Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Σκάνδαλο ομολόγων: Τέσσερις «γαλάζιους» υπουργούς καρφώνει ο Πρινιωτάκης

 Τους πρώην υπουργούς Γ. Αλογοσκούφη, Π.Δούκα, Ε. Μεϊμαράκη και Σ. Τσιτουρίδη κατονόμασε ως υπεύθυνους για το σκάνδαλο του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ που κατέληξε στο ΤΕΑΔ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις» Σοφοκλής Πρινιωτάκης. Εν τω μεταξύ, την αποφυλάκιση του Θεόδωρου Πρινιωτάκη, ενός εκ των τριών υπευθύνων της «Ακρόπολις ΑΧΕ», εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών η Εισαγγελέας Εφετών Μαρία Μαλούχου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πρινιωτάκης κατά την κατάθεση του χθες ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής η οποία διερευνά το σκάνδαλο, επεσήμανε ότι το ομόλογο εκδόθηκε με μεθοδεύσεις και συντονισμό των πρώην υπουργών Αλογοσκούφη, Μεϊμαράκη και Δούκα, ενώ πρόσθεσε ότι και ο Τσιτουρίδης γνώριζε την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να εκδώσει το συγκεκριμένο ομόλογο και συνέπραξε στη διοχέτευσή του στα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως στο ΤΕΑΔΥ.
Ο κ. Πρινιωτάκης φέρεται να κατέθεσε ότι η εταιρεία του όχι μόνο δεν έχει καμία ευθύνη για το συγκεκριμένο ομόλογο, αλλά έπεσε και θύμα. Χαρακτήρισε «σκάρτο πράμα» το ομόλογο «αφού δεν ήταν εμπορεύσιμο, δεν μπορούσε να μεταβιβαστεί γιατί υπήρχαν ειδικοί μυστικοί όροι που τους μάθαμε αργότερα...». Την πατήσαμε όλοι», φέρεται να είπε, ενώ ερωτηθείς σχετικά υπαινίχθηκε ότι υπήρχε συντονισμός και ότι αποτελούσε κεντρική κυβερνητική επιλογή. ...


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Χρ. Πρωτόπαπα και τους βουλευτές-μέλη της Χρ. Χάιδο και Θ. Οικονόμου, ο κ. Πρινιωτάκης επισήμανε ότι η κοινή υπουργική απόφαση για την έκδοση του ομολόγου δεν προσδιόριζε συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενώ από αυτή δεν προέκυπτε ότι υφίστατο ανάγκη χρηματοδότησης. Βάσει αυτού το υπουργείο Εθνικής Αμυνας εμφανίζεται να δανείζεται και να πληρώνει τόκους χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη ανάγκη χρηματοδότησης.
Σχετικά με την προμήθεια των 7 εκατ. ευρώ που εισέπραξε η «Ακρόπολις» χρηματιστηριακή για το συγκεκριμένο ομόλογο, απάντησε ότι το ποσό αποτελεί τη συνήθη αμοιβή για τέτοιες συναλλαγές. Τέλος, υποστήριξε ότι οι αρμόδιοι τότε υπουργοί αποφάσισαν να αλλάξει η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών την πρακτική δανεισμού που ακολουθούσε και έτσι από τις συμβάσεις που μεταβιβάζονταν μόνο με εκχώρηση χωρίς να είναι δυνατή η υπερτιμολόγησή τους περάσαμε στην έκδοση των δομημένων ομολόγων υψηλού κινδύνου.
Ο Σ. Πρινιωτάκης μαζί με τον γιο του Θ. Πρινιωτάκη και το έτερο στέλεχος της εταιρείας Γ. Αποστολίδη είναι προφυλακισμένοι καθώς εις βάρος τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απάτη, φοροδιαφυγή κτλ. σε σχέση με την αγοραπωλησία του ομολόγου. Συγκεκριμένα, κατηγορούνται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2006 ως τις αρχές Μαρτίου του 2007 μεθόδευσαν «διαδοχικές μεταβιβάσεις του δομημένου ομολόγου κατά την ημέρα της έκδοσής του, έτσι ώστε να διογκωθεί τεχνητά η τιμή αγοράς του σε σχέση με την πραγματική αγοραία αξία του». Ο γιος, Θ. Πρινιωτάκης, δεν πρόλαβε να καταθέσει χθες και θα κληθεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα μαζί με τους Μ. Παπαμαρκάκη (North Asset Management), Χ. Αδαμόπουλο (JP Morgan), καθώς και τους Γ. Κουρή (πρώην γγ του υπουργείου Οικονομικών) και Σ. Τσιτουρίδη.
Συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη, διαψεύδουν την όποια εμπλοκή του στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων. «Καμία έκδοση ομολόγων δεν έχει υπογράψει ο Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, αφού η αρμοδιότητα αυτή ανήκε αποκλειστικά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τον αρμόδιο Υφυπουργό», τονίζεται στη σχετική δήλωση, ενώ παράλληλα κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι «για μια ακόμα φορά επιχειρεί με γκαιμπελικές μεθόδους που αγγίζουν τα όρια της συκοφαντίας, να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα.»
Στο Ειδικό Δικαστήριο τρεις υπουργοί για το Βατοπέδι;

Την παραπομπή τριών πρώην γαλάζιων υπουργών στο Δικαστικό Συμβούλιο για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, εξετάζει το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι κυβερνητικοί βουλευτές που μετέχουν στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής στο πόρισμά τους θα συμπεριλάβουν την παραπομπή των Π. Δούκα, Ε. Μπασιάκου και Αλ. Κοντού, με το επιχείρημα ότι οι συγκεκριμένοι υπέγραψαν τις αποφάσεις για τις ανταλλαγές των εκτάσεων ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και τη Μονή Βατοπεδίου.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έλεγαν χθες ότι ποινικές ευθύνες έχουν βρει συνολικά και για τους πέντε πρώην υπουργούς της Ν.Δ., αλλά ιδιαίτερα για τους Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Βουλγαράκη «θέλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια», ενώ διαβεβαίωναν ότι έχει βρεθεί και η νομική κάλυψη ώστε να μην υπάρξει παραγραφή των αδικημάτων.
Πάντως, για την υπόθεση φαίνεται ότι θα συνταχθούν τέσσερα διαφορετικά πορίσματα. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης έδειξε να στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα της παραγραφής, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα προτείνει την παραπομπή όσων έχουν υπογράψει τις ανταλλαγές, ενώ στην περίπτωση της παραγραφής δεν θα προτείνει κανέναν.
Από την πλευρά του, ο Θοδωρής Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε την ποινική ευθύνη όσων πρώην υπουργών υπέγραψαν τις ανταλλαγές, θέλοντας έτσι να δείξει ότι στο πόρισμά του θα ζητεί την παραπομπή τους.
Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι βουλευτές του οποίου έχουν αποχωρήσει από την προανακριτική επιτροπή, επιμένει πως «δεν υπάρχει ζημιά για το Δημόσιο».
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.