Καλοκαίρι του 1974, λίγες εβδομάδες μετά τη μεταπολίτευση.
Στην Αθήνα, στην οδό Σολωμού, σε μια παλιά μονοκατοικία μπαινοβγαίνουν δεκάδες νέοι όλη την ημέρα ζώντας τη μέθεξη των ημερών και την προσδοκία του επερχόμενου νέου.
Στο βάθος, σ’ ένα δωμάτιο του υπερυψωμένου ισογείου, ένας σχεδόν 30άρης (εγ)γράφει σε ένα σχολικό τετράδιο με μπλε εξώφυλλο «ονόματα και διευθύνσεις» των μελών μιας Νεολαίας κόμματος, το οποίο δεν είχε ακόμα... ιδρυθεί:
Ήταν, ας το πούμε περιγραφικά, η «Οργάνωση Νεολαίων Προσκείμενων στις Αρχές του Ανδρέα Παπανδρέου».
Ο δε κρατών τα κατάστιχα ήταν ο Νίκος Μιχαλόπουλος, πρώτος, στη συνέχεια, γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και τότε, μαζί με τον Θανάση Τσούρα και τον Κώστα Λαλιώτη, υπεύθυνοι εκ μέρους του αρχηγού του ΠΑΚ Α. Παπανδρέου για τη συγκρότηση της Νεολαίας του νέου κόμματος.
Από εκείνες τις ημέρες του Ιουλίου - Αυγούστου 1974 πάνε 36 χρόνια. Πολλοί απ’ όσους τότε γράφηκαν στα «μπλε τετράδια» της Σολωμού έγιναν, στο πέρασμα του χρόνου, συνδικαλιστές, δήμαρχοι, βουλευτές, υπουργοί – για να μείνουμε στη γνωστή «πολιτική» κλίμακα αξιωμάτων της κοινωνίας μας. Ακόμα και στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο συμμετέχουν στελέχη με κεντρικό διακριτό ρόλο εκείνη την εποχή – όπως ο Δημ. Ρέππας και ο Χρ. Παπουτσής. Ή ελαφρώς νεότερα, όπως οι Γ. Μαγκριώτης και Παν. Ρήγας – ίσως και να μας ξεφεύγει κάποιος...
Σήμερα ο 15ος στη σειρά γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστας Πανταζής δεν έχει μπροστά του στην Ιπποκράτους ουρές νέων για εγγραφή ως μελών στην οργάνωση. Μπορεί η Νεολαία ΠΑΣΟΚ να έχει βελτιώσει – τα τελευταία χρόνια – τα ποσοστά της στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα, δεν έχει, όμως, όπως και οι Νεολαίες των άλλων κομμάτων φυσικά, την απήχηση και παρεμβατικότητα παλαιότερων εποχών τόσο εσωκομματικά όσο και στην κοινωνία.
Μία από τα ίδια
Δεν έχει βγάλει από τις τάξεις της κάποιους που να ξεχωρίσουν ηγετικά, να δημιουργήσουν «ρεύμα», με νέες απόψεις, με ρήξεις, με δράση πέραν των περιχαρακωμένων κομματικών ορίων. Όπως για παράδειγμα στην Αγγλία ξεχώρισε ο σχετικά νεαρός Εντ Μιλιμπαντ και, με τις θέσεις του, τις όποιες διασυνδέσεις του, τις συμμαχίες και τις κόντρες του, τις πρωτοβουλίες του και ό,τι άλλο διέθετε, έφτασε, 40αρης ων, στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.
Οι εξηγήσεις για το «μια από τα ίδια» στις νεολαίες είναι πολλές... Και πολύ περισσότερες για τη Νεολαία του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο οι αμαρτίες και επιλογές των περασμένων ετών – όπως και της νεοδημοκρατικής λαίλαπας – έχουν φέρει στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να υποστηρίζει την εφαρμογή ενός επαχθέστατου προγράμματος λιτότητας και κυνηγητού εσόδων που όμοιό του δεν έχουμε δει για δεκαετίες! Σε αυτό δε το φόντο πολλοί λένε ότι δεν κολακεύει τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ το να μην έχει βρει τον βηματισμό να ξεχωρίσει με δημιουργικές προτάσεις.
Αυτή είναι και η πιο σημαντική εξήγηση για τη σχεδόν ανυπαρξία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία το τελευταίο έτος, την απουσία της «υπογραφής» της – με πανό, σημαίες, συνθήματα – από τον δημόσιο διεκδικητικό λόγο. Μια κατάσταση που ήρθε να προστεθεί – λένε με αυτογνωσία τα στελέχη της Νεολαίας – στη γενικότερη απαξίωση του πολιτικού συστήματος στα μάτια της νεολαίας.
«Τα πολιτικά κόμματα, και δη αυτά της εξουσίας, δεν είναι must, δεν είναι must η πολιτική ενασχόληση. Έχει περάσει μια νοοτροπία – όχι χωρίς δικές μας ευθύνες – που η ενασχόληση με την πολιτική θεωρείται “πονηριά”, “λαμογιά” – μια λογική που καλλιεργούν και συντηρούν και ορισμένες “αριστερές” δυνάμεις», προσθέτουν.
Μέχρι τις εκλογές του 2000 και για διάστημα 2-3 ετών η Νεολαία ΠΑΣΟΚ είχε αντιπολιτευτική παρουσία, πολλές φορές δυναμική, διεκδικητική – με κεντροαριστερό στίγμα – και παρουσία σε απεργίες, κινητοποιήσεις, το κίνημα συμπαράστασης που δημιουργήθηκε μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Βεβαίως τη βοηθούσε και ο λόγος που εξέπεμπε τότε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση.
Ήταν μια πολύ καλή περίοδος, αν ληφθεί υπόψη και ότι είχε προηγηθεί μια τριετία χωρίς ηγεσία. Μια περίοδος που τη διατήρησε στη ζωή το γεγονός ότι μέχρι το 2004 είχε μεν κάποια... «λενινιστικά» χαρακτηριστικά, με πειθαρχία αλλά και μαζικότητα. Αυτή ήταν ορατή ιδίως στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, όπου από το 1996 και μετά – μέχρι και σήμερα – έχει συνεχή άνοδο (είναι σταθερά δεύτερη δύναμη μετά την ΟΝΝΕΔ). Αυτή η δύναμη, όμως, λένε αυτοκριτικά στελέχη της, οφείλεται και στο ότι στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ υπήρξε μια τάση ενσωμάτωσης στη λογική της διαχείρισης και των πελατειακών σχέσεων, όπου παραδοσιακά πρωτοστατούσε η ΟΝΝΕΔ.
Το «τζέρτζελο» των άλλων
Η πλειονότητα των ΠΑΣΟΚων νεολαίων πιστεύει, αντίθετα, ότι η συνεχής άνοδος της ΠΑΣΠ στις σχολές οφείλεται ακριβώς στη για λόγους αρχής αντίθεσή της σ’ αυτή τη λογική της «διαπλοκής» μέσα στο πανεπιστήμιο που έχτισε η ΟΝΝΕΔ. Υποστηρίζουν ακόμα ότι η άνοδος οφείλεται στο ότι οι οργανώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι αυτόνομες μεταξύ τους και «ανασαίνουν», όπως και στο ότι οι οργανώσεις της Αριστεράς «είναι πλήρως χρεοκοπημένες και στηρίζονται είτε στον τσαμπουκά είτε στο τζέρτζελο», όπως λένε.
Η πολύ καλή κατάσταση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν ήταν πάντως ικανή να τη σώσει από την ψυχρολουσία και το πάγωμα που ήρθε σταδιακά με τα νέα μέτρα μετά τις πρώτες εβδομάδες έπειτα από τις εκλογές του 2009. Ό,τι έκανε η κυβέρνηση – κατ’ ανάγκην ή όχι, δεν έχει σημασία – ήταν έξω από την εικόνα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ – τουλάχιστον της πλειοψηφίας της.
Οι τρεις «τάσεις»
Στα 200 και πλέον μέλη του Εθνικού της Συμβουλίου σήμερα υπάρχουν σήμερα τρεις «τάσεις»:
◆Η πρώτη: Η συντριπτική πλειονότητα, που φθάνει το 70%-75%, είναι φανερά αντίθετη στα μέτρα, προβληματίζεται για το κατά πόσο μπορεί να φέρουν αποτέλεσμα, ωστόσο διατηρεί ενεργή παραταξιακή συνείδηση και η κριτική της στην κυβέρνηση είναι «καθαρή, αλλά ευπρεπής».
◆Η δεύτερη: Υπάρχει ένα ποσοστό 10%-15% (ίσως και 20%) που είναι «κάθετα αντίθετο» με την πολιτική που εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς και ζητεί (ή και επιδιώκει) ανοιχτή ρήξη με την κυβέρνηση και τις επιλογές της. Στις δυο αυτές κατηγορίες κινούνται και τα στελέχη που πρόσκεινται στην «Αριστερή Πρωτοβουλία».
◆Η τρίτη: Υπάρχει τέλος ένα ποσοστό σχεδόν 5% που για τους υπολοίπους «κινείται εντελώς φιλελεύθερα», στηρίζει τα μέτρα, τα οποία θεωρεί άκρως «απαραίτητα και αναγκαία», ενώ έχει τις ρίζες του στο παλαιό λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό» μπλοκ.
Όλα αυτά φυσικά κρατούν εκ των πραγμάτων «μπλοκαρισμένη» τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, που, ενώ είναι παρούσα – ως φυσικά πρόσωπα – στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των φοιτητών, δεν βγαίνει προς τα έξω «με την υπογραφή της». Στην προσπάθεια «προβοκαρίσματός» της σε εκδηλώσεις – όπως π.χ. στο Πολυτεχνείο – πρωτοστατούν, σύμφωνα με στελέχη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, αριστερίστικα στοιχεία και μικρές ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς – όχι πάντως η ΚΝΕ.
Πώς όμως αυτή η μεγάλη πλειονότητα του 85%-90%, που έχει κριτική στάση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική (στον α ή β βαθμό), εκφράζει τη θέση της;
Στο εσωτερικό της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ αλλά και συνολικά στην Ιπποκράτους υπάρχουν δύο απόψεις: Άλλοι θεωρούν ότι «σωστά κινείται με ευπρέπεια», άλλοι λένε ότι «πρέπει να γίνει πιο διεκδικητική και διακριτή». Στην πράξη και οι δύο έχουν δίκιο, με δεδομένο, λένε οι πιο ψύχραιμοι, ότι και η κοινωνία έχει εμφανίσει μια ανεκτικότητα και κατανόηση σε ορισμένα μέτρα, παρότι είναι σκληρά. Μέχρι πότε όμως;
Το βέτο της Νεολαίας
Μπορεί να μην έχει γίνει ευρέως γνωστό, αλλά το μέτρο που προσπάθησε να πάρει αρχικά το υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση της έκπτωσης φόρου στα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας (των νέων ζευγαριών δηλαδή) δεν πέρασε, διότι υπήρξε σκληρή αντίδραση του γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστα Πανταζή σε συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, παρόντος του πρωθυπουργού.
Είναι αυτό αρκετό; Όλοι δέχονται ότι δεν είναι. Όπως δέχονται ότι δεν ήταν αρκετή και η αντίδραση για την καθιέρωση χαμηλών ορίων μισθού για τους νέους στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αφού περιορίστηκε σε μια γραπτή ανακοίνωση...
Σ’ αυτό το πλαίσιο – που τους επιβάλλει η κυβερνητική πολιτική – οι «πράσινοι» νέοι θεωρούν ότι ήταν επιτυχία τους η πραγματοποίηση του τετραήμερου φεστιβάλ στην Εύβοια, το καλοκαίρι, με τρεις ημερίδες για το Παλαιστινιακό και την ευρύτερη περιοχή, την παιδεία και το όραμα των νέων για το αύριο και την Αυτοδιοίκηση και τον ρόλο της νεολαίας.
Στην αναμέτρηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της 7ης Νοεμβρίου, πάντως, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να δώσει το «παρών» με δύο τρόπους:
◆Πρώτον, οργανωτικά, με τη στήριξη προγραμμάτων, εκδηλώσεων, ομιλιών κ.λπ.
◆Δεύτερον, δίνοντας στελέχη της στους στηριζόμενους συνδυασμούς από το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα τουλάχιστον 30-40 από τα 208 μέλη του Εθνικού της Συμβουλίου θα είναι υποψήφιοι για δημοτικοί ή περιφερειακοί σύμβουλοι – άλλες 10 υποψηφιότητες εκκρεμούν – ενώ δεκάδες άλλα μέλη της Νεολαίας είναι υποψήφιοι ακόμα και για δήμαρχοι (βλέπε πίνακα). Ο νέος γραμματέας του Κινήματος Μιχάλης Καρχιμάκης και ο γραμματέας της Νεολαίας Κώστας Πανταζής αποφάσισαν τη διάταξη μάχης των οργανώσεων της Νεολαίας.
Τι μελλει γενεσθαι;
Και μετά την 7η Νοεμβρίου, τι; Οι εκτιμήσεις στην Ιπποκράτους για την «πράσινη» νεολαία είναι διχασμένες: Άλλοι θεωρούν ότι ο φυσικός ριζοσπαστισμός των νέων μπορεί να σπάσει αφενός τα «στεγανά» που έχει επιβάλει η «διαχειριστική λογική» στα ΑΕΙ - ΤΕΙ και αφετέρου το «κέλυφος» της συνενοχής για το μείγμα πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση και να βγουν μπροστά διεκδικητικά, με προτάσεις. Η δεύτερη άποψη είναι απαισιόδοξη: θεωρεί ότι η Νεολαία, έτσι όπως είναι σήμερα, χωρίς νέες ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες σε εντελώς νέα βάση, δεν έχει μέλλον.
Όλοι πάντως συμφωνούν ότι, είτε έτσι είτε αλλιώς, η πορεία της είναι «δεμένη» σε μεγάλο βαθμό με το κλίμα που θα διαμορφώνει η κυβερνητική πολιτική: «Ας δούμε στην εφαρμογή των αναπτυξιακών προγραμμάτων που έρχονται πώς θα αντιμετωπίσουν την επιχειρηματικότητα των νέων» ρίχνουν το γάντι οι νεολαίοι...
Υπάρχει όμως και ο αντίλογος: Όταν ο Γ. Παπανδρέου, προ καιρού, έριξε το γάντι – προς πολλές κατευθύνσεις – για ριζικές αλλαγές στα πανεπιστήμια, μεγάλο μέρος της σπουδάζουσας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ δεν έσκυψε να το σηκώσει και έδωσε μάχες οπισθοφυλακής και συντήρησης...
Oι γραμματείς από το 1974
Πριν από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και για λίγο χρονικό διάστημα υπήρξε με απόφαση του Α. Παπανδρέου συλλογική ηγεσία (Θ. Τσούρας, Ν. Μιχαλόπουλος, Κ. Λαλιώτης) με σκοπό την οργάνωση. Οι μέχρι σήμερα Γραμματείς των Νεολαίων ΠΑΣΟΚ είναι οι: Νίκος Μιχαλόπουλος, δικηγόρος, τ. Περιφερειάρχης. Νίκος Βουλγαράκης, συνταξιούχος οικοδόμος. Γιώργος Τζάθας, επιχειρηματίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Στέφανος Τζουμάκας, δικηγόρος, τ. υπουργός. Στέφανος Μανίκας, οδοντίατρος, τ. υπουργός. Θανάσης Παπαγεωργίου, δικηγόρος, πρόεδρος ΕΡΤ. Φώτης Χατζημιχάλης, οικονομολόγος, περιφερειάρχης Πελοποννήσου, τ. υπουργός. Βασίλης Τόγιας, βουλευτής Βοιωτίας, δικηγόρος. Διονύσης Καλογερόπουλος, οικονομολόγος. Τώνια Αντωνίου, βουλευτής Φθιώτιδας, υπάλληλος ΟΤΕ. Νίκος Μαδεμλής, οικονομολόγος, υπάλληλος ΔΕΗ, υπεύθυνος Οργανωτικών στο Εθνικό Συμβούλιο. Θάνος Μωραΐτης, υφυπουργός Περιβάλλοντος, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, οικονομολόγος. Παντελής Καμάς, δικηγόρος. Βασίλης Κίτσιος, πολιτικός μηχανικός, γραμματέας Νομ. Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων. Κώστας Πανταζής, δικηγόρος Μακροβιότεροι γραμματείς ήταν οι Β. Τό-γιας και Στ. Μανίκας και μετά ο Θαν. Παπαγεωργίου. Τη μικρότερη θητεία είχε ο Ν. Βουλγαράκης που προερχόταν από την αντιστασιακή οργάνωση «Μαχητής» που αυτοδιαλύθηκε τον Αύγουστο του 1974. Οι νεότεροι σε ηλικία ήταν ο Γ. Τζάθας και ο Θ. Παπαγεωργίου.
Από το κόμμα στο κράτος...
Παρόλο που το Καταστατικό της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ορίζει ως ασυμβίβαστο την ιδιότητα του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου και του έμμισθου συνεργάτη βουλευτή ή υπουργού, κάποιοι κατέχουν τέτοιες θέσεις.
Όπως λένε στελέχη της Νεολαίας, υπάρχει μια σιωπηλή ανοχή είτε διότι οι σχέσεις υπήρχαν πριν από την εκλογή του βουλευτή ή τον διορισμό του υπουργού είτε διότι κάποιοι κρίθηκαν απαραίτητοι λόγω γνώσεων. Για να μην υπάρχει σύγκρουση με το Καταστατικό, έχει συμφωνηθεί αυτό να ενεργοποιείται μόνο όταν υπάρξει έγγραφη καταγγελία από κάποιο άλλο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, τα ονόματα των στελεχών που ακολουθούν - και που προέκυψαν από το ρεπορτάζ μας σε πηγές της Νεολαίας - δεν είναι σαφές τι είδους σχέση έχουν με τα αντίστοιχα κυβερνητικά στελέχη. Σύμφωνα λοιπόν με όσα συγκεντρώσαμε:
- Στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης απασχολείται η Ανθή Σουλιτσιώτη και παλιότερα ενδεχομένως η Χριστίνα Παπαντώνη.
- Στο γραφείο του Ανδρέα Λοβέρδου ως υπουργού Εργασίας ήταν ο Διονύσης Αρκαδινός και ο Ευθύμιος Καρδαράς.
- Στον αν. υπουργό Άμυνας Παν. Μπεγλίτη, η Εβίνα Τσατσάνη.
- Στον υπουργό Υποδομών Δ. Ρέππα, οι Χρ. Δρούζιας και Γ. Μαστρογεωργίου. Στον γενικό γραμματέα του υπουργείου η Γιούλη Τερζή.
Επίσης στο γραφείο του Γιάννη Ραγκούση εργάζεται ο Τάσος Τάσος και στο γραφείο της Φώφης Γεννηματά ο Λ. Παλάντζας, που είναι κεντρικά στελέχη (όχι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου).
Από το κόμμα στην κοινωνία
Αρκετές εκατοντάδες μέλη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ – νέοι άνθρωποι δηλαδή – συμμετέχουν σε Διαμερισματικά Δημοτικά ή Περιφερειακά Συμβούλια σε όλη την Ελλάδα ως υποψήφιοι. Αρκετοί από αυτούς είναι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Ο κατάλογος, σύμφωνα με στελέχη της Ν. ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να διευρυνθεί και άλλο. Οι υποψήφιοι της Νεολαίας ανά περιφέρεια:
Αττική
Δημοτικοί σύμβουλοι:
Γεωργαντάς Γιάννης (Αθήνας), Αγγελετάκης Γεράσιμος (Πειραιά), Κουκουδάκη Μάρα (Πειραιά), Αρκαδινός Διονύσιος (Ν. Σμύρνης), Κρικρής Γεώργιος (Ν. Σμύρνης), Βλάχου Κλεονίκη (Γαλατσίου), Αυγουστίνου Ελπίδα (Γαλατσίου), Ζανιώτης Παντελής (Ν. Ηρακλείου), Χατζηδημητρίου Ελένη (Αγ. Δημητρίου), Κωτσίδης Κώστας (Αγ. Δημητρίου), Πολυχρονάκος Γιάννης (Ανθούσας), Λέφας Χρήστος (Μεταμόρφωσης), Παναγιώτου Θοδωρής (Ηλιούπολης), Δημητρόπουλος Άγγελος (Ηλιούπολης), Καλαφάτης Τάσος (Πειραιά), Εμιρζάς Γιάννης (Καλλιθέας), Λαμπρίδης Διονύσιος (Ζωγράφου), Τριανταφύλλης Γιάννης (Ζωγράφου), Γιαννιός Γιάννης (Καλλιθέας), Ριγίζος Γιώργος (Πετρούπολης), Πετρακόπουλος Γιώργος (Περιστερίου), Νικητάκης Γιάννης (Ιλίου), Ψαρρός Άγγελος (Καματερού), Συρμακέζης Κυριάκος (Κηφισιάς), Νικητόγλου Νίκος (Αθήνας), Νικόπουλος Παναγιώτης (Κορυδαλλού), Μεθενίτης Σπύρος (Βύρωνα), Καρακώστας Δημήτρης (Βύρωνα), Σμπόνια Αγνή (Βύρωνα).
Διαμερισματικοί σύμβουλοι: Καλπακά Αφροδίτη (Αθήνας), Στεφανίδου Ναταλία (Κηφισιάς).
Περιφερειακοί σύμβουλοι: Διαθεσόπουλος Μιχάλης (;;;;), Βουράκης Άγγελος (Κεντρικού Τομέα), Χαχολάκης Άγγελος (Δυτικού Τομέα).
Στερεά Ελλάδα
Δημοτικοί σύμβουλοι: Πλαγγούλη Μαργαρίτα (;;;;), Ρουσοδήμος Πέτρος (Μεσσαπίων), Μητροπέτρος Δημήτρης (Χαλκίδας).
Περιφερειακοί σύμβουλοι: Καραβάς Μπάμπης, Σκλάβος Γιώργος.
Δυτική Ελλάδα
Δημοτικός σύμβουλος: Βασιλόπουλος Θεόδωρος (Αμαλιάδας).
Ήπειρος
Δημοτικός σύμβουλος: Αγγέλη Αγγελική (Ζαγορίου).
Περιφερειακός σύμβουλος: Λιακάκος Δημήτρης.
Πελοπόννησος
Δημοτικοί σύμβουλοι: Κότσυφας Μανώλης (Άργους), Μπαρδόπουλος Φοίβος (Ναυπλίου).
Δυτική Μακεδονία
Δημοτικός σύμβουλος: Κουσαλίδης Χρόνης (Κοζάνης).
Κεντρική Μακεδονία
Δημοτικοί σύμβουλοι: Ελευθεριάδης Αντώνης (Θεσσαλονίκης), Μονοπόρτης Σαράντης (Τριανδρίας), Οταμπασίδης Μάριος (Ευόσμου), Παυλακούδης Δημήτρης (Αμπελοκήπων), Γκαγκαρίδου Ελένη (Μενεμένης), Ταταρίδου Μαρία (Πολίχνης).
Περιφερειακοί σύμβουλοι: Διαμαντόπουλος Αλέξανδρος, Λαμπρογιάννης Λάμπρος.
Διαμερισματικός σύμβουλος: Χουβαρδά Σωτηρία (Σταυρούπολης).
Αντιπεριφερειάρχης: Πάνας Αποστόλης.
Δήμαρχος Ωραιοκάστρου: Αλίρη Χριστίνα.
Αν. Μακεδονία - Θράκη
Δημοτικός σύμβουλος: Γλανός Χρήστος (Καβάλας).
Περιφερειακοί σύμβουλοι: Βάβιας Σταύρος, Χριστοδουλίδης Γιώργος.
Θεσσαλία
Διαμερισματικοί σύμβουλοι: Παππάς Θωμάς (Καρδίτσας), Καλαμπαλίκη Χριστίνα (Ασπροποτάμου), Ζωγόπουλος Κώστας (Τρικάλων).
Περιφερειακοί σύμβουλοι: Τέλιος Κωνσταντίνος, Τσιάκαλος Στυλιανός.
Κρήτη
Δημοτικοί σύμβουλοι: Καλογριδάκης Μιχάλης (Ακρωτηρίου), Σαμιωτάκης Αντώνης (Χανίων), Ρεϋζάκης Νικόλαος (Ρεθύμνου), Βρυλλάκης Στέλιος (Λάμπης), Ραψομανίκης Ιωάννης (Ηρακλείου), Ροδανάκης Εμμανουήλ (Σητείας).
Διαμερισματικός σύμβουλος: Κώτσος Γιώργος (Χανίων).
Περιφερειακός σύμβουλος: Τζεδάκης Σταύρος.
Δήμαρχος Ανωγείων: Δραμουντάνης Γιάννης
Το Ποντίκι
=========================="O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.