Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Από ποιους και γιατί κινδυνεύουν οι καταθέσεις… (Οι φήμες μοιάζουν με τις ψείρες, αν ακούσεις ότι έχει ο γείτονας αρχίζεις να ξύνεσαι)


  • "...Το ζητούμενο είναι η επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης με την δημιουργία του κατάλληλου επιχειρηματικού κλίματος που θα προσελκύσει νέες επενδύσεις. Εκεί χωλαίνουμε προς το παρόν..."
Οι φήμες μοιάζουν με τις ψείρες, αν ακούσεις ότι έχει ο γείτονας αρχίζεις να ξύνεσαι. Πόσο μάλλον όταν οι φήμες έχουν να κάνουν με το ένα από τα δυο σκοτεινά αντικείμενα του πόθου της συνομοταξίας που κυριαρχεί στον πλανήτη. Το χρήμα και το σεξ.
Αυτό το έχουν καταλάβει καλά όσοι «παίζουν» με τον τρόμο της κοινής γνώμης της απώλειας των καταθέσεων. Το φημολόγιο της χαοτικής χρεοκοπίας, της εξόδου από το ευρώ επανέρχεται κατά τακτά διαστήματα. Υπάρχουν πλέον ευκρινή κέντρα που το επαναφέρουν στη δημοσιότητα το καθένα για τους δικούς τους λόγους. Σε κάποια από αυτά έχουμε αναφερθεί ξανά.
Το αγγλοσαξονικό λόμπι: Αυτή η πηγή έχει επίκεντρο το Λονδίνο και κυρίως στοχεύει στη φαλκίδευση του ευρώ, προκειμένου να μπορεί να απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα ενός προνομιακού εμπορικού εκπροσώπου του δολαρίου στην Ευρώπη. Καθηγητές, αναλυτές και έντυπα αποτελούν τις αιχμές αυτού του λόμπι...
Κερδοσκόποι: Κάποιοι έχουν ποντάρει εναντίον και υποδαυλίζουν τις φήμες προκειμένου να πετύχουν μια αυτοεκπληρούμενη πρόβλεψη και να αποκομίσουν κέρδη. Η ίδια κατηγορία, μόλις η ταλάντωση της διόρθωσης του ευρώ υπερβεί κάποια όρια, θα στοιχηματίσει αντίστροφα...
Ο Tύπος: Σε μια περίοδο με νευρικότητα και ανησυχίες τα τρομοκρατικά σενάρια πουλάνε και αυτό φέρνει πωλήσεις φύλλων και αναγνωσιμότητας.
Ξένες Τράπεζες και μεσάζοντες: Σε μια δύσκολη συγκυρία προσελκύουν καταθέσεις και προμήθειες, χωρίς μεγάλο κόστος διαφήμισης και υψηλά επιτόκια προσέλκυσης.
Επαγγελματίες Καταστροφολόγοι: Πρόκειται για διάφορες ομάδες γραφικών κυρίως που ανακινούν σενάρια συνομωσιολογικά και βλέπουν την έξαρση της δημοσιότητας για το θέμα σαν ευκαιρία να «πουλήσουν» διάφορες θεωρίες. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και σεχταριστικές ακραίες πολιτικές ομάδες της άκρας δεξιάς και αριστεράς κυρίως.
Οι πρώτοι βρίσκουν τη κρίση του ευρώ σαν ευκαιρία να εκφράσουν τις φοβίες και αντιρρήσεις τους για τις πολυπολιτισμικές βάσεις που βάζει το κοινό νόμισμα για το μέλλον. Οι δεύτεροι, γιατί προσδοκούν ότι μια κατάρρευση θα κάνει την εργατική τάξη που αδιαφορεί για τις σοφιστείες τους να συνειδητοποιηθεί ταξικά και να τις υιοθετήσει.
Η κυβέρνηση: Ενώ με δηλώσεις προσπαθεί να καθησυχάσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, με τις αντιφατικές πράξεις, τις παλινωδίες και το ασαφές στίγμα που εκφράζει φαλκιδεύει την προσπάθεια που έχει αποδεχτεί με τη ψήφιση του μνημονίου.
Κοινή γνώμη: Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, το 80% των Ελλήνων δεν θέλει να ακούσει για απώλεια του ευρώ. Αυτό μάλλον έχει σαν συνέπεια την διόγκωση μιας «σαδομαζοχιστικής» πλευράς που αρέσκεται να ακούει για σενάρια καταστροφής. Η τάση αυτή προκαλεί τον τύπο και έτσι δημιουργείται μια αμφίδρομη πολλαπλασιαστική σχέση.
Η παρουσία και επιστασία της τρόικας στην εφαρμογή ενός προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης αποτελεί μια θετική συνεισφορά, αν αναλογιστεί κάποιος τις αγκυλώσεις του πολιτικού μας συστήματος και την αδυναμία του να λέει όχι στην πελατειακή βάση.
Η πελατειακή βάση έχει κάθε λόγο να δαιμονοποιεί την παρουσία της τρόικας και ειδικά του ΔΝΤ που έχει και αρκετές αποτυχίες στην πλάτη του.
Το ζητούμενο είναι η επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης με την δημιουργία του κατάλληλου επιχειρηματικού κλίματος που θα προσελκύσει νέες επενδύσεις. Εκεί χωλαίνουμε προς το παρόν...
Η ανάθεση των κρίσιμων υπουργείων όπως το Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Πολιτικής σε πρόσωπα με παλαιοσοσιαλιστικές αγκυλώσεις και εχθρικές προς το επιχειρείν νοοτροπίες, μοιάζουν με την ανάθεση της δημοσίων αρχών προστασίας των ατομικών ελευθεριών, προσωπικών δεδομένων και ελευθερίας του λόγου στους συνταγματάρχες Παπαδόπουλο, Πατακό και τον ταξίαρχο Ιωαννίδη, αντίστοιχα.
Παραλειπόμενα
 
Αγορά:  Κατά τον Charles Dow μια αγορά έχει κάθε στιγμή τρεις τάσεις σε εξέλιξη: Μια μακροπρόθεσμη που αφορά τα επόμενα χρόνια, μια μεσοπρόθεσμη που αφορά τους επόμενους μήνες και μια βραχυπρόθεσμη που αφορά τις επόμενες μέρες.
 
Σύμφωνα με αυτό τον επιμερισμό, η στήλη πιστεύει από πέρυσι ότι μετά από 10 χρόνια από τα υψηλά του 2000 μακροπρόθεσμα βρισκόμαστε κοντά στο τέλος μιας μακροπρόθεσμης πτώσης και στην αρχή ενός μακροπρόθεσμου ανοδικού κύκλου.
 
Τον Ιούνη του 2010 μετά 13 μήνες ανόδου βρισκόμαστε σε μια διορθωτική φάση η οποία δεν βλέπουμε γιατί θα πρέπει να τελειώσει πριν το ερχόμενο Φθινόπωρο, όταν θάχουμε μια πιο πλήρη εικόνα για το πώς εξελίσσονται διάφορα βασικά ζητήματα , όπως οικονομική ανάπτυξη σε ΗΠΑ- Κόσμο και δημοσιονομική νευρικότητα.

Βραχυπρόθεσμα στην Wall είχαμε δυο ανοδικές συνεδριάσεις, μπορεί να έχουμε άλλες δυο στη σειρά ή πέντε πτωτικές και μετά πέντε ανοδικές... Βραχυπρόθεσμα είναι δύσκολο να διακρίνει κάποιος τις προθέσεις γιατί ο εφήμερος θόρυβος εξελίξεων και των τυχαίων συμβάντων είναι ισχυρός.
 
Εσχάτως στα διεθνή μέσα που παρακολουθούν τις αγορές αρχίζει να «ψήνεται» και η άποψη ότι αυτό που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μια διόρθωση αλλά το επόμενος σκέλος της πτώσης που ξεκίνησε το 2008.
 
Διόρθωση ή πτώση λοιπόν; Σημασία δεν έχει πως θα ονομάσεις μια τάση αλλά τι θα κάνεις ενόψει της... Η άποψη της στήλης είναι ότι με το 60% σε ρευστό (20% το Οκτώβρη του 2009-20% τον Ιανουάριο του 2010 και 20% τον περασμένο Απρίλιο) σε μια κίνηση με βάση τον S&P 500 με έκταση 90% από Μάρτη 09 σε Μάη 2010 περιμένουμε εμφανή σημάδια προθέσεων...
 
Ήτοι: Εξέλιξη του αμερικάνικου ΑΕΠ στους επόμενους μήνες, δείκτες εμπιστοσύνης καταναλωτών, θέσεις ανεργίας σε ΗΠΑ, επιπτώσεις δημοσιονομικής λιτότητας της Ευρώπης στα κέρδη των επιχειρήσεων... Κυρίως όμως περιμένουμε την ψυχολογία των αγορών να γίνει αρνητική και η άποψη ότι πάμε για νέα χαμηλά να γίνει κυρίαρχη...

Ούτως ή άλλως για τον S&P οι 900 μονάδες χρειάζεται να είναι για αρκετό καιρό ακόμη  πιο κοντά από τις 1.200...
 
Για το ΧΑ τα πράγματα είναι πιο θολά καθώς έχουμε να κάνουμε με μια ετερόφωτη κατά βάση αγορά στην οποία όμως προσέκρουσε ο κομήτης της ελληνικής χρεοκοπίας και της έχει ανατρέψει την τροχιά σε ακανόνιστους σχηματισμούς.  Πολλές μετοχές μοιάζουν με πιεσμένα ελατήρια και στην παραμικρή ευκαιρία θα εκτινάσσονται...
Η ελληνική αγορά δείχνει να δέχεται βαρυτικές έλξεις από τις διεθνείς αγορές αλλά και τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί στην Ελλάδα. Υπάρχουν μετοχές σε οριακές τιμές, αλλά ελάχιστες εγγυήσεις ότι η αγορά θα λειτουργήσει σύντομα και θα τις αποκαταστήσει.
==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.