...όπως και οι Γ. Βουλγαράκης και Χρ. Μαρκογιαννάκης. Ποιοι πρώην υπουργοί βγήκαν "καθαροί" από τον έλεγχο. Τι απέγινε με τους υπόλοιπους;
Από τον Δημήτρη Ηλιάδη
Ενα σημαντικό ρεπορτάζ δημοσιεύει στο σημερινό "Βήμα" ο καλά ενημερωμένος για τα παρασκήνια των κοινοβολευτικών ερευνών για την Siemens κοινοβουλευτικός συντάκτης Γρηγόρης Τζιοβάρας.
Όπως γράφει, λοιπόν, οι πρώην υπουργοί Γ. Αλογοσκούφης, Γ. Βουλγαράκης και Χρ. Μαρκογιαννάκης αρνήθηκαν να συναινέσουν στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους, με βάση την...
απόφαση που είχε λάβει η Εξεταστική Επιτροπή. Αντίθετα, οι Χρ. Βερελής, Ν. Χριστοδουλάκης και Β. Πολύδωρας βγήκαν ήδη "καθαροί" από τον έλεγχο.
Κατά τις πληροφορίες του δημοσιογράφου, οι ορκωτοί λογιστές που είναι επιφορτισμένοι με την έρευνα του «πόθεν έσχες» των πολιτικών και πλαισιώνουν την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών κομμάτων και βουλευτών και περίμεναν τρεισήμισι μήνες για το σκοπό αυτό κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συγκεκριμένοι τρεις πρώην υπουργοί Γ. Αλογοσκούφης, Γ. Βουλγαράκης και Χρ. Μαρκογιαννάκης δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Εξεταστικής και δεν κατέστη δυνατή η διερεύνηση των οικονομικών δοσοληψιών τους.
Ο Χρ. Μαρκογιάννάκης επικαλείται το ότι επί της υπουργίας «ουδεμία σύμβαση υπογράφηκε, εκτελέστηκε ή τροποποιήθηκε στο πλαίσιο των καθηκόντων μου που να έχει σχέση με την εταιρεία Siemens Ηellas», ο Γ. Βουλγαράκης παραπέμπει στο "πόθεν έσχες" και στον έλεγχο που έχει κάνει στα περιουσιακά του στοιχεία το υπουργείο Οικονομικών και ο Γ. Αλογοσκούφης παραπέμπει και αυτός στο "πόθεν έσχες" και υποστηρίζει επιπλέον ότι «ουδεμία αρμοδιότητα είχα ή μπορούσα να ασκήσω κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών (Μάρτιος 2004- Δεκέμβριος 2008) αναφορικά με προγραμματικές ή άλλες συμβάσεις με την εταιρεία Siemens Ηellas, ακόμη και αν μου εζητείτο, πράγμα το οποίο ουδέποτε συνέβη».
Επισημαίνεται πάντως ότι η επίκληση του «πόθεν έσχες» δεν κρίθηκε ικανοποιητική για τον έλεγχο από τους ορκωτούς, καθώς στις δηλώσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται οι κινήσεις των τραπεζικών καταθέσεων, όπως ζήτησε η Εξεταστική.
Αντίθετα, οι ορκωτοί ελεγκτές της Βουλής δεν βρήκαν κάτι επιλήψιμο στις κινήσεις των λογαριασμών άλλων πρώην υπουργών, όπως οι Χρ. Βερελής και Ν. Χριστοδουλάκης καθώς και ο νυν αντιπρόεδρος της Βουλής Β. Πολύδωρας οι οποίοι έθεσαν υπόψη τους όλα τα σχετικά στοιχεία που ζητήθηκαν προσκομίζοντας αναλυτικές καταστάσεις με τις κινήσεις των τραπεζικών καταθέσεών τους.
Τώρα το θέμα είναι αν η Εξεταστική Επιτροπή θα κινήσει τις διαδικασίες για το υποχρεωτικό άνοιγμα των λογαριασμών των πρώην υπουργών που αρνούνται. Επίσης θα έχει ενδιαφέρον να ανακοινωθεί τι απέδωσαν οι έλεγχοι και για όλους τους άλλους πρώην αρμόδιους υπουργούς, όπως οι Α. Τσοχατζόπουλος, Τ. Μαντέλης, Μ. Λιάπης - και ποιοι ονομαστικά είναι αυτοί οι πρώην υπουργοί. Π.χ. ο κ. Θαν. Τσούρας που διατέλεσε υπουργός Μεταφορών το 1995 και χειρίστηκε κρίσιμες συμβάσεις συμπεριελήφθη τελικά στη λίστα ή όχι;
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.