Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Με τρόικα ο προϋπολογισμός


Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2011, το οποίο θα καταθέτει στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου και η πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, επί τάπητος στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών.

Στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών μετέχουν οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας. 

"Αγκάθια" η υστέρηση των εσόδων και η φοροδιαφυγή. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κλιμάκιο της τρόικας Πωλ Τόμσεν, είπε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν το χρέος και το έλλειμμα, αλλά οι διαρθρωτικές αδυναμίες.

Τόνισε ότι πιο σημαντική από τη μείωση του ελλείμματος είναι η προώθηση των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, στην αγορά εργασίας και τις επενδύσεις.

Τα στελέχη της τρόικας θα ζητήσουν την καταγραφή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου όλων των αποκλίσεων σε έσοδα και δαπάνες, ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά βαρών στο 2011. 
Εν τω μεταξύ, παράταση και πέραν του 2013, πρόκειται να δώσει -αν χρειαστεί- η τρόικα στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, όπως προκύπτει από ανεπίσημη δέσμευση στελεχών της, με πρώτο τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, στους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών....

Νέα ομόλογα από τις 21 Σεπτεμβρίου
Στην έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 300 εκατ. ευρώ, θα προχωρήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στις 21 Σεπτεμβρίου.
Το Δημόσιο προχώρησε την Τρίτη στην πώληση εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, αξίας 1,17 δισ. ευρώ – την πρώτη μηνιαία δημοπρασία που πραγματοποιείται.
Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,82%, σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τo 4,65% της προηγούμενης έκδοσης στις 13 Ιουλίου. Η άνοδος του επιτοκίου διέψευσε τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για βελτίωση των συνθηκών δανεισμού της χώρας, έστω και στις βραχυπρόθεσμες διάρκειες. Ωστόσο, υπήρξε μεγάλος όγκος προσφορών που υπερκάλυψε το δημοπρατούμενο ποσό και είναι η μοναδική πηγή αισιοδοξίας, εν όψει των νέων εκδόσεων βραχυπρόθεσμων τίτλων.
Βέμπερ: Η Ελλάδα έπραξε το σωστό 
«Η Ελλάδα έπραξε το σωστό. Διαπιστώνεται σημαντική επιτυχία στο ελληνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης αυτήν τη χρονιά», δήλωσε,ο φερόμενος ως διάδοχος του Ζαν Κλόντ Τρισέ, στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Άξελ Βέμπερ και πρόσθεσε πως η διεθνής πίεση θα βοηθήσει την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
Ο κ. Βέμπερ μιλώντας σε δημοσιογράφους για τις προωθούμενες αλλαγές στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρείχε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει ενδεχόμενο χρεοκοπίας κράτους μέλους της Ευρωζώνης.
Οι θεσμικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση - τόνισε- θα πρέπει να αποσοβήσουν αντίστοιχες κρίσεις στο μέλλον και σημείωσε πως η περίπτωση της Ελλάδας θα πρέπει να αποτελέσει «εξαίρεση» στο νέο πλαίσιο.
"Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο"
Την πεποίθησή του ότι η χώρα θα μπορέσει να βγει το συντομότερο δυνατόν στις αγορές για να δανειστεί, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Παράλληλα τόνισε ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα προχωρούν, παρά το επώδυνο της διαδικασίας. "Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο", τόνισε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος αποτελούν σημαντικά προβλήματα, αλλά βασικότερα αυτών είναι η φοροδιαφυγή και η αδιαφάνεια, χωρίς την πάταξη των οποίων η χώρα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν θα πρέπει να επιβάλλονται μόνο στα κράτη - παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα αν δεν συμμορφώνεται σε κάποιες αρχές και ενθαρρύνει την φοροδιαφυγή.

Αν δεν τα χτυπήσουμε αυτά, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει, τόνισε και επέκρινε την αντιπολίτευση -και ιδιαίτερα τη ΝΔ- ότι έπρεπε να δείξει πιο υπεύθυνη στάση και πατριωτική συνείδηση, καθώς, όπως είπε, η κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα είναι εθνική κρίση.

Στον κ. Παπανδρέου απάντησε από την Αθήνα ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παπαγιωτόπουλος.
«Ο πρωθυπουργός του μνημονίου, αντί να υβρίζει την αντιπολίτευση, εντός και εκτός Ελλάδος, οφείλει να κάνει την αυτοκριτική του για τους καταστροφικούς χειρισμούς του, που οδήγησαν την Ελλάδα στην τριμερή επιτήρηση».

«Η κυβέρνηση και οι συνεταίροι της επιχειρούν να ποτίσουν με ισχυρές δόσεις υπνωτικού το λαό για την πολιτική τους» αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ.
Πεταλωτής για Σύνοδο Κορυφής
Ο πρωθυπουργός έθεσε ένα διαφορετικό προβληματισμό στους εταίρους μας είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας ότι οι κυρώσεις δεν πρέπει να αφορούν μόνο κράτη μέλη αλλά και το τραπεζικό σύστημα που προωθεί και ανέχεται πρακτικές κερδοσκοπίας.

Όπως δήλωσε ο κ. Πεταλωτής , ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο, αύριο Παρασκευή αναχωρεί για τις ΗΠΑ όπου θα μετέχει στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και θα έχει επαφές με αρχηγούς κρατών και εξέχοντες επιχειρηματίες ενώ θα μιλήσει και σε σημαντικό οικονομικό φόρουμ.

Τέλος, ο κ. Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει αν ο μηχανισμός στήριξης επεκταθεί πέραν της τριετίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχουμε συγκεκριμένη χρονική διαδρομή και τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας για να βγούμε στις αγορές το γρηγορότερο.

 


==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.