Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Ο Γιώργος ανακάλυψε τον τέταρτο δρόμο!!! (κάποιος να τον προσέχει... μπορεί να ανακαλύψει και την Αμερική!!!)

 Εάν θεωρείται ότι ο τέταρτος δρόμος προσβάλει και ανατρέπει την πολιτική του αείμνηστου Ανδρέα στοχαστείτε εδώ "Δρόμοι και σταυροδρόμια"

Εμείς παραμένουμε σε κάποιες αρχές:

1. Δες αρχικά το δοκίμιο του συγγραφέα, Δαμιανού Βασιλειάδη: Αντί προλόγου

"Η μελέτη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ  ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ» ξεκίνησε το έτος 1968, ως ιδεολογικός προβληματισμός στα πλαίσια της ιδεολογικοπολιτικής δουλειάς του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΚ), του οποίου πρόεδρος ήταν ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου.
Το έργο αυτό αποτελεί μια συνεχή και επίπονη θεωρητική εργασία, που σκοπό είχε να συμβάλει στην ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του ΠΑΚ και στην σοσιαλιστική διαπαιδαγώγηση των στελεχών και φίλων στα περίφημα σεμινάρια και συνέδρια του Κινήματος κατά τη διάρκεια  της δικτατορίας των συνταγματαρχών 1967 - 1974.
Η αρχική μελέτη, με τίτλο: «Δημοκρατικός Σοσιαλισμός ή ο Τρίτος Δρόμος», αφημένη στο χρόνο, τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε στις δεκαετίες που πέρασαν και διαμορφώθηκε τελικά στο σημερινό κείμενο.
Ενδεικτικά παραθέτουμε μια κριτική τοποθέτηση του Ανδρέα Παπανδρέου στον αρχικό προβληματισμό, που κατά την άποψή του, καταδεικνύει την αξία και τη σημασία του βιβλίου.
Ο μελετητής, πέρα από τη γνώμη του ίδιου του Ανδρέα Παπανδρέου, θα βγάλει τα δικά του χρήσιμα συμπεράσματα.
Πιστεύουμε πως και σήμερα η μελέτη αυτή μπορεί να είναι πολύτιμη, ως συμβολή στον αγώνα του Λαϊκού Κινήματος για την έξοδο από την πανθολογούμενη κρίση και τη δημιουργία προϋποθέσεων για ελπιδοφόρα προοπτική.
Αυτό βέβαια θα το κρίνει ο μελετητής. Εμείς εκείνο που επιθυμούμε είναι να δώσουμε ερεθίσματα για έναν γόνιμο κι εποικοδομητικό διάλογο.
Στην παρούσα μελέτη επιχειρούμε να κάνουμε το διάλογο με τους πρωτεργάτες του Μαρξισμού - Λενινισμού Μαρξ, Λένιν και τους επιγόνους τους, για να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα τόσο στη θεωρία, όσο και στην πράξη και διαμορφώσουμε πρόταση για μια νικηφόρα σοσιαλιστική  στρατηγική."

2. ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ (Του Δημήτρη Καραμήτσα)

3. Η νέα ανακάλυψη φαντάζει σε όλους εμάς μία παρωδία που θα οδηγήσει τον εμπνευστή του στην πολιτική χλεύη και απομόνωση. Ο άνθρωπος έχει καβαλήσει καλάμι και νομίζει ότι ενεργεί ελέω θεού. Όσο πιο γρήγορα τον μαζέψουν όλοι αυτοί που συνωστίζονται στη Πάρο και τον επευφημούν για μια θέση στη κυβέρνηση του ανασχηματισμού, χωρίς να εννοούν οι αφελείς ότι θα γελοιοποιηθούν και αυτοί με τους άκαρπους νεωτερισμούς του.

4. Ακούστηκε ότι εκτός του κινήματος που θεμελίωσε τον τρίτο δρόμο, ο τέταρτος είναι μία προειδοποίηση προς τους εκσυγχρονιστές του Σημίτη (σχετικό εδώ).

5. Τέλος ο ίδιος προσπαθεί να βρει το άλλοθι για μια φτηνή δικαιολογία ξεχνώντας προφανώς ότι όλα αυτά που προεκλογικά είχε υποσχεθεί ήταν παπατζήδικες υπερβολές.
Βέβαια από όλη αυτή την φαεινή ιδέα του λείπει η γενναιότητα και η αρχοντιά της αυτοκριτικής. μετά την υιοθέτηση από το κίνημα της μοναρχικής αρχής, αντί της πραγματικής  λειτουργίας της δημοκρατίας, όπως  ορθώς επισημαίνουν οι επικριτές του,  ότι οι μονάρχες δεν προκύπτουν αξιοκρατικά αλλά "κληρονομικώ δικαίω" και μετά τα γνωστά δακτυλίδια και την παρέμβαση από τον εξ απορρήτων του πατέρα του Αντώνη Λιβάνη (αυτό ήταν και το πιο καθοριστικό τότε με την επανεκλογή του το 2007).   σχετικό εδώ: "ο τέταρτος δρόμος για τον σοσιαλισμό"

Νάσος

  Το ana-mpa δημοσιευει την κυβερνητική άποψη:  Ο "τέταρτος δρόμος" για την ανάπτυξη ...

   Την ανάγκη ενός "τέταρτου δρόμου" ο οποίος θα εξασφαλίσει ότι οι αγορές θα έχουν την ελευθερία να καινοτομούν και να αναπτύσσονται αλλά πάνω από όλα θα εγγυάται ότι οι αγορές δεν θα επιβάλλονται ποτέ στην δημοκρατία, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα "Christian Science Monitor".

    Στην συνέντευξή του με τίτλο "Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος λόγω της παγκόσμιας λιτότητας" ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης πολλών ετών, με αλόγιστες κυβερνητικές σπατάλες και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα.

    "Οι περικοπές από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να θωρακίσουμε την παγκόσμια οικονομία. Χρειαζόμαστε μέτρα για να τονωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας" αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την περαιτέρω ευρωπαϊκή ενότητα, σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι ένα έντιμο, αποτελεσματικό σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης, το οποίο θα εξισορροπεί την ανάγκη για εθνική κυριαρχία με τις σύνθετες απαιτήσεις της νομισματικής ένωσης σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

    Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος λόγω της παγκόσμιας λιτότητας, διότι αυτό θα μείωνε την συνολική ζήτηση κατά την διάρκεια μιας πολύ ευάλωτης ανάκαμψης. Στόχος μας δε θα πρέπει να είναι να ισορροπούμε μεταξύ δύο άκρων αλλά μάλλον να ωθήσουμε την παγκόσμια οικονομία προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης. Πρέπει να εγγυηθούμε ότι αυτοί που ευθύνονται λιγότερο για αυτήν την κρίση δε θα πληρώσουν το ύψιστο τίμημα.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι αν και η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη από το Μηχανισμό Στήριξης ΔΝΤ-ΕΕ μέχρι το 2012, "ευελπιστούμε να επιστρέψουμε στις διεθνείς αγορές ομολόγων τον επόμενο χρόνο. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς και την πρόοδο στο εσωτερικό της χώρας". Τέλος σημείωσε ότι η Ελλάδα καλωσορίζει το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων από την Κίνα όπως και από κάθε άλλο υπεύθυνο επενδυτή.

    Ερωτηθείς σχετικά με την σοσιαλιστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε:"Δεν εγκαταλείψαμε το σοσιαλιστικό μας πρόγραμμα", σημειώνοντας ότι οι μειώσεις στους μισθούς μπορεί να είναι επώδυνες αλλά η εναλλακτική λύση θα ήταν η πτώχευση, η οποία "θα είχε πονέσει ακόμη περισσότερο".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου έθιξε μεταξύ άλλων το ζήτημα "των μεταναστών οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι". Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι μεταναστευτικές πολιτικές πρέπει να είναι ξεκάθαρες αφού τελευταία η Ευρώπη έχει γίνει αρκετά ξενοφοβική. Αντίθετα, πρότεινε να δούμε τους μετανάστες ως τμήμα της λύσης για μελλοντική ανάπτυξη, χαρακτηρίζοντας τους ως παραγωγικούς φορείς μέσα στην κοινωνία.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.