Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Σε διπλή αποστολή Σεπτέμβριο και Οκτώβριο η τρόικα

 Οι ελεγκτές θα έλθουν στην Αθήνα εντός του Σεπτεμβρίου και θα τσεκάρουν το σχέδιο της κυβέρνησης για τις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011. 

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη νέα επίσκεψη κλιμακίου του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ. Οι ελεγκτές θα έλθουν στην Αθήνα εντός του Σεπτεμβρίου και θα τσεκάρουν το σχέδιο της κυβέρνησης για τις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011. (v2.imerisia)

Eνα μήνα αργότερα, τον Οκτώβριο, θα καταφθάσουν αυτή τη φορά τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας τα οποία θα συντάξουν τη δεύτερη τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία και θα δώσουν το τελικό «ΟΚ» για την τρίτη δόση του δανείου, η οποία θα εκταμιευτεί τον Δεκέμβριο.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ετοιμάσει σε χρόνο... ρεκόρ το πλάνο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την αναδιάρθρωση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, ζητήματα που αναμένεται να προκαλέσουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.
Παράλληλα ξεκινά η κατάρτιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους ο οποίος με βάση το μνημόνιο θα περιλαμβάνει νέα φορολογικά μέτρα που αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ.Τα δύο αυτά ζητήματα θα εξεταστούν εξονυχιστικά από την τρόικα.
Πιο αναλυτικά το νέο φορο-πακέτο αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. ...


Μεταξύ των άλλων σε αυτό θα περιλαμβάνονται νέα αύξηση του ΦΠΑ μέσα από τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 11% στον κανονικό συντελεστή 23%, αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αλλά και επιβολή «πράσινων φόρων». Ο φετινός προϋπολογισμός «σώζεται» από τη δραστική περικοπή στις δαπάνες, κυρίως στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων.
Ομως δεν αναμένεται να συμβεί το ίδιο με τον προϋπολογισμό του 2011. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το επόμενο έτος θα είναι δύσκολο να υπάρξει ανάλογο «μαξιλάρι», γεγονός που θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ από 8,1% φέτος.
Φέτος η μείωση των δαπανών, όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου, ήταν «ευκολότερη» από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια οι λειτουργικές δαπάνες ήταν εκτός ελέγχου και αυξάνονταν με ανεξέλεγκτο ρυθμό. Το επόμενος έτος τα περιθώρια για περαιτέρω μείωση των δαπανών είναι περιορισμένα, ενώ δεν είναι εφικτό να επαναληφθεί παρόμοια μείωση στις δημόσιες επενδύσεις.
Ετσι, μοιραία το βάρος για την ομαλή εκτέλεση του νέου προϋπολογισμού πέφτει στο σκέλος των εσόδων κι αυτό σε μία περίοδο ύφεσης με πολλές αβεβαιότητες. Για παράδειγμα το ποσό των 500 εκατ. ευρώ που προβλέπεται από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών δύσκολα θα εισπραχθεί, αφού η αγορά των ακινήτων παραμένει «παγωμένη». Επίσης, το ποσό των 600 εκατ. ευρώ που έχει υπολογίσει το κράτος να εισπράξει από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό. Οι επιχειρήσεις φέτος παρουσιάζουν ζημιές ή μικρότερα κέρδη σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο στις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων, ενώ μικρότερος θα είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα πληρώσουν την έκτακτη εισφορά.
Οι προσπάθειες για την ενίσχυση των εσόδων θα εστιασθούν στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, που σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών ανέρχεται στα 25 δισ. ευρώ.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.