Έπαινοι για τον Έλληνα πρωθυπουργό από τους Financial Times και η ανεργία των νέων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ο γερμανικός τύπος φαίνεται ότι ενδιαφέρεται διακαώς για το τι συμβαίνει στη χώρα μας.
Με τίτλο «Ο άνθρωπός μας στην Αθήνα», και υπότιτλο «η Ελλάδα έχει αυτό που λείπει από τη Γερμανία, έναν τολμηρό πολιτικό στην ηγεσία που προσπαθεί να εξυγιάνει το σύστημα», εκθειάζει η γερμανική έκδοση των Financial Times τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου:
«Ο Παπανδρέου τηρεί τις υποσχέσεις που έδωσε στο Eurogroup για να σώσει την Ελλάδα από την χρεοκοπία. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει περικοπές. Συγκεκριμένα ο απόγονος της δυναστείας Παπανδρέου και σοσιαλιστής Γιώργος Παπανδρέου τολμά και εφαρμόζει τις πιο δραστικές περικοπές που έζησε ποτέ η Ευρώπη. Η Ελλάδα έγινε ‘πεδίο δοκιμής’ για την Ευρώπη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιμένει στην ‘επανενσωμάτωση’ της χώρας του στην οικονομική ευρωπαϊκή οικογένεια μέσω μιας σε βάθος εξυγίανσης.
Εάν τα καταφέρουν οι Έλληνες, τότε η Ελλάδα θα είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα. Επιπλέον η ΕΕ, η Άγκελα Μέρκελ και οι ομόλογοί της, θα πάρουν ένα μάθημα: η πολιτική μπορεί είναι μεγαλειώδης μόνον εάν οι εκπρόσωποί της τολμούν.»
«Η Ελλάδα έφερε την Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού. Ναί, αλλά την Ευρώπη δεν την έσωσε το πακέτο οικονομικής στήριξης που ενέκρινε για την Ελλάδα, αλλά η απόφαση της Αθήνας να το πάρει και να μην κηρύξει πτώχευση. Διότι η πτώχευση θα ήταν πιο βολικός δρόμος από τις σημερινές δραστικές περικοπές. Και αυτό επειδή το 80% των πιστώσεων της Ελλάδας προέρχονται από το εξωτερικό επομένως οι Έλληνες θα ήταν σε καλύτερη θέση, εάν προχωρούσαν σε αναδιαπραγμάτευση του χρέους και δεν έπαιρναν το ευρωπακέτο.»
«Ο Παπανδρέου, που μεγάλωσε στις ΗΠΑ και στη Σουηδία, φαίνεται να έχει κάτι από το πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων: εκμεταλλεύεται την κάθε στιγμή, έστω και αν φαίνονται όλα αδιέξοδα. Έτσι κατάφερε τους πρώτους έξι μήνες να υλοποιήσει τα τρία τέταρτα όσων υποσχέθηκε.»
Ο σχολιαστής απαριθμεί τα ποσοστά μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και τα δρακόντεια μέτρα περικοπών και καταλήγει: «Πιο σημαντική από την εξοικονόμηση είναι όμως η ριζική αναδιάρθρωση της οικονομίας και της κοινωνίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, να συρρικνώσει τον δημόσιο τομέα, να επιβάλλει διαφάνεια και αποτελεσματικότητα σε ολόκληρο το κοινωνικό σύστημα.
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βουλιάζει σε μια βαθειά κρίση, λόγω των περικοπών. Γι’ αυτό οι οικονομολόγοι αμφιβάλλουν πώς θα καταφέρει όλα αυτά που έβαλε σαν στόχο.
Ο Παπανδρέου είναι πιστός στη συμφωνία που έκανε με το Eurogroup. Τώρα πρέπει και το Eurogroup να μειώσει σημαντικά το επιτόκιο του 5% που είναι σήμερα, όπως απαιτούν ήδη οι Έλληνες, διαφορετικά σε τρία χρόνια θα είναι πάλι στο χείλος του γκρεμού. Είναι σίγουρο ότι ο Παπανδρέου είναι ο άνθρωπός μας στην Αθήνα. Επομένως είναι μοναδική ευκαιρία.»
Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας: ανεργία και νέοι πάνε μαζί
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: «Η γενιά με το άδηλο μέλλον», είναι ο τίτλος δισέλιδου αφιερώματος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt για την ανεργία στη νεολαία με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας. Το αφιέρωμα αναφέρεται αναλυτικά στις αιτίες και τα νέα δεδομένα στον εργασιακό χώρο και στο τέλος συγκρίνει τις χώρες της ΕΕ.
Για την Βρετανία γράφει «Η χαμένη γενιά»: το 40% των Βρετανών μεταξύ 18 και 24 ετών άγγιξε πέρσι η ανεργία, ενώ ο μέσος όρος ήταν γύρω στο 16,7%.
Για τη Γαλλία σημειώνει ότι «δεν υπάρχει καμία προώθηση, καμία ουσιαστική προοπτική επαγγελματικής εκπαίδευσης και εξειδίκευσης για τους νέους άνεργους.» Για την Ισπανία υπογραμμίζει ότι η φούσκα των ακινήτων χτύπησε κυρίως τους νέους και για τη Σουηδία ότι έπαψε πια «η σύμβαση επ’ αόριστο».
Για την Ελλάδα γράφει ότι ο ένας στους τρεις νέους είναι άνεργος, αναφέρεται αναλυτικά στα στατιστικά στοιχεία της ΓΣΕΕ και τονίζει: «Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές η υψηλή ανεργία στους νέους αντικατοπτρίζει τα σοβαρά ελλείμματα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, όπου υπάρχει πληθώρα αποφοίτων ακαδημαϊκών, αλλά χωρίς καμία πρακτική εμπειρία. Επαγγελματική εκπαίδευση υπάρχει εν μέρει. Όποιος εγκαταλείπει τώρα το σχολείο και βρει μια δουλειά είναι πανευτυχής, έστω και αν παίρνει το κατώτατο όριο ημερομισθίου που ορίζει το κράτος. Αλλά και όσοι τέλειωσαν μια σχολή ή εξειδικεύθηκαν σε ένα επάγγελμα παίρνουν τώρα με τις περικοπές σαν πρώτο μισθό 592 ευρώ.»
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.