Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Γιατί η Αμερική δεν είναι Ελλάδα

Σχετικά:
Πολλά ακούγονται από πάρα πολλούς ότι η Αμερική είναι σε εξίσου κακή οικονομική κατάσταση όπως η Ελλάδα. Υποθέτω ότι όλοι σας έχετε διαβάσει κάποια ανάλυση ή άποψη που λέει ότι η Αμερική σύντομα θα πτωχεύσει και μαζί της το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα κτλ. Επιφανειακά θα μπορούσε κανείς να πειστεί πολύ εύκολα από τα επιχειρήματα που παρουσιάζονται, πλην όμως όταν κανείς δει τα πραγματικά δεδομένα βγάζει άλλο συμπέρασμα.

Για χάρη της κουβέντας, θα υπολογίσουμε το κρατικό χρέος χωρίς τις υποχρεώσεις των κρατών προς τα συνταξιοδοτικά τους ταμεία. Αν βάλουμε αυτό το χρέος μέσα, τότε όλα τα κράτη του δυτικού κόσμου (για να μην πω παγκοσμίως) έχουν πτωχεύσει. Προσωπικά εκτιμώ ότι έτσι και αλλιώς κανένα κράτος δεν θα βρει τα λεφτά να εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις. Θα υπάρξει δηλαδή μια παγκόσμια στάση πληρωμών όσο αναφορά τα unfunded liabilities.

Πριν από πολύ καιρό διαβάζαμε ότι το χρέος της Ελλάδος είναι 113% του ΑΕΠ. Όταν όμως έκανα τον υπολογισμό, έβγαζα 125% του ΑΕΠ. Μετά από αρκετό καιρό αντιλήφτηκα ότι το κρατικό χρέος το υπολογίζουν χωρίς το ενδοκυβερνητικό χρέος. Αν δηλαδή η κυβέρνηση χρωστά σε μια κρατική οργάνωση η μια κρατική οντότητα, τότε αυτό δεν υπολογίζεται διότι δεν μπορεί να χρωστάς στον εαυτό σου. Πράγματι λοιπόν, αν κάποιος αφαιρέσει από την εξίσωση το Ελληνικό ενδοκυβερνητικό χρέος, τότε πράγματι το χρέος ήταν 113% του ΑΕΠ (115% προσαρμοζόμενο σήμερα).

Αν τώρα πάμε στο site του "Αμερικανικού υπουργείου οικονομικών" , θα δούμε ότι το συνολικό χρέος στις 13 Ιουνίου ήταν περίπου $13 τρις. Αν όμως αφαιρέσουμε το ενδοκυβερνητικό χρέος, τότε το χρέος διαμορφώνεται περίπου στα $8.6 τρις. Στη συνέχεια, αν πάμε στο site του
/www.bea.gov/national/xls/gdplev.xls, θα διαπιστώσουμε ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ είναι $14.6 τρις. Αν τώρα κάνουμε τη διαίρεση, θα δούμε ότι το χρέος των ΗΠΑ προς το ΑΕΠ είναι ([8.6/14.6]*100)= 58.9%. Με λίγα λόγια, το μισό αναλογικά από ότι είναι το Ελληνικό χρέος. ...

Ας δούμε όμως τα πράγματα και από μια διαφορετική σκοπιά. Πάρα πολλοί επίσης παρομοιάζουν την πολιτεία της California με την Ελλάδα. Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται πάρα πολλοί είναι ότι η California δεν είναι ούτε κατά προσέγγιση καταχρεωμένη όπως είναι η Ελλάδα. Καταρχάς το έλλειμμα της Καλιφόρνιας είναι περίπου το 1.3% του ΑΕΠ της, σε αντίθεση με την Ελλάδα που ήταν 13%. Το δε συνολικό χρέος ως προς το ΑΕΠ της πολιτείας αυτής δεν ξεπέρνα το 7%, σε αντίθεση με το 115% της Ελλάδος. Και παρόλο που η πολιτεία της Καλιφόρνιας έκανε στάση πληρωμών, ουδέποτε αντιμετώπισε πρόβλημα προσφυγής στις αγορές για δανεισμό. Αντίθετα η Ελλάδα έχει αποκοπεί από τους μηχανισμούς της αγοράς τώρα και αρκετό καιρό.

Επίσης στην πολιτεία της Καλιφόρνιας έχουν έδρα μεγαθήρια όπως η Apple Computers που προσφέρουν σημαντικά φορολογικά έσοδα. Εκτός του ότι η πολιτεία είναι το παγκόσμιο τεχνολογικό κέντρο, είναι και το παγκόσμιο κέντρο κινηματογράφου. Επίσης η πολιτεία το 2010 είχε 663,000 εκατομμυριούχους και ίσως να είναι το πλουσιότερο μέρος του κόσμου. Το 2004 το 3% του πληθυσμού προσέφερε το 60% των φορολογικών εσόδων.

Τα προβλήματα της Καλιφόρνιας έχουν να κάνουν με έναν διογκωμένο και πανάκριβο δημόσιο τομέα και με την πανάκριβη κοινωνική πολιτική που εξασκεί η πολιτεία. Κάτι που θεωρητικά δεν θέλει πολύ για να φτιαχτεί. Αντίθετα στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι μια οικονομία μη ανταγωνιστική, όπου ο ιδιωτικός τομέας αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα (κυρίως λόγου της κρατικής συμπεριφοράς), που έχει σαν αποτέλεσμα τη διάβρωση της φορολογικής βάσης.

Έχοντας πει όμως όλα αυτά, τόσο η Αμερική όσο και η Ευρώπη θα πρέπει να μειώσουν τα ελλείμματα τους. Καμία χώρα, ούτε και η Αμερική, δεν μπορεί να έχει διψήφιο έλλειμμα για πολύ και να μην βρει τον μπελά της. Η Ισπανία είναι το καλύτερο παράδειγμα, όπου, παρόλο που μπήκε στην κρίση με μόνο 40% χρέος επί του ΑΕΠ, σήμερα κινδυνεύει να βρεθεί στην κατάσταση της Ελλάδος διότι η αγορά ανησυχεί ότι δεν θα καταφέρει να ελέγξει τα ελλείμματα της.

Για όσους χαίρονται κάθε φορά που ακούνε κάτι άσχημο για την Αμερική, καλό είναι να κοιτάμε τα του οίκου μας και να δούμε τι μπορούμε εμείς να κάνουμε για να καλυτερεύσουμε την κατάσταση μας, παρά να παίρνουμε ευχαρίστηση κάθε φορά που ακούμε κάποια δυσάρεστη είδηση για κάποιον άλλον. Όσον αφορά τη θεωρία που λέει ότι η Αμερική είναι υπερχρεωμένη και είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας, καλό είναι να κοιτάνε τα νούμερα και να συγκρίνουμε μήλα με μήλα και όχι μήλα με πορτοκάλια.

==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.