Σημαντικό βήμα για την αποφυγή της στάσης πληρωμών έκανε η Ελλάδα με τα μέτρα που ελήφθησαν και τις παρεμβάσεις που έγιναν αναφέρει στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.
Αναλυτικά η Έκθεση ΕΔΩ
Το ΙΟΒΕ στην έκθεσή του τονίζει, ότι παρά τη συνεχιζόμενη δυσπιστία των διεθνών αγορών, ο μηχανισμός στήριξης προσφέρει "παράθυρο ευκαιρίας" προκειμένου: να αποκατασταθούν πλήρως η δημοσιονομική ισορροπία, η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και οι ομαλές πιστωτικές συνθήκες του ιδιωτικού τομέα, και να τεθεί η οικονομία εκ νέου σε αναπτυξιακή τροχιά και στη διαδικασία πραγματικής σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Ωστόσο, επισημαίνει πως υπάρχουν βραχυπρόθεσμα κίνδυνοι, όπως η έλλειψη ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και μακροπρόθεσμα με την απουσία νέου αναπτυξιακού προγράμματος. ...
Παράλληλα, προβλέπει ότι η ύφεση στην Ελλάδα αναμένεται να ενταθεί στο β' εξάμηνο με αποτέλεσμα ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης να διαμορφωθεί στο 3,5% το 2010.
Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο δυσμενές οικονομικό κλίμα καθώς και στο γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ακόμα αισθητά τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν χρόνο ωρίμανσης.
Εκτιμήσεις για την ανεργία
Στην έκθεση το ΙΟΒΕ τονίζει επίσης ότι παρότι η ανεργία αυξήθηκε οριακά το β' τρίμηνο φέτος σε σχέση με το πρώτο, από το 11,7%, στο 11,8%, εντούτοις η διαφορά της με το ίδιο τρίμηνο του 2009 διευρύνθηκε, φθάνοντας τις 2,9 εκατοστιαίες μονάδες.Η ενίσχυση της ανεργίας οφείλεται πρωτίστως στην επιταχυνόμενη μείωση της απασχόλησης (-2,3% στο β΄τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι), αλλά και στη συνεχή διεύρυνση του εργατικού δυναμικού, που από τις αρχές του 2010 έχει ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια άτομα, αυξάνοντας την πιθανότητα δημιουργίας "νέων" ανέργων.
Αυτές οι επιβαρυντικές για την αγορά εργασίας τάσεις αναμένεται να διατηρηθούν και στη συνέχεια του 2010, αίροντας ακόμα και εποχικές επιδράσεις που διαχρονικά ευνοούσαν την απασχόληση και οδηγώντας την ανεργία ελαφρά υψηλότερα από το 12% στο σύνολο του έτους, αλλά πάνω από 13,5% το 2011.
Τρία σενάρια για την ελληνική οικονομία
Το Ίδρυμα σκιαγραφεί τρία επικρατέστερα σενάρια για την ελληνική οικονομία.Στο σενάριο της ελπίδας περιλαμβάνεται η επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας των δανείων που μας χορηγούνται από τον μηχανισμό στήριξης. To IOBE επισημαίνει ότι δεδομένου του υψηλού δημόσιου χρέους η πρόσβαση στις αγορές θα συνεχίσει να είναι δύσκολη και η σωτηρία εναπόκειται στα χέρια της «τρόικας», και ιδιαίτερα της γερμανικής κυβέρνησης.
Το «σενάριο της καταστροφής», κατά το οποίο η δημοσιονομική προσαρμογή εγκαταλείπεται λόγω των ποικίλων αντιδράσεων και επέρχεται «ακαριαίος θάνατος» με παύση εκταμίευσης των υπολοίπων δόσεων του δανείου και στάση πληρωμών της Ελλάδας.
Τέλος το «σενάριο της σωτηρίας», που προβλέπει ότι η κυβέρνηση υιοθετεί τις πολιτικές του μνημονίου ταυτόχρονα με επιθετική πολιτική αξιοποίησης της ακίνητης κρατικής περιουσίας.
Το άμεσο αποτέλεσμα είναι να προεξοφληθεί από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές η εξόφληση μέρους του δημόσιου χρέους.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.