Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Κάτω απ' όλα το συμφέρον του λαού και της Ελλάδας ...κάνανε μια Ελλάδα χωρίς μέλλον ή ένα μέλλον χωρίς Ελλάδα;

Ο γερμανικός τύπος επανέρχεται σήμερα με αναλύσεις για την ύφεση στην Ελλάδα. Υπάρχουν μάλιστα και Γερμανοί αναλυτές που ζητούν πακέτο ενίσχυσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη

(Μια ακόμη καταγραφή της Ελλάδας της κρίσης. Το περιοδικό Spiegel παρουσιάζει την κοινωνική πτυχή της κρίσης και το αδιέξοδο μισθωτών και λιανεμπόρων. Ελλάδα ώρα μηδέν;)

Με τίτλο «Ο φόβος επιστρέφει – η χαρά για τις επιτυχίες των Ελλήνων διαλύθηκε: η χώρα ασφυκτιά από τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης», η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στην Ελλάδα σε ειδικό δισέλιδο αφιέρωμά της: «Στο κέντρο της Αθήνας βλέπεις όλο και περισσότερα ‘ενοικιάζεται’. Από τις αρχές του 2010 έβαλαν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους ένας στους έξι λιανεμπόρους. Η ύφεση χτυπά την χώρα. Η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά: μετά την υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 3,5% το πρώτο τρίμηνο, οι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν στο δεύτερο εξάμηνο νέα υποχώρηση κατά 5%.»

Ο αρθρογράφος αναφέρει διεξοδικά όλα τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την εξυγίανση των δημοσιονομικών και τις μεταρρυθμίσεις που έκανε και προτίθεται να κάνει στον εργασιακό τομέα, ώστε να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις του ευρωπακέτου οικονομικής στήριξης, και σημειώνει: «Όλα αυτά τα λεφτά που εξοικονομήθηκαν με τις περικοπές λείπουν από την αγορά και μαζί με την αύξηση του πληθωρισμού -που τον Ιούλιο άγγιξε το 5,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών- εξασθενίζουν την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων.

Έτσι η μοιραία αυτή εξέλιξη μειώνει την κατανάλωση, η οποία στην Ελλάδα συνιστά το 73% του ΑΕΠ. Αποτέλεσμα; Πτώση του τζίρου στα καταστήματα γύρω στο 13%.»

Τα δυσκολότερα έρχονται ...

Νέες κινητοποιήσεις αναμένονται από το φθινόπωρο Νέες κινητοποιήσεις αναμένονται από το φθινόπωρο«Το κλειδί για την επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία και τη σταδιακή μείωση του χρέους είναι η στροφή σε μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Σε αυτό θα συμβάλει αποφασιστικά η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως είναι π.χ. το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Όμως όλα αυτά εμπερικλείουν ένα ισχυρό, εκρηκτικό υλικό που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές κοινωνικές αναταραχές.»

«Δηλαδή τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση: οι επενδυτές στις αγορές κρατικών ομολόγων δεν την εμπιστεύονται και γι’ αυτό απαιτούν ακόμη πιο υψηλά ‘καπέλα’ επικινδυνότητας για τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα που είναι ήδη στην αγορά. Οι επενδυτές πιέζουν για αποδόσεις 10,6% που σημαίνει ότι το 8,3% είναι ‘καπέλο’ επικινδυνότητας. Τέτοια επιτόκια δεν είναι δυνατόν να πληρώσει για πολύ η Ελλάδα. Γι ‘αυτό και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει ακόμη νέα κρατικά ομόλογα. Όμως πρέπει το κάνει από το 2011, ενώ από το 2012 πρέπει να μπορεί να αναχρηματοδοτεί εν μέρει το χρέος της

Βοήθεια από την ΕΕ για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις;

«Το 2014 και το 2015 εκτιμώνται από τους οικονομικούς αναλυτές ως ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια, διότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει εντελώς μόνη της χρέος ύψους 71 δισεκατομμυρίων το 2014 και 77 δισεκατομμυρίων το 2015.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ιδιωτικής τράπεζας Sal. Oppenheim, Νόρμπερτ Μπρέμς, υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να βοηθήσουν τη χώρα με ένα πακέτο ‘ενίσχυσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων’, αλλιώς, κατά την γνώμη του, η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, και δεν θα έχει οικονομική ανάπτυξη. Ο φόβος λοιπόν των Ευρωπαίων είναι ρεαλιστικός. Διότι εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να έχει έστω και μικρή ανάπτυξη, θα προκληθεί κύμα πανικού σε όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Εάν μάλιστα η παγκόσμια συγκυρία δεν έχει αλλάξει, δηλαδή εάν δεν υπάρξει διεθνώς οικονομική ανάκαμψη, τότε μπορεί να αναζωπυρωθεί η ευρωκρίση.»

Για το ίδιο θέμα γράφει στην ιστοσελίδα της και η λαϊκή εφημερίδα Bild: «Σε ακαμψία η Ελλάδα από το σοκ – εκτινάσσεται στα ύψη ο αριθμός των ανέργων, η κατανάλωση υποχωρεί, λουκέτο στα μαγαζιά». Η εφημερίδα αναφέρεται στα προβλήματα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης, της ανεργίας και του πληθωρισμού και υπογραμμίζει: «Οι αιτίες; Η αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων όπως στα τσιγάρα, στα οινοπνευματώδη, στο ΦΠΑ από 19% σε 23% και ασφαλώς οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις σχεδόν κατά 20%. Κάθε μήνας που περνάει οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας συρρικνώνονται και ταυτόχρονα μειώνονται και τα φορολογικά έσοδα του κράτους. Έτσι αντί να αυξηθούν κατά 13,7%, όπως ανέμεναν οι ιθύνοντες, αυξήθηκαν μόνον κατά 4,1%.»
*Ο τίτλος από κείμενα του tzinis
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.