Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Πολιτικά παραγγέλματα, του Φάνη Κακριδή

Πολιτικά παραγγέλματα (alfavita)
Κύριε διευθυντά
«Πρόσεχε, Περικλή· ελεύθερους ανθρώπους κυβερνάς, Ελληνες κυβερνάς, Αθηναίους πολίτες». 

Αυτά θύμιζε στον εαυτό του ο Περικλής όταν ντυνόταν τη χλαμύδα του άρχοντα στρατηγού. Αφότου, όμως, άλλαξαν οι καιροί και η Ελλάδα βρέθηκε κάτω από την επικυριαρχία της Ρώμης, ο Πλούταρχος σύστηνε στους Ελληνες πολιτικούς της εποχής του να λένε μέσα τους: «Κυβερνημένος κυβερνάς, πόλη υποταγμένη στους ανθύπατους, τους επιτρόπους του Καίσαρα». 

Κι ακόμη τους συμβούλευε να μιμηθούν «τους ηθοποιούς, που μπορεί να προσθέτουν δικό τους πάθος και ήθος και μεγαλείο στην παράσταση, αλλά τον ακούν τον υποβολέα, και δεν ξεπερνούν τους ρυθμούς και τα μέτρα της εξουσίας που τους δίνουν οι κρατούντες» (813 D). 

Δεν τα καταφέρνουν άσχημα και οι σημερινοί μας πολιτικοί, που και αυτοί με τα λάθη και τις παραλείψεις τους έφτασαν να κυβερνούν κυβερνημένοι από τους ελεγκτές της τρόικας.
Κάνουν δηλώσεις, σχόλια, επερωτήσεις· προσθέτουν πάθος, ήθος, μεγαλείο – όλα με το αυτί στον υποβολέα, χωρίς καθόλου να ξεπερνούν τους ρυθμούς και τα μέτρα της εξουσίας που τους παραχωρούν οι επικυρίαρχοι. Ωστόσο, ένα δεν το συγχωρούμε: όταν και πριν και μετά τις εκλογές στήνονται, δασκαλεμένοι, να κοιτούν ίσια στον φακό, και λένε ψέματα, ξεδιάντροπα, σαν τάχα να είναι αυτοί που μας κυβερνούν, γνωρίζοντας ότι όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά κι εμείς το ξέρουμε καλά πως είναι ψέματα.
Φανης Ι. Κακριδης - Φιλόλογος / Νέα Κηφισιά

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.