Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Πρόταση Τράπεζας Πειραιώς…

Γράφει ο Δευκαλίων

Ανακοινώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2010 από την Τράπεζα Πειραιώς, ότι αποσύρει την πρόταση της για συνδυασμένη εξαγορά του 77,35 % της ΑΤΕ και του 33,04 % του Τ.Τ που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο.
Στην πρόταση της Τράπεζάς Πειραιώς, που είχε κατατεθεί στα μέσα Ιουλίου, το τίμημα εξαγοράς για αυτή την συνδυασμένη εξαγορά αντιστοιχούσε σε 0,53 ευρώ ανά μετοχή για την ΑΤΕ και 3,5 ευρώ ανά μετοχή για το Τ.Τ.
Το να αξιολογήσει κάποιος οικονομοτεχνικά την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς, είναι μία σύνθετη και επίπονη εργασία η οποία απαιτεί συνδυασμό πολλών στοιχείων. Το να κρίνει κάποιος την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς, από την πολιτικό-οικονομική οπτική γωνία είναι σχετικά εύκολο.
·        Πώς είναι δυνατόν η δανειζόμενη από το Ελληνικό Δημόσιο Τράπεζα Πειραιώς να επιδιώκει να εξαγοράσει περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου όπως είναι η ΑΤΕ και το Τ.Τ. ;
Φυσικά εκείνη την χρονική περίοδο που κατατέθηκε η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς, η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου δεν συμπεριέλαβε στην συλλογιστική της το παραπάνω πολιτικό-οικονομικό επιχείρημα και αποδέχθηκε να αρχίσει την συζήτηση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΑΤΕ και Τ.Τ.
Το φυσιολογικό θα ήταν επικαλούμενη το παραπάνω πολιτικό-οικονομικό επιχείρημα να απαντήσει «επιστρέψτε πρώτα τα χρήματα της κρατικής βοήθειας και εφ’ όσον έχετε επί πλέον διαθέσιμα κεφάλαια τότε μπορείτε να υποβάλλετε πρόταση που θα συζητηθεί».
Φυσικά τέτοιας φιλοσοφίας απαντήσεις από αυτήν την κυβέρνηση δεν ... πρόκειται να δοθούν ούτε κατά διάνοια, ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον.
Ο λόγος είναι εξαιρετικά απλός.
Ποτέ και σε καμία χώρα οι νεοφιλελεύθεροι δεν προστάτευσαν τα συμφέροντα του δημοσίου. Αντίθετα ξεπούλησαν τα πάντα σε ιδιώτες. Η ιστορία αποδεικνύει ότι σε όποια χώρα συνέβη αυτό, μετά το ξεπούλημα των κρατικών επιχειρήσεων δεν έρχεται ανάπτυξη, όπως υπόσχονται οι νεοφιλελεύθεροι, αλλά θηριώδης ύφεση (πχ Αργεντινή)
Το γεγονός όμως της απόσυρσης της Τράπεζας Πειραιώς πρέπει να προβληματίσει πάρα πολύ. Κάτι συνέβη από τα μέσα Ιουλίου έως σήμερα, που οδήγησε την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στην απόφαση να αποσυρθεί η πρόταση για την συνδυασμένη εξαγορά των ΑΤΕ και ΤΤ. Δεν θα θέλαμε αυτήν την στιγμή να επεκταθούμε περισσότερο σε αυτό το θέμα. 
Πάντως και με αυτό το γεγονός επιβεβαιώσατε για ακόμα μία φορά την θέση του Δευκαλίωνα (9 Σεπτεμβρίου 2010): «Σύντροφοί», o  ηθικός, ιδεολογικός και πολιτικός κατήφορος που έχετε πάρει δεν έχει ούτε όριο ούτε φραγμό!...

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.