Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Κομματική πειθαρχία, από ποιόν;

Του Παναγιώτη Ν. Κρητικού * (μέσω σίβυλλα)

Είναι σύνηθες, το εκάστοτε κυβερνόν κόμμα ενόψει κρισίμων κοινοβουλευτικών αποφάσεων να θέτει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Και στο βαθμό που έχουν προηγηθεί σε κομματικό επίπεδο δημοκρατικές διαδικασίες σε σχέση με το επίμαχο ζήτημα, και κυρίως, στο βαθμό που οι αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία κινούνται εντός των προγραμματικών και ιδεολογικών πλαισίων του κόμματος η αξίωση για κομματική πειθαρχία είναι θεμιτή.
Όμως, σε κάθε περίπτωση η επιβαλλόμενη κομματική πειθαρχία αναιρεί θεσμικές και...

πολιτικές αρχές και αξίες με τις οποίες πρέπει να εναρμονίζεται ο βουλευτής κατά την άσκηση των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων.
Πρώτη αρχή είναι αυτή που απορρέει από το Σύνταγμα (άρθρο 60) κατά το οποίο οι βουλευτές έχουν απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση. Αυτή η αρχή δεν μπορεί να ανατρέπεται ή να παραβιάζεται από σκοπιμότητες οι οποίες υπαγορεύονται από μη κοινοβουλευτικού και πολλές φορές από εξωθεσμικού όργανα των οποίων οι αποφάσεις απαιτούν κοιονοβουλευτική νομιμοποίηση.
Το Σύνταγμα, επομένως, κατοχυρώνει την κατά συνείδηση ψήφο του βουλευτή, και η όποια κυβερνητική (κομματική) εντολή παραβιάζει την ανεξαρτησία της συνείδησησ. Στην περίπτωση μάλιστα του συζητούμενου ασφαλιστικού νομοσχεδίου η αξίωση της κομματικής πειθαρχίας πάσχει από έλλειψη πολιτικής (δημοκρατικής) νομιμοποίησης
Το αντιλαϊκό, αντιασφαλιστικό, αντικοινωνικό με μια λέξη φιλελεύθερης φιλοσοφίας περιεχόμενο του νομοσχεδίου έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τη λαϊκή εντολή της 4ης Οκτωβρίου 2009, η οποία δόθηκε στην βάση προεκλογικών δηλώσεων και προγραμματικών εξαγγελιών, βαθύτατα και ξεκάθαρα κοινωνικών οι οποίες όμως αναιρούνται.
Συνεπώς, αν υπάρχει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας αυτό
αφορά στην ασκούμενη από την κυβέρνηση πολιτική η οποία υφίσταται της λαϊκής εντολής και όχι στην άρνηση βουλευτικής ψήφου η οποία είναι σε εναρμόνιση με την εντολή του Λαού.
* Ο Παναγιώτης Ν. Κρητικός είναι πρώην αντ/ρος της Βουλής και Πρόεδρος του Πολιτικού και Κοινωνικού Συνδέσμου «Νικόλαος Ζορμπάς»
==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.