Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο στην βράβευση του Κινέζου Λιού Σιαομπό με Νόμπελ Ειρήνης. Την ώρα που το Πεκίνο τον χαρακτηρίζει «εγκληματία», οι χώρες της Δύσης ζητούν την άμεση απελευθέρωσή του.
Mε οργή απάντησε η Κίνα στη βράβευση του αντικαθεστωτικού Λιού Σιαομπό με το Νόμπελ Ειρήνης. Το Πεκίνο απείλησε μάλιστα τη Νορβηγία με πάγωμα των διμερών σχέσεων. Στην ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι «ο Λιού Σιαομπό έχει κριθεί ένοχος και καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης από την κινεζική δικαιοσύνη για παραβίαση των νόμων της χώρας. Οι πράξεις του βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με το νόημα του Νόμπελ Ειρήνης. Με αυτή τη βράβευση η επιτροπή απονομής πλήττει το ίδιο το βραβείο».
Η σύζυγος του Κινέζου νομπελίστα Λιού Σιά είναι ωστόσο πεπεισμένη ότι η διάκριση από το Οσλο θα ωφελήσει τόσο τον άνδρα της, όσο και την Κίνα: «Πιστεύω ότι ο σύζυγός μου θα επιστρέψει νωρίτερα στο σπίτι κοντά μου. Το βραβείο φέρνει όμως και περισσότερες ευθύνες. Οι φίλοι του Λιού Σιαομπό ήλπιζαν περισσότερο από εκείνον στο Νόμπελ Ειρήνης. Το βραβείο σημαίνει επίσης ότι η Κίνα έχει μια ευκαιρία να γυρίσει σελίδα. Η χώρα είναι σε θέση να δρομολογήσει μια ειρηνική μετάβαση, την οποία όλοι επιθυμούν. Πολλοί είναι εκείνοι που ενθαρρύνονται από το βραβείο να συνεχίσουν τον αγώνα τους έτσι ώστε να γίνουν στην Κίνα πραγματικές αλλαγές».
Το Βερολίνο ζητά την απελευθέρωση του κινέζου αντιφρονούντα
Οι χώρες της Δύσης χαιρέτισαν την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Κινέζο αντικαθεστωτικό. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε με αφορμή την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης για τον Λιού Σιαομπό: «Είναι ένα άνθρωπος με θάρρος, ο οποίος αγωνίζεται για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του. Παράλληλα έχει καταστήσει σαφές ότι η διαδικασία αυτή θα είναι χρονοβόρα και επίπονη, που πρέπει να μείνει πάση θυσία ειρηνική. Και εμείς, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση γνωρίζουμε ότι η Κίνα θα πρέπει να βρει σε αυτό τον τομέα το δρόμο της». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε εκτός αυτού ότι το Βερολίνο κατέβαλλε πάντα προσπάθειες για την απελευθέρωση του Λιού Σιαομπό και πως θα συνεχίσει να το πράττει.
Εύσημα στους Νορβηγούς από την Human Rights
Τη βράβευση του Κινέζου αντιφρονούντα χαιρέτισαν μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ο πρόεδρος της κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ζέρζι Μπούζεκ, ο εκπρόσωπος του Δαλάι Λάμα, αλλά και η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.
Η εκπρόσωπος του κινεζικού παραρτήματος της οργάνωσης Human Rights Σάρον Χομ απέδωσε εύσημα στην επιτροπή απονομής του βραβείου Νομπέλ, η οποία δεν υποχώρησε στις πιέσεις του Πεκίνου: «Με την απόφασή της η επιτροπή έδειξε ότι είναι πραγματικά ανεξάρτητη. Την ίδια στιγμή όμως έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα, με το οποίο συμφωνούν ο Λιού Σιαομπό και άλλοι: Η Κίνα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων».
Christoph Ricking/Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
======================"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.