Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Τα πρακτικά της εξεταστικής για τη Siemens. Όλα τα ονόματα….

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης):

  Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, είδα μια τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής για την προστασία της Επιτροπής και είδα το σχόλιο. Δεν ξέρω αν το είδε κανείς από τους συναδέλφους.

Συγκεκριμένα το σχόλιο λέει: «Να αφήσετε την Επιτροπή να κάνει τη δουλειά της. Είδαμε τον Πρόεδρο να παρεμβαίνει ως μη όφειλε για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Τώρα παρεμβαίνει και για το συνάδελφό του, τον παλιό φίλο του.»

Το σχόλιο αυτό είναι λάθος. Ο Πρόεδρος της Βουλής οφείλει να προστατεύσει θεσμικά την Επιτροπή του. Μην ξεχνάτε ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές συγκροτούνται στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και πάντως έχουν –συγχωρείστε με, γιατί δεν είναι ακριβώς έτσι- την υψηλή εποπτεία και του Προέδρου της Βουλής.

Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα ήθελα να ξαναδώ συνάδελφο ανακρινόμενο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο ρόλος μας είναι διαμετρικά αντίθετος. Η Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή –γιατί «των πραγμάτων» είμαστε- αναζητεί ευθύνες, εμπλοκή πολιτικών προσώπων με την έννοια Υπουργών και Υφυπουργών σε αξιόποινες πράξεις ή παραλείψεις. Αυτό ψάχνουμε...
Θα παρακαλούσα, λοιπόν, την Επιτροπή και τα μέλη της να καταλάβουν ότι, πρώτον, η Επιτροπή μας είναι ανεξάρτητη. Δεύτερον, ότι η Επιτροπή μας οφείλει να ελέγξει όλες τις εξουσίες –είναι το καθήκον της- σε σχέση με το αντικείμενό της, τη διαλεύκανση και διερεύνηση του σκανδάλου SIEMENS στο σύνολό του: Και τη νομοθετική και την εκτελεστική και τη δικαστική και αυτήν την εξουσία του Τύπου!

Θα παρακαλούσα πολύ να μην ξαναδώ συνάδελφο-μέλος της Επιτροπής ανακρινόμενο από τον Τύπο! Θεωρώ ότι αυτό προσβάλλει το θεσμικό ρόλο και το κύρος της Επιτροπής. Εξάλλου θα έχετε αντιληφθεί ότι τουλάχιστον ο Πρόεδρος απέχει απ’ αυτήν τη λειτουργία. Αν θέλει κάποιος συνάδελφος, να τοποθετηθεί.
Επίσης, όλα τα Κόμματα –και να μην βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω τα μικρά- και ιδιαίτερα τα μεγάλα Κόμματα –αναφέρομαι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη Νέα Δημοκρατία- είναι κάτω από τον έλεγχο της Επιτροπής και να το σεβαστούν. Ελέγχονται, διότι υπάρχουν αποφάσεις της γερμανικής δικαιοσύνης και εκθέσεις της αμερικάνικης εταιρείας DEBEVOISE και ομολογίες ότι τα Κόμματα δωροδοκούντο.
Κόμματα, λοιπόν, που οφείλουν να απολογηθούν θα βάζουν προσκόμματα στη λειτουργία της Επιτροπής και θα αποδιοργανώνουν -με δόλο, προφανώς, διότι υπάρχει όφελος- τη δυνατότητα της Επιτροπής να κάνει το καθήκον της;
Παρακαλώ πάρα πολύ τους συναδέλφους να περιφρουρήσουν το κύρος της Επιτροπής και, βεβαίως, ο καθένας τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του σε ό,τι αφορά τα μέλη.
Όμως, εγώ εδώ δεν έχω μέλη Κόμματα. Έχω συναδέλφους Βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, εκπρόσωπους, πληρεξούσιους του ελληνικού λαού, ο οποίος απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση μαζί με τα μικρά που οφείλουμε να διερευνήσουμε.
Λυπάμαι πάρα πολύ, διότι συνάδελφοι, που επέμεναν σε μεγάλο αριθμό συνεδριάσεων να διερευνηθούν οι σχετικοί κωδικοί, έρχονται σήμερα να καταγγείλουν.
Με συγχωρείτε για τον τόνο, κυρία Κόλλια. Είναι για την έμφαση του πράγματος.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ: Δεν πειράζει, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το κοινοβουλευτικό παιχνίδι έχει και αυτό. Και το δικηγορικό, επίσης. Είναι η διαστροφή!
Θα τα ψάξουμε όλα και να το πάρουν χαμπάρι. Δεν είναι δυνατόν να ψάχνουμε ατελείωτους κωδικούς και τον τελευταίο πελάτη της SIEMENS και να μη βρίσκουμε επώνυμα πολιτικά πρόσωπα με γνωστή εμπλοκή.
Η SIEMENS, προφανώς, συγκάλυψε με μπλάνκο ή χωρίς, διότι ειδοποιήθηκε να συγκαλύψει. Ο κ. Αθανασίου, προτού ενημερώσει, έπρεπε να κατάσχει, κάτι που δεν το έκανε. Ο Αθανασίου τους ειδοποίησε να τα κουκουλώνουν και μετά πήγε.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Όσα δεν είχαν κουκουλώσει μέχρι τότε!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η SIEMENS, λοιπόν, καλά γνωρίζει. Όλα τα γνωρίζει. Εμείς οφείλουμε να διερευνήσουμε τα πράγματα, για να ξέρουμε. Και ξέρουμε, κύριοι συνάδελφοι, πολύ καλά σήμερα τι έγινε στον Ο.Τ.Ε.. Πολύ καλά γνωρίζουμε τι έγινε με το C4I. Πολύ καλά θα μάθουμε τι έγινε στο Υπουργείο Μεταφορών με τον Ο.Σ.Ε. και στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και όπου χρειαστεί να διερευνήσουμε. 


==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.