Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Μέση Ανατολή: Ο "άγνωστος πόλεμος" για το φυσικό άεριο

Του Γαβριήλ Χαρίτου.
  
Στα πολλά ανοιχτά θέματα που απασχολούν τη Μέση Ανατολή, φαίνεται πως ανοίγει ακόμα ένα σημαντικότατο κεφάλαιο αντιπαράθεσης στην περιοχή, με κύριους πρωταγωνιστές το Ισραήλ και τον Λίβανο. Μήλον της έριδος αυτή τη φορά τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν τελευταία στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Ισραήλ, τον Λίβανο και την Κύπρο.

Ενώ στα τέλη του περασμένου μηνός και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου η διεθνής ειδησεογραφία ήταν απασχολημένη με την ανθρωπιστική ναυτική αποστολή και την πρωτοφανή ένταση στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις μετά την αιματηρή κατάληψη του πλοίου Mavi Marmara, στις 3 Ιουνίου η ισραηλινή ειδησεογραφία πρόβαλλε με έμφαση τις πανηγυρικές δηλώσεις του ισραηλινού επιχειρηματία Ιτσχάκ Τεσούβα, ιδιοκτήτη του ομίλου "Τεσούβα" ("Απάντηση"), που αφορούσαν τα αποτελέσματα των ερευνών στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου και την ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
   
Οι δηλώσεις του κ.Τεσούβα στα ΜΜΕ ήταν σαφείς. Οι έρευνες που διενεργήθηκαν στους θαλάσσιους ερευνητικούς σταθμούς "Λεβιατάν" και "Ταμάρ" επιβεβαίωσαν ότι στον βυθό ...
της θαλάσσιας περιοχής στα ανοιχτά των βόρειων ισραηλινών ακτών υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου της τάξεως 453 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. "Τα κοιτάσματα αυτά θα καταστήσουν το Ισραήλ σημαντικότατο διεθνή παίκτη στον τομέα της ενέργειας, ενώ ουσιαστικά θα καταστήσουν τη χώρα απόλυτα ανεξάρτητη από τις έως τώρα γνωστές πηγές ενέργειας, όπως το πετρέλαιο, για τα επόμενα 100 χρόνια", είχε δηλώσει τότε στην ισραηλινή τηλεόραση.

Παράλληλα, άρχισε ο πολιτικός διάλογος αναφορικά στη διαχείριση των κοιτασμάτων και του ρόλου του ισραηλινού Δημοσίου, σε σχέση πάντα με την αμερικανική εταιρεία Noble που αποτελεί σημαντικός μέτοχος του ερευνητικού κέντρου "Λεβιατάν" στα ανοιχτά της Χάιφα. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ.Ιουβάλ Στάινιτς ο οποίος με έμφαση δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι "τα κοιτάσματα φυσικού αερίου ανήκουν σε όλον τον ισραηλινό λαό".
Οι αντιδράσεις από τον Λίβανο δεν άργησαν να εκδηλωθούν. Σε πρωτοσέλιδό της, η λιβανική εφημερίδα Αλ-Σαφίρ ανακοίνωνε ότι "Το Ισραήλ ετοιμάζεται να ιδιοποιηθεί κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στα λιβανικά χωρικά ύδατα". Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα κοιτάσματα του ερευνητικού σταθμού "Λεβιατάν" "βρίσκονται εντός των λιβανικών χωρικών υδάτων, γεγονός το οποίο αποτελεί ακόμα μια πρόκληση των ισραηλινών και δημιουργεί θέματα περαιτέρω αγώνων."
 
Σύμφωνα με την λιβανική επιχειρηματολογία, τα κοιτάσματα βρίσκονται εν μέρει στα ανοιχτά των λιβανικών ακτών εντός των χωρικών υδάτων του Λιβάνου (και όχι του Ισραήλ) και εν μέρει στα διεθνή χωρικά ύδατα ανάμεσα στον θαλάσσιον χώρο του Λιβάνου, της Κύπρου και της "Παλαιστίνης".

Ανάλογες αντιδράσεις ακολούθησαν τις αμέσως επόμενες ημέρες από τη λιβανική πολιτική ηγεσία και τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολλάχ, και οι λιβανέζοι αξιωματούχοι επικαλούνταν κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Συγκεκριμένα, τόσο ο πρόδερος του λιβανικού κοινοβουλίου κ.Ναμπίχ Μπέρι όσο και ο Υπουργός Ενέργειας κ.Τζιμπράν Μπασίλ ότι "ο Λίβανος δεν θα επιτρέψει ούτε στο Ισραήλ ούτε σε οποιαδήποτε εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων να εκμεταλλευθεί το λιβανικό φυσικό αέριο.", υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς την αμερικανική εταιρεία Noble, συμμέτοχο στα ερευνητικά προγράμματα "Λεβιατάν" και "Ταμάρ". Η εταιρεία "Τεσούβα" από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι "το νομικό καθεστώς της περιοχής των ερευνών ερευνήθηκε λεπτομερώς", στηρίζοντας την ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι τόνοι ανάμεσα στις δύο χώρες ανέβηκαν σήμερα (24/6) με τις δηλώσεις του ισραηλινού Υπουργού Ενέργειας κ.Ούζι Λάνταου στο πρακτορείο επιχειρηματικών ειδήσεων Bloomberg. "Δεν θα διστάσουμε να προστατεύσουμε δια της βίας τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται πλησίον των βορείων ακτών της χώρας" , τονίζοντας ότι οι σταθμοί "Λεβιατάν" και "Ταμάρ" βρίσκονται χωρίς καμμία αμφιβολία εντός των ισραηλινών χωρικών υδάτων. "Θα προστατεύσουμε όχι μόνο τα δίκαιά μας αλλά και τους κανόνες τοδιεθνούς δικαίου", πρόσθεσε. "Ο Λίβανος δεν ισχυρίζεται ότι καταλάβαμε τα χωρικά του ύδατα. Κατ'αυτούς, αυτή καθαυτή η ύπαρξη του Ισραήλ αποτελεί κατοχή. Τα κοιτάσματα βρίσκονται στα ισραηλινά χωρικά ύδατα."

Σύμφωνα με τους ισραηλινούς χάρτες, σημείο αναφοράς για τον καθορισμό των χωρικών υδάτων αποτελεί το βορειότερο άκρο των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου της Βόρειας Γαλιλαίας, και συγκεκριμένα από το φυλάκιο της κομώπολης Μετούλα. Αντιθέτως, σύμφωνα με την λιβανική πλευρά, σημείο αναφοράς για τον καθορισμό των χωρικών υδάτων των δύο χωρών είναι το νοτιότερο παράκτιο σύνορο των δύο χωρών (δηλαδή το φυλάκιο της θέσης Ρως Χα'Νικρά, και όχι το βορειότερο χερσαίο φυλάκιο της Βόρεις Γαλιλαίας).
Κύριο επιχείρημα της λιβανικής πλευράς είναι ότι εάν γίνει αποδεκτή η ισραηλινή άποψη, τότε η θαλάσσια περιοχή του Νοτίου Λιβάνου και της Τύρου θα φέρεται ότι ανήκει στο Ισραήλ, γεγονός το οποίο δεν θα ήταν δυνατόν να ευσταθεί.

Ανάλογη διαφωνία είχε δημιουργηθεί κατά το παρελθόν μεταξύ της ισραηλινής και της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία και εκείνη επιθυμεί να διεξάγει έρευνες στα νόμιμα χωρικά της ύδατα όπως επίσης και στον διεθνή θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Κύπρο και στο Ισραήλ. Εν τέλει, όπως αναφέρουν ισραηλινές εφημερίδες, η διαφωνία επιλύθηκε με τη μεσολάβηση της αμερικανικής εταιρείας Nobel, η οποία θα συμμετέχει στις επιστημονικές έρευνες στην κυπριακή θαλάσσια περιοχή κατά ποσοστό 30%,  κατόπιν σχετικού διαγωνισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι έρευνες που θα αφορούν τα κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου έχουν προγραμματισθεί για τα μέσα του 2011.
==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.