Έτσι θα μπορούσε να παραφραστεί το γνωστό (και ουσιαστικό) σύνθημα («στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες») του Δεκέμβρη.
1. Αν αποτύχουν οι τράπεζες... ας τους δώσουμε κάτι.
Την Παρασκευή, 23 Ιουλίου, διενεργήθηκε ένα «τεστ πίεσης» στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης. Μετρήθηκε το ποιές τράπεζες δεν θα καταρρεύσουν σε περίπτωση που η νομισματική ένωση περάσει δύσκολες στιγμές, δηλαδή αν η Ελλάδα (ή και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία) οδηγηθεί σε πτώχευση. Οι παράμετροι του τεστ δεν ανακοινώθηκαν στην δημοσιότητα, ως εκ τούτου, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι το παιχνίδι ήταν στημένο, όπως αναφέρουν και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.Από τους ντόπιους, ο Λεωνίδας Βατικιώτης, δημοσιογράφος και οικονομολόγος, μέλος της πρωτοβουλίας «No Money, No Debt», περιγράφει με σπαρταριστά χρώματα τη διαδικασία (σσ: έντονα, δικά μας):
Ακίνητος πρέπει να ήταν ο διάδρομος όση ώρα έτρεχαν πάνω του οι 91 ευρωπαϊκές τράπεζες υπό το βλέμμα των εποπτικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να ελεγχθούν οι αντοχές τους. Δεν εξηγείται διαφορετικά τέτοια επιτυχία.
[...]
Στην «άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων» από την Ελλάδα συμμετείχαν έξι τράπεζες (Εθνική, Γιούρομπανκ, Άλφα, Πειραιώς, Αγροτική και Ταμιευτήριο) εκ των οποίων πρόβλημα βρέθηκε να αντιμετωπίζει μόνο η Αγροτική, που δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αν όμως οι άλλες πέντε χαίρουν άκρας υγείας γιατί ξεκοκάλισαν μέχρι τελευταίου ευρώ τα 28 δισ. που τους παραχωρήθηκαν από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο Γιώργος Παπανδρέου θα αφήσει επιπλέον 10 δισ. € στην διάθεση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να μη διατρέξουν κανένα κίνδυνο. Μια απ' τα ίδια θα ισχύσουν, βέβαια, σε όλη την Ευρώπη: επτά μικρές τράπεζες απέτυχαν να περάσουν το τεστ στην Ισπανία.
Κατά την διάρκεια ενός άλλου «τεστ πίεσης» που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2009, στο οποίο συμμετείχαν μόνο οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης, είχε βγει ως συμπέρασμα ότι καμμιά τους δεν κινδύνευε από κατάρρευση, σε περίπτωση που χειροτέρευε η οικονομική κρίση (πράγμα που συνέβη). Παρ' όλ' αυτά, οι κυβερνήσεις της ΕΕ έκριναν σκόπιμο να τις στηρίξουν με μεγάλα ποσά.
2. Αν αποτύχουν τα κράτη... ας σαπίσουμε τους λαούς τους στη λιτότητα.
Νωρίτερα, στις 21 Ιουλίου, η Γαλλία και η Γερμανία απαίτησαν σκληρές κυρώσεις, ακόμα και στέρηση ψήφου στα όργανα της ΕΕ, για όσες χώρες παραβιάζουν το διαβόητο Σύμφωνο Σταθερότητας, το κουρελόχαρτο δηλαδή (μιας και το παραβίασε η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δίνοντας - στο τζαμπέ - 750 δισ. € στις άλλες τράπεζες) που απαιτεί τα ελλείμματα των μελών της ευρωζώνης να είναι κάτω από το 3% του ΑΕΠ τους. Φυσικά, η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι μόνες που πληρούν αυτόν τον όρο, γι' αυτό και εκβιάζουν τις υπόλοιπες, εντελώς διαφορετικές, οικονομίες της ευρωζώνης.Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνιέται το γεγονός ότι οι γερμανικές και οι ελληνικές, μεγάλες τράπεζες έχουν στα χέρια τους σχεδόν όλο τον δανεισμό του ελληνικού κράτους.
. ==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.