Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Συνέντευξη του Ισμαήλ Χανίγια, πρωθυπουργού της Χαμάς στη Γάζα, στον Πέτρο Παπακωνσταντίνο

«Nαι» σε ευρωπαϊκή παρουσία στα σύνορα - Πρώτα συμφιλίωση και μετά εκλογές για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, προτείνει ο πρωθυπουργός της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγια  (σίβυλλα)
Συνέντευξη στον Πετρο Παπακωνσταντινου (Καθημερινή)
* Η φωτογραφία από επίσκεψη στη Γάζα ελληνικής αντιπροσωπείας 
ΓΑΖΑ. Η κυβέρνηση της Χαμάς είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο ελέγχων των πλοίων με προορισμό τη Γάζα από ευρωπαϊκές δυνάμεις και θα καλωσόριζε την επιστροφή Ευρωπαίων παρατηρητών στα σύνορα με την Αίγυπτο, ώστε να υπάρξει «πλήρης και μόνιμη άρση του φονικού αποκλεισμού» δηλώνει στην «Κ» ο Ισμαήλ Χανίγια. Ο πρωθυπουργός της Χαμάς τάσσεται υπέρ της επανασυμφιλίωσης με τη Φατάχ, ώστε να γεφυρωθεί το μεγάλο ρήγμα που άνοιξε με τις εμφύλιες συγκρούσεις του 2007.
Συνομιλήσαμε με τον κ. Χανίγια στο περιθώριο της ιδιαίτερα τιμητικής υποδοχής που επιφύλαξε στους Ελληνες εκπαιδευτικούς της ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας «Ενα σχολείο για τη Γάζα».
Η επίσκεψη των Ελλήνων ακτιβιστών έτυχε ευρύτατης κάλυψης από τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης, ενώ έντονη ήταν η προσπάθεια της Χαμάς και προσωπικά του κ. Χανίγια να τονίσει τη συμβολή της Ελλάδας στην παλαιστινιακή υπόθεση και να διαψεύσει τις εντυπώσεις για μονόπλευρο προσανατολισμό προς την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, ιδιαίτερα μετά την αιματηρή επιδρομή του Ισραήλ στον «Στόλο της Ελευθερίας».
Η συνομιλία μας με τον κ. Χανίγια έγινε λίγες ώρες πριν από τη σημαντική συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ο οποίος για πρώτη φορά ...
επισκέφθηκε τη Γάζα. Το γεγονός αυτό μεταφράστηκε ως τερματισμός της πολιτικής απομόνωσης της Χαμάς, έστω κι αν ο Αιγύπτιος διπλωμάτης επισκέφθηκε τον κ. Χανίγια στην οικία του και όχι στο πρωθυπουργικό γραφείο, ώστε να μη φέρει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Ενδεικτικό είναι ότι στον μεθοριακό σταθμό της Ράφα, ο Μούσα έγινε δεκτός ταυτόχρονα από τον υπουργό Υγείας της Χαμάς Μπάσεμ Ναΐμ και από τον ηγέτη της Φατάχ στη Γάζα, Ζακαρία αλ Αγα, γεγονός που υποδηλώνει ότι, παρά τις ανοιχτές πληγές του εμφυλίου, υπάρχει μια ορισμένη ανοχή και κάποια κινητικότητα στην κατεύθυνση της συμφιλίωσης.
- Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τον ελληνικό λαό και τι περιμένετε από την Ελλάδα, αναφορικά με την άρση του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας;
- Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να χαιρετίσω το θάρρος και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων ακτιβιστών που συμμετείχαν στην προσπάθεια του Στολίσκου της Ελευθερίας για την άρση του αποκλεισμού, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους. Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό και το ελληνικό κράτος για τη διαρκή υποστήριξή τους στην υπόθεση του παλαιστινιακού λαού. Ευχόμαστε να συνεχιστούν αυτές οι πρωτοβουλίες, γιατί η ισραηλινή κατοχή και ο αποκλεισμός της Γάζας βρίσκονται πάντα εδώ και κάνουν τη ζωή των Παλαιστινίων ανυπόφορη. Απαιτούμε ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για την επιδρομή στον Στολίσκο της Ελευθερίας. Μια εγκληματική πράξη, η οποία δεν πρέπει να περάσει ατιμώρητη, όπως είχε γίνει με τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στον περυσινό πόλεμο της Γάζας, παρά τη συντριπτική καταδίκη του με την έκθεση της επιτροπής Γκόλντστοουν, που είχε συγκροτήσει ο ΟΗΕ.
- Θα αποδεχόσασταν έλεγχο του μεθοριακού σταθμού της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, και των πλοίων που κατευθύνονται στη Γάζα από την Ευρώπη, προκειμένου να αρθεί ο αποκλεισμός;
- Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε το θέμα, καθώς οι ιδέες που κυκλοφορούν χρειάζονται μεγαλύτερη αποσαφήνιση. Δεν θα είχαμε αντίρρηση να υπάρχει κάθε είδους έλεγχος σε πλοία που αναχωρούν για τη Γάζα από λιμάνια της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου ή οποιασδήποτε άλλης χώρας. Επίσης, δεν θα είχαμε αντίρρηση για παρόμοιους ελέγχους στα διεθνή ύδατα και θα καλωσορίζαμε την επιστροφή των Ευρωπαίων παρατηρητών στον μεθοριακό σταθμό της Ράφα. Θέτουμε, ωστόσο, δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, ότι δεν θα υπάρξει, με οποιονδήποτε τρόπο, φαλκίδευση της παλαιστινιακής κυριαρχίας και, δεύτερον, ότι δεν θα υπάρχει συμμετοχή του Ισραήλ σε οποιαδήποτε παρόμοια διαδικασία.
Εκλογές υπό προϋποθέσεις
- Υπάρχει κάποια, έστω αμυδρή, προοπτική για παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα θέσει τέλος στον διχασμό Γάζας και Δυτικής Οχθης; Δεν πρέπει να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου και νέας κυβέρνησης;
- Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για κυβέρνηση εθνικής ενότητας -άλλωστε η κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι είχε σχηματισθεί, αρχικά, ακριβώς ως κυβέρνηση εθνικής ενότητας- όπως υποστηρίζουμε την ανάγκη να γίνουν εκλογές τόσο για την ανάδειξη νέου προέδρου όσο και για την εκλογή νέου νομοθετικού συμβουλίου. Ωστόσο, για να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει πρώτα να αρθεί ο αποκλεισμός και να υπάρξει επανασυμφιλίωση μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων, ώστε να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν τα γνωστά γεγονότα. Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούμε να μιλάμε για πραγματικά ελεύθερες, ανόθευτες εκλογές.
- Τι περιμένετε από την πρώτη στην Ιστορία επίσκεψη του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, στη Γάζα;
- Ο κ. Μούσα είναι ένας πολύ σημαντικός επισκέπτης, καθώς έρχεται εδώ με την επίσημη ιδιότητά του, εκπροσωπώντας το σύνολο των αραβικών κρατών. Η επίσκεψή του αντανακλά την ευρύτατη αραβική υποστήριξη στον παλαιστινιακό λαό και ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας. Οσον αφορά τα πρακτικά αποτελέσματα της επίσκεψης, πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πώς θα προχωρήσουν οι ιδέες του κ. Μούσα. Εμείς περιμένουμε να μπει σε εφαρμογή η υπάρχουσα απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου για άρση του αποκλεισμού και ανοικοδόμηση της Γάζας. Περιμένουμε ακόμη να επαναδραστηριοποιηθεί η αραβική χρηματική βοήθεια προς τη Γάζα.
Ανταλλαγή αιχμαλώτων
- Σε τι σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων με το Ισραήλ, στο πλαίσιο της οποίας θα απελευθερωθούν ο Ισραηλινός δεκανέας Γκιλάντ Σαλίτ και Παλαιστίνιοι μαχητές;
- Αυτό το ζήτημα αφορά τις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών μαχητικών οργανώσεων, όπου ανήκουν οι αιχμάλωτοι. Η κυβέρνησή μας ενθαρρύνει και υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες, ώστε να οδηγήσουν το συντομότερο δυνατό στην απελευθέρωση αιχμαλώτων.
- Η Τουρκία υποστήριξε με τον τρόπο της την πολυεθνική πρωτοβουλία των ακτιβιστών του Στολίσκου της Ελευθερίας και υψώνει τους τόνους εναντίον της ισραηλινής κατοχής, ωστόσο συνεχίζει η ίδια μια άλλη κατοχή, στη βόρεια Κύπρο. Πώς βλέπετε αυτή την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών;
- Εκτιμούμε και καλωσορίζουμε την αλληλεγγύη και τη βοήθεια στην υπόθεσή μας, από όποια πλευρά κι αν προέρχεται. Ζούμε την πάρα πολύ σκληρή πραγματικότητα της ισραηλινής κατοχής και κάθε βοήθεια μας είναι πολύτιμη και την καλωσορίζουμε, ενώ αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες όλων των πλευρών.
==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.