Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Χάνει "λάδια" η κυβέρνηση

Οι προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση να αντιστρέψει το αρνητικό εις βάρος της κλίμα, με μέτρα όπως η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δε φαίνεται να αποδίδουν. Οι περικοπές που καλείται να κάνει, το νέο ασφαλιστικό και εργασιακό καθεστώς, αποσπούν αποκλειστικά σχεδόν την προσοχή και την αφήνουν με όλο και μικρότερο λαϊκό έρεισμα.
Οι καινοτομίες που προσπάθησε να φέρει το πρώτο διάστημα που ήταν στην εξουσία, όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η αλλαγή του καθεστώτος προσλήψεων για κυβερνητικές θέσεις, δεν έγιναν ιδιαίτερα αισθητές και δεν αποτέλεσαν αιτία αύξησης της δημοφιλίας της μεταξύ των πολιτών. Παράλληλα, μεταξύ των διαφόρων υπουργείων λείπει η συμπόρευση, καθώς πολλοί υπουργοί προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από τα σκληρά μέτρα που καλούνται να λάβουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. 
Λάμπρος Καλλαρύτης, εφημερίδα Κόσμος του Επενδυτή

"Φως στο τούνελ"
"Έξοδο από το πέπλο της απογοήτευσης που έχει απλώσει το μνημόνιο στο κοινωνικό και πολιτικό τοπίο αναζητεί η κυβέρνηση, έχοντας στα Χέρια της δημοσκοπήσεις που επιβεβαιώνουν την επικράτηση ενός απέραντου γκρι σκηνικού...

Τα ευρήματα έχουν προκαλέσει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς αντιλήφθηκαν ότι με τα αλλεπάλληλα περιοριστικά μέτρα τα όρια πολλών επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων έχουν ξεπεραστεί. Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς να του παραδώσουν το συντομότερο δυνατό σημειώματα με δράσεις που ήδη έχουν υλοποιήσει, κυρίως όμως με προτάσεις οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα στους τομείς ευθύνης τους, ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο να λειτουργούν και να αποδίδουν.
Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε ότι «δεν τους ζήτησε νομοσχέδια, αλλά άμεσα εφαρμόσιμες παρεμβάσεις, οι οποίες θα γίνουν αντιληπτές από τους πολίτες στην καθημερινότητα τους». Στόχος είναι το φθινόπωρο να μπορεί ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει ένα πλέγμα από «τροχιοδεικτικά» μέτρα-ανάσες (κοινωνικά - αναπτυξιακά- θεσμικά), η υλοποίηση των οποίων θα κλιμακώνεται χρονικά και θα δίνει το πρώτο στίγμα απεμπλοκής από την ασφυκτική πίεση της πρώτης περιόδου...
Απόκρυψη-παραλλαγή
Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις του πρωθυπουργικού επιτελείου τονίστηκε ότι πρέπει να δοθεί στον κόσμο προοπτική εξόδου από την κρίση και να μην αφεθεί άλλο να εμπεδώνεται η αίσθηση ότι έχουμε μπει σε αρνητική πορεία χωρίς τέλος. Γι' αυτό ο υπουργός Οικονομικών προβαίνει σε δημόσιες εκτιμήσεις περί αρχής ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο του 2011, ώστε να προσδιορίσει χρονικά την εκτιμώμενη έναρξη του θετικού κύκλου και να υπογραμμίσει ότι η προσδοκία δεν είναι αφηρημένη. Αυτά επί χάρτου, διότι οι δυσκολίες είναι ακόμη μπροστά. Ο πρωθυπουργός πάντως είναι δυσαρεστημένος από τις ιδιότητες απόκρυψης - παραλλαγής που έχουν αναπτύξει πολλοί υπουργοί, οι οποίοι είναι εξαφανισμένοι από την επικοινωνιακή μάχη του Ασφαλιστικού και του Εργασιακού. Παρ' ότι έστειλε σαφές μήνυμα -και με την τοποθέτηση του στο Υπουργικό- να βγουν έξω και να απαντούν στις επικρίσεις, εξηγώντας τις θέσεις της κυβέρνησης και το γιατί έπρεπε να ληφθούν τα μέτρα, αρκετοί θεωρούν ότι η κατάσταση, με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία από τις επιπτώσεις του οικονομικού προγράμματος, είναι δύσκολα υπερασπίσιμη. Εκτιμούν ότι μέτρα όπως η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, η ανατροπή του πλαισίου για τις μητέρες ανηλίκων, η εν γένει μείωση των συντάξεων, οι ανατροπές στα εργασιακά, έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα στο ΠΑΣΟΚ και το έχουν αποκόψει οριστικά από ένα μέρος της βάσης του. Το μήνυμα που έχουν στείλει με τη στάση τους και τις τοποθετήσεις τους πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η υπερψήφιση του Ασφαλιστικού και του Εργασιακού, μετά και τις αλλαγές που έγιναν, είναι το τελευταίο ΟΚ που δίνουν σε τέτοιου είδους πολιτικές.
Το μήνυμα ελήφθη
Τα επόμενα μέτρα ανάλογης κατεύθυνσης, που τυχόν θα έρθουν, δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα ψηφιστούν. Το μήνυμα πάντως ελήφθη, τουλάχιστον εν μέρει, γι' αυτό και η κυβέρνηση πιέζει τους κοινωνικούς εταίρους να τα βρουν και να συμφωνήσουν σε νέα εθνική γενική συλλογική σύμβαση, ώστε να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε τριετές πάγωμα μισθών με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, όπως πιέζεται από την τρόικα...
Χαμένο(;) στοίχημα
Μεγάλο ερώτημα, πάντως, παραμένει το εάν το πρόγραμμα το οποίο επιβλήθηκε από την τρόικα στην Ελλάδα οδηγεί σε βιώσιμη πορεία. Με το πακέτο των 110 δισ. η χρεοκοπία αποφεύχθηκε, αλλά κατά τη γνώμη πολλών ξένων αναλυτών η απόπειρα για δημοσιονομική προσαρμογή-ρεκόρ δέκα μονάδων, εν μέσω ύφεσης και με το χρέος να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται, είναι ένα στοίχημα που δεν κερδίζεται εύκολα. Σύμφωνα με κάποιους, δεν κερδίζεται ούτε δύσκολα. Απλά δεν κερδίζεται και θα πρέπει κάποια στιγμή η Ελλάδα και οι πιστωτές της να αναζητήσουν μία λύση σε νέα ρεαλιστική βάση. Επί του παρόντος, ωστόσο, η κυβέρνηση πηγαίνει κυριολεκτικά μέρα μέρα, προσπαθώντας να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου. Η κατάσταση θα γίνει εξαιρετικά δυσχερής αν η τρόικα ζητήσει επιπλέον μέτρα, κρίνοντας ότι είναι απαραίτητα για την επίτευξη των στόχων. Περιθώρια, κοινωνικά και εσωκομματικά, για νέες περικοπές και επιβαρύνσεις, δεν υπάρχουν και ενδεχόμενη απόπειρα λήψης νέων τέτοιων μέτρων θα πυροδοτήσει εξελίξεις.
Ορισμένοι στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, εκλαμβάνουν ως προληπτικά μηνύματα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου τις διαρροές για επίσπευση προώθησης του νέου εκλογικού νόμου, ακόμα και με έκτακτη ολομέλεια στο μέσο του θέρους, και τις πληροφορίες ότι προκρίνεται η λίστα στις μονοεδρικές, έναντι του σταυρού που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αβεβαιότητες είναι τόσες που το μόνο σίγουρο για το επόμενο διάστημα είναι η πίεση της τρόικας. Αντιθέτως, δεν είναι διόλου σίγουρο το πόσο θα τις αντέξει το εγχώριο σκηνικό."
Πάνος Σώκος, εφημερίδα Ελευθεροτυπία

"Σαν τις 7 πληγές του Φαραώ"
"Χαμένη στη δίνη του Μνημονίου η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στη μέγκενη της τρόικας και ασχολούμενη σχεδόν αποκλειστικά με τη σωτηρία της οικονομίας από τη χρεοκοπία βλέπει στο εσωτερικό της να ανοίγουν πληγές η μία μετά την άλλη...
Δεν κερδίζει
1 Αδυνατεί να αποκομίσει οφέλη ακόμα κι από πρωτόγνωρα φιλολαϊκά μέτρα που λαμβάνει και που ήταν τα καλά κρυφά χαρτιά της στην προεκλογική περίοδο.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που ψηφίσθηκε προχθές και δίνει ανάσα σε χιλιάδες ανθρώπους. Η προβολή του όμως ήταν περιορισμένη καθώς χάθηκε στη θύελλα του Ασφαλιστικού...
Όλοι εναντίον όλων
2 Τα μέτωπα μεταξύ βουλευτών και υπουργών είναι τόσα πολλά και καθημερινά που χάνεται η μπάλα καθώς όλοι φαίνεται ότι είναι εναντίον όλων. Οι βουλευτές ασκούν ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης και απειλούν συχνά με καταψήφιση νομοσχέδια και διατάξεις...
Σάκος του μποξ
3 Το κόμμα είναι στα... κάγκελα και ο γραμματέας του Σ. Ξυνίδης έχει γίνει σάκος του μποξ, δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση και απειλείται ακόμα και με προπηλακισμό όπως προ δεκαημέρου από τους πράσινους συνδικαλιστές. Ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, λειτουργώντας ως «κόμμα μέσα στο κόμμα» με την Αριστερή Πρωτοβουλία, έχει στοχοποιήσει το οικονομικό επιτελείο -αφήνοντας μάλλον τον Γ. Παπανδρέου ακόμα στο απυρόβλητο- και ξεπερνάει σε σκληρή αριστερή αντιπολίτευση ακόμα και τα αριστερά κόμματα!
Στα γραφεία τους
4 Οι υπουργοί μεταξύ τους δεν επιδεικνύουν αλληλεγγύη και ο καθένας κλεισμένος στο γραφείο του προσπαθεί να περάσει η μπόρα με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον ίδιο. Ο Γ. Παπανδρέου και προχθές και πολλές άλλες φορές στο παρελθόν έχει επισημάνει το πρόβλημα αλλά η αλληλεγγύη δεν αποκαταστάθηκε...
Τριβές
5 Οι τριβές στα υπουργικά δίδυμα είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα με κορυφαίο παράδειγμα το δίδυμο της Οικονομίας Παπακωνσταντίνου - Κατσέλη.
Καθένας έχει τη δική του γραμμή στην Οικονομία και τους πρώτους μήνες εξέπεμπαν στις αγορές και στην κοινωνία εικόνα κυβερνητικής σύγχυσης για τα προβλήματα της οικονομίας. Συχνά στα υπουργικά συμβούλια αλλά και έξω από αυτά γίνονται πρωταγωνιστές σύγκρουσης.
Δύο ταχύτητες
6 Επιπλέον, οι υπουργοί χωρίζονται σε δύο ταχύτητες. Σε αυτούς που έχουν τα επιφορτισμένα με την έξοδο από την κρίση χαρτοφυλάκια -Λοβέρδος, Παπακωνσταντίνου- και υφίστανται καθημερινή πολιτική φθορά και σε εκείνους που δεν έχουν μεγάλη πίεση γιατί τα υπουργεία τους δεν έχουν τέτοιο φόρτο.
Ως θύματα
7 Άλλοι υπουργοί έχουν στοχοποιηθεί από την αρχή από συναδέλφους τους, ίσως και από κάποιους κύκλους που αποκτούν επιρροή λόγω της σχέσης τους με τα υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια (σ.σ. είναι αρκετοί κύκλοι,όχι απαραίτητα συνδεδεμένοι μεταξύ τους). Συχνά αυτοί οι υπουργοί εμφανίζονται μέσα από διαρροές ως τα μελλοντικά εξιλαστήρια θύματα..."
 
Αντώνης Καρακούσης, εφημερίδα Το Βήμα

"Η αρκούδα και οι αλεπούδες"
"Tους πρώτους μήνες η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου πάλευε με τον εαυτό της, ταλαντευόταν και έπαιζε άμυνα δίδοντας χώρο και ευκαιρία στις επιθετικές αγορές.
Ουσιαστικά οι πρώτοι μήνες χάθηκαν σε μάχες χαρακωμάτων και σε ασκήσεις επικοινωνίας για υποθέσεις εξαρχής υπονομευμένες, όπως η προκήρυξη των θέσεων γενικών γραμματέων και άλλων στελεχών της διοίκησης, πολλές από τις οποίες παραμένουν ακόμη ακάλυπτες, χωρίς κανείς να μπορεί να υποστηρίξει ότι οι επιλεγέντες ήταν όντως οι καλύτεροι. Αλλά και στους πρώτους μήνες του 2010, όταν η πίεση των αγορών έγινε αφόρητη και η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα της πτώχευσης, ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ήλεγχε το παιχνίδι...
Και τώρα λοιπόν που τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα και ο δρόμος συγκεκριμένος, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δείχνουν εμφανή αδυναμία. Το κυβερνητικό σχήμα έχει προβλήματα συνοχής, μεγάλος αριθμός υπουργών δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη νέα προσπάθεια, οι διοικήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα έρχονται από αλλού και πάνε αλλού, δεν κινούνται στον αυτό δρόμο, σχεδόν εμποδίζουν την προσπάθεια, η οποία διεκπεραιώνεται από τρεις τέσσερις υπουργούς και άλλους τόσους υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς, που τρώνε όλο το κόστος..."
==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.