Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Ο Έλληνας Καραγκιόζης και οι διάφοροι “καραγκιόζηδες”...

Ο Έλληνας Καραγκιόζης και οι διάφοροι “καραγκιόζηδες”...
Οι ανεπαρκείς "Καραγκιόζηδες" του Υπουργείου Πολιτισμού... είναι πιο επικίνδυνοι από αυτούς της “δήθεν” Ουνέσκο.
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΗΚΟΟΣ!
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΤΑΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟΝ!
Παρακαλούμε τον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου να αποπέμψει, αμέσως, τον ανεπαρκή Υπουργό Πολιτισμού.
Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι: “Ελληνικό είναι κάτι μετά την ύπαρξη του Έθνους-Κράτους”; Αν λάβουμε υπόψιν τη θέση, ότι τα έθνη κράτη σχηματίστηκαν στην Ευρώπη τους τελευταίους δύο-τρεις αιώνες τότε οτιδήποτε υπήρχε πριν, δεν είναι Ελληνικό; Ο αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός, η Ακρόπολη δεν είναι Ελληνική;

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ!
Ο Καραγκιόζης Υπουργός, ήταν μία από τις πιο πετυχημένες ιστορίες του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών.
Απαράδεκτη έως “ύποπτη” η απόφαση της “δήθεν” Ουνέσκο, που δεν εκφράζει πλέον την θέληση των πολιτών και των λαών της υφηλίου, αλλά της αριστο-πλουτοκρατίας, της τραπεζο-δικτατορίας και μιας κλειστής κάστας ανθρώπων με κοινά συμφέροντα!
Η ιστορικά, πολιτισμικά και πολιτικά απαράδεκτη η απόφαση μιας υπο-επιτροπής από ανιστόρητους εκπροσώπους βαρβαρικών φύλων, αποτελούμενη από εκπροσώπους της Τουρκίας, της Εσθονίας, του Μεξικού, της Βόρειας Κορέας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κένυας, εξέτασε εισήγηση που υποβλήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία οι δύο ήρωες του θεάτρου σκιών, Καραγκιόζης και Χατζηαβάτης θεωρούνται γέννημα –θρέμμα της Τουρκίας, ενώ είναι Ελληνικοί χαρακτήρες και πολίτες, όπως και οι υπόλοιποι του Θεάτρου Σκιών!.
Για γέλια και κλάματα η δήθεν απόφαση ότι ο Καραγκιόζης, ορίστηκε δήθεν, Τούρκος υπήκοος και επίσημα πια από την UNESCO, ο ήρωας του Ελληνικού θεάτρου σκιών!! Ύστερα από μακρά διαμάχη Τουρκίας - Ελλάδας σχετικά με την καταγωγή του, πριν από ένα χρόνο, το 2009, υποεπιτροπή της UNESCO πήρε αυτή τη βλακώδη απόφαση που αποδεικνύει και το επίπεδο της επιτροπής! Το τουρκικό υπουργείο ξεκίνησε τη διαδικασία αυτή μετά από αίτημα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για διεκδίκηση του πρωτότυπου των δύο παραδοσιακών φιγούρων.
Η υποεπιτροπή της UNESCO είχε αποφασίσει πέρυσι να δώσει την τουρκική “υπηκοότητα” στον Καραγκιόζη και αυτή η απόφαση επικυρώθηκε τώρα δήθεν από την αρμόδια επιτροπή. Αυτό οφείλεται και σε ανικανότητα του Υπουργείου Πολιτισμού να προωθήσει τα εθνικά θέματα και ο Υπουργός Πολιτισμού θα έπρεπε, από μόνος του, να έχει ήδη παραιτηθεί.!
Το φως και η σκιά. Επειδή πολλά ανακριβή λέγονται η ύπαρξη φωτός, σκιάς και σκότους μαρτυρείται ήδη από τα Πλατωνικά κείμενα! Ο Πλάτων (Πολιτεία, Ζ΄) στην αλληγορία του Σπηλαίου περιγράφει αυτήν την ανοδική πορεία από το σκότος, τη σκιά, τα είδωλα προς το Φως, την ιδέα του Αγαθού. Οταν έχουμε φως, έχουμε και σκιά. Το φως είναι η πηγή της δημιουργίας, της ύπαρξής μας. Πρώτα ο ήλιος, και μετά η φωτιά. Σήμερα στο παιχνίδι με τη σκιά, βοηθάνε και οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες. Τόσο παλιά είναι η ύπαρξη της σκιάς. Μαζί με την γέννηση του ήλιου. Η σκιά, εξαρτάται πάντα από το φως, και την παρουσία μιας τρισδιάστατης ύπαρξης, έμψυχης ή άψυχης. Πολλές θρησκείες, έδωσαν θρησκευτική σημασία στη σκιά. Το βασίλειο των σκιών, δεν είναι παρά ένα συνώνυμο, για το βασίλειο των νεκρών, ενώ ονομάζουν τους πεθαμένους «σκιές του παρελθόντος», και αναφέρονται στις σκιές των νεκρών που περιφέρονται κυρίως τη νύχτα, έξω, ή μέσα σ` ερειπωμένα σπίτια. Το είδωλο το συναντάμε ήδη στην αρχαία τραγωδία, όπως στους Αισχύλου Πέρσες, άρα δεν είναι ξένο, αλλά Ελληνικό πανάρχαιο μέσο έκφρασης. Ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι ένας Πολιτισμός Φωτός!
Ακατανόητη έως απαράδεκτη, προδοτική και αντεθνική η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού της 14 Ιουλίου 2010, που εκδόθηκε ως Ενημερωτικό Σημείωμα:
H απόφαση που επικύρωσε η UNESCO για τον Καραγκιόζη το Σεπτέμβριο του 2009.
Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στη γνωμοδότηση της UNESCO «ότι ο Καραγκιόζης έχει τουρκική υπηκοότητα», μια γνωμοδότηση που ελήφθη τον Ιούνιο του 2009 και επικυρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2009, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
Η γνωμοδότηση αυτή επικυρώθηκε στην 4η Διακυβερνητική Διάσκεψη της UNESCO στο Άμπου Ντάμπι, που πραγματοποιήθηκε από τις 28 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτωβρίου του 2009. Έχουν δηλαδή παρέλθει εννέα μήνες από τότε. Το ιστορικό έχεις ως εξής:
Το 2008 η Τουρκία υπέβαλε φάκελο προκειμένου το Θέατρο Σκιών να ενταχθεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Στα μέσα Ιουνίου του 2009 το Επικουρικό Σώμα της UNESCO γνωμοδότησε καταρχήν θετικά στην πρόταση της Τουρκίας και στη συνέχεια η πρόταση αυτή επικυρώθηκε στη διάσκεψη που έγινε στο Άμπου Ντάμπι που πραγματοποιήθηκε από τις 28 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτωβρίου του 2009 στο Άμπου Ντάμπι.
Σημειώνεται ότι στις 15 Σεπτεμβρίου 2009 το ΥΠΕΞ ενημέρωσε την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟΤ για την κίνηση της Τουρκίας. Προκειμένου να καταστεί σαφής η θέση της Ελλάδας ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί μέρος της πολιτιστικής εμπειρίας του ελληνικού λαού, η εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Διάσκεψη σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Ε1 του ΥΠΕΞ προέβη σε σχετική δήλωση.
Έκτοτε η Ελλάδα μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών σε συνεργασία με μεσογειακά και βαλκανικά και μεσανατολικά κράτη επανέφερε εισήγηση ώστε το Θέατρο Σκιών να αναγνωριστεί ως κοινή πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής.
Είναι γνωστό και αδιαμφισβήτητο ότι το Θέατρο Σκιών είναι μια πολιτισμική πραγματικότητα που αφορά στην περιοχή των Βαλκανίων, της ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης μέσης Ανατολής, μια πραγματικότητα πολύ παλαιότερη από τα έθνη – κράτη. Αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς και σύμβολο της ευρύτερης περιοχής μας.
Ειδικότερα όσον αφορά στην ελληνική εκδοχή του Καραγκιόζη, είναι ένα ζωντανό κεφάλαιο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς που εμπλέκει αδιάρρηκτα το άυλο με το υλικό προασπίζοντας παραδοσιακές αξίες".
Παρατήρηση-Κριτική: Είναι βλακώδης και επικίνδυνη η διατύπωση: "Το Θέατρο Σκιών είναι μια πραγματικότητα πολύ παλαιότερη από τα έθνη – κράτη. Δηλαδή τότε, πώς το Τουρκικό Κράτος υπήρχε; Ανάλογα πώς είναι Ελληνικό και υπάρχει το αρχαίο Ελληνκό Θέατρο; Μα είναι δυνατόν να λέει αυτά τα πράγματα το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού"; Δηλαδή Ελληνικό είναι κάτι μετά την ύπαρξη του Έθνους-Κράτους;
Είναι, επίσης, βλακώδης και επικίνδυνη η διατύπωση: "Ειδικότερα όσον αφορά στην ελληνική εκδοχή του Καραγκιόζη, είναι ένα ζωντανό κεφάλαιο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς που εμπλέκει αδιάρρηκτα το άυλο με το υλικό προασπίζοντας παραδοσιακές αξίες". Μα είναι δυνατόν να μιλάει για "Ελληνική εκδοχή"; Τί να πει κανείς. Οι άνθρωποι ζουν ακόμα υπό Οθωμανική κυριαρχία! Τέλος, είναι φανερό ότι όλοι τόσο καιρό αδράνησαν, εννοείτε σκοπίμως!
Να ξηλωθεί σε μια νύχτα ο Υπουργός Πολιτισμού και όσοι “καραγκιόζηδες” χειρίστηκαν την υπόθεση"Καραγκιόζης"! Να μην ξεχνάνε, ότι είναι Υπάλληλοι του Ελληνικού Κράτους και τέτοιες θέσεις εμπίπτουν στο νόμο “περί εσχάτης προδοσίας”.
Επομένως, το να θέλουν κάποιοι αγράμματοι να αποδώσουν τα πάντα στους βαρβάρους, δεν είναι τίποτα από μια απλή προβολή της βαρβαρικής καταγωγής τους! Ο Ελληνισμός είναι το Φως της Οικουμένης, οι άλλοι είναι οι Σκιές! Αντισταθείτε!
Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος
http://www.koutsoukos-anastasios.gr/



==========================================


"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.