Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Σοκ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Ουάσινγκτον

Αντιδράσεις μετά τη βόμβα Γιούνκερ

Ο πρόεδρος του Eurogroup παραδέχθηκε ότι οι Ευρωπαίοι γνώριζαν πως κάποια μέρα η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με τα ελλείμματα και το χρέος, προσθέτοντας μάλιστα πως όταν κάποια στιγμή συζήτησε την ανάγκη εξεύρεση λύσης με Έλληνα πρωθυπουργό -τον οποίο δεν κατονόμασε- εκείνος του απάντησε: "Κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα".

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση η οποία έπληξε την Ελλάδα στις αρχές του έτους, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι αυτή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, όχι όμως τώρα αλλά πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες, προσθέτοντας ότι δεν μίλησε δημόσια επειδή γνώριζε ότι Γάλλοι και Γερμανοί κέρδιζαν πολλά από τις εξαγωγές προς την Ελλάδα.

"Ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα έφθανε -ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ- διότι συζητούσαμε οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Τρισέ στην ΕΚΤ, η Κομισιόν και εγώ ο ίδιος, για τις προοπτικές γι' αυτό που δεν ήταν τότε γνωστό, όπως αυτό που αποκαλούμε ελληνική κρίση. Ήξερα, ήξερα ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα. Αλλά εγώ δεν θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα".

Οι δηλώσεις Γιούνκερ προκάλεσαν κόντρα μεταξύ μεγάρου Μαξίμου και Ρηγίλλης, με τον Αντώνη Σαμαρά να δηλώνει ότι δικαιώνεται η άποψή του πως τα κακώς κείμενά της ελληνικής οικονομίας άρχισαν στην δεκαετία του '80. ...

"Αν θέλουμε λοιπόν και κατά τον κ. Γιούνκερ -είπε ο πρόεδρος της ΝΔ- να μάθουμε ποιος ευθύνεται για το χρέος το πρόβλημα το δημοσιονομικό της χώρας θα πρέπει να πάμε στις δεκαετίες πίσω το 1980. Μα αυτό φωνάζουμε και μεις τόσο καιρό. Ας αναλάβει λοιπόν το ΠΑΣΟΚ τις ευθύνες του".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απάντησε άμεσα στον κ. Σαμαρά: "Ο κ. Σαμαράς ας αφήσει επιτέλους τις υπεκφυγές και τις προσπάθειες συμψηφισμών και ας αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται έστω και τώρα τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ της οποίας υπήρξε επίλεκτο μέλος. Προφανώς ακόμη δεν αντιλαμβάνεται ότι υποκατάσταση πολιτικού λόγου, οράματος, σχεδίου και πρότασης με τη θολότητα που επιχειρεί ουδόλως αποφέρει".

Για "λεηλασία της χώρας" έκανε λόγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γιούνκερ: "Οι επικεφαλής της ΕΕ και του ΔΝΤ λένε μισή αλήθεια και μεγάλα ψέματα. Κρύβουν ότι η πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που οδήγησε σε λεηλασία της χώρας από το μεγάλο κεφάλαιο είχε τη στήριξη και την καθοδήγηση της ΕΕ και ότι η κρίση έπληξε όλες τις χώρες της ΕΕ".

"Η αλήθεια είναι ότι ο υπερδανεισμός της χώρας -σχολίασε ο Γιώργος Καρατζαφέρης- ξεκίνησε μετά την δεκαετία του 1990. Πιστεύω λοιπόν, ότι η εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή πρέπει να ξεκινήσει από την περίοδο της προσπάθειάς μας για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ. Όλα τα άλλα νομίζω ότι είναι περιττά, κινούνται προς λάθος κατεύθυνση".

"Εκείνο που αποδεικνύεται από τις δηλώσεις Γιούνκερ, είναι ότι όλοι γνώριζαν για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά ο καθένας για τους δικούς του λόγους το απέκρυπτε" υποστήριξε ο Π. Σκουρλέτης, εκπρόσωπος τύπου του Συνασπισμού.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομίας, Πεερ Στάινμπρουκ, το βιβλίο του οποίου προκάλεσε αίσθηση με τις αναφορές του στην ελληνική οικονομία, μιλώντας στην εφημερίδα "Real News" υποστηρίζει ότι κανένας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν γνώριζε το μέγεθος του ελλείμματος της χώρας μας και φυσικά δεν είχε ενημερώσει σχετικά τον Γιώργο Παπανδρέου.

"Οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ -υποστηρίζει ο κ. Στάινμπρουκ- δεν γνώριζαν το μέγεθος των ελληνικών ελλειμμάτων, διαφορετικά θα είχαν συζητηθεί. Επομένως κατά την συνάντησή μου με τον Γιώργο Παπανδρέου στις αρχές του 2009, δεν ήταν ούτε σε μένα, ούτε σε κανέναν από τους συνεργάτες μου, γνωστή η πραγματική εξέλιξη των ελληνικών ελλειμμάτων".

Εύσημα στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης απένειμε από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται ο Ντομινίκ Στρος Καν, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες πληρώνουν τα λάθη των κυβερνήσεών τους.

"Η Ελλάδα σώθηκε λίγο πριν από την κατάρρευση -σημείωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ- οι απλοί άνθρωποι πληρώνουν σήμερα τα λάθη τα οποία διέπραξαν πολλές κυβερνήσεις επί δεκαετίες".
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.