Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Πρόσθετα μέτρα, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, αποφασίζουν τρόικα και κυβέρνηση

 Υπερβαίνουν τα 4,5 δισ. ευρώ τα πρόσθετα -πέραν του Μνημονίου που αφορούν σε άλλα 9,15 δισ. ευρώ- μέτρα λιτότητας που θα λάβει το 2011 η κυβέρνηση, καθώς τόσο τα δημοσιονομικά όσο και τα μακροοικονομικά μεγέθη εμφανίζουν μια ραγδαία επιδείνωση πέραν των πιο απαισιόδοξων σεναρίων.

Μετά την προβλεπόμενη εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος μεταξύ 9,3% και 9,9% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους, ήλθε χθες η ανακοίνωση για βουτιά του ΑΕΠ κατά 4,5% στο γ' τρίμηνο. Την ίδια ώρα, ανακοινωνόταν από την ΕΛΣΤΑΤ και η αισθητή αύξηση (κατά 4,9%) του γενικού δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο που καθιστά ακριβότερα τα εισαγόμενα προϊόντα.

Η αναθεώρηση του Μνημονίου βρίσκεται επί θύραις εν μέσω των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα καθώς έχει πλέον διαπιστωθεί πως ακόμα και οι στόχοι του προσχεδίου του προϋπολογισμού δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν. ...
Μάλιστα, σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιείται υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου κυβερνητική σύσκεψη ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού την ερχόμενη Πέμπτη με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Άμυνας Ευ. Βενιζέλου, Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη, Μεταφορών Δ. Ρέππα, Εργασίας Λ. Κατσέλη, Υγείας Α. Λοβέρδου, Επικρατείας Χ. Παμπούκη και του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, ενώ σε κάθε περίπτωση η τελική συμφωνία θα κλειστεί με τους επικεφαλής της τρόικας Σερβάζ Ντερούζ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι έρχονται αύριο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, που ήδη βρίσκεται στη χώρα μας για συζητήσεις με τους επιτελείς της οδού Νίκης, μετά τη συλλογή στοιχείων καταλήγει σε κάποιες ζοφερές διαπιστώσεις για τον εφετινό προϋπολογισμό, μεταξύ των οποίων θεωρείται μη επιτεύξιμος ο στόχος του προσχεδίου για καθαρά έσοδα 52,7 δισ. ευρώ ολόκληρο το 2010.

Έτσι, θεωρείται αδύνατο να υπερβούν τα 51,5 δισ. ευρώ, καθώς ούτε η περαίωση εκτιμάται πως μπορεί να αποδώσει τα εγγραφέντα έσοδα των 700 εκατ. ευρώ εφέτος, αλλά ούτε και το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων της διετίας 2008 -2009 ή ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010 είναι δυνατόν να έχουν εισπραχθεί μέσα στο α' δίμηνο του 2011, καθώς το έργο ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία με καθυστέρηση. Ακόμη είναι αμφίβολο εάν θα αποδώσουν και τα υπόλοιπα μέτρα (λ.χ. ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, ημιυπαίθριοι κ.λπ.).

Σε συνδυασμό και με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ, οι παραπάνω αστοχίες, συνυπολογίζοντας και το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 που ανακοινώνεται πιθανότατα μεθαύριο από την Eurostat και το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνει λόγο για ποσοστό περί το 15,5% του ΑΕΠ, διογκώνουν το εφετινό δημόσιο έλλειμμα που θα κινηθεί μεταξύ 9,3% και 9,9%.

Πλέον είναι ορατό το «αναθεωρημένο» Μνημόνιο, που θα συνυπογράψουν ελληνική κυβέρνηση και τρόικα πριν από την εκταμίευση της τρίτης δόσης των 9 δισ. ευρώ από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ μέσα στο Δεκέμβριο. Το καινούργιο Μνημόνιο θα περιλαμβάνει αναλυτικά τα μέτρα που δεσμεύεται να λάβει η κυβέρνηση και τα οποία επικεντρώνονται -για άλλη μια φορά- στον τομέα των δαπανών, καθώς η συνταγή της αύξησης των φόρων κατέστη «ανεπιτυχής». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπολογισμοί που γίνονται μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας καταλήγουν στα εξής στοιχεία:
* Ο στόχος για έλλειμμα 7,6% το 2011 παραμένει σταθερός, όποτε έως 4,3 δισ. ευρώ θα καλύψουν τη διαφορά 2 μονάδων από το φετινό έλλειμμα δεδομένου ότι το ΑΕΠ από 232 δισ. ευρώ φέτος θα διαμορφωθεί στα 226 δισ. ευρώ του χρόνου (στόχος προσχεδίου για ύφεση 2,6% έναντι νεότερων ανεπίσημων προβλέψεων ενδεχομένως και για 3%).
Εκτός από την πρόσθετη υστέρηση κατά 1,2 δισ. ευρώ σύμφωνα με την εκτίμηση της κυβέρνησης (αναμένει κλείσιμο της ψαλίδας των 2 δισ. ευρώ λόγω μέτρων όπως η περαίωση και τα ληξιπρόθεσμα) των εφετινών εσόδων οδηγούν σε νέους στόχους και για τα έσοδα του 2011 που θα είναι αυξημένα κατά 8% έναντι των 51,5 δισ. ευρώ φέτος. Η διαφορά με το προσχέδιο που προέβλεπε 56,34 δισ. ευρώ υπολογίζεται έως και 1,2 δισ. ευρώ καθώς ο στόχος που θα ενταχθεί στον τελικό προϋπολογισμό που κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη θα αφορά καθαρά έσοδα έως και 55,62 δισ. ευρώ.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, εκτός από τα μέτρα των 9,15 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο για το 2011 και τα οποία επαναπροσδιορίζονται, θα προστεθούν και μέτρα 4,5 δισ. ευρώ που θα επικεντρωθούν στον τομέα των δαπανών. Τα νέα δεδομένα στο αναθεωρημένο Μνημόνιο για το 2011 θα αφορούν επτά στοιχεία:

1. Την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, με απόδοση περίπου 300 εκατ. ευρώ. Για την ώρα δεν καταλήγουν σε επίσπευση του χρόνου εφαρμογής του μέτρου.

2. Τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από ΦΠΑ 11% σε 12-13%, με μετάταξη ειδών ευρείας κατανάλωσης (όπως τρόφιμα) στον μειωμένο συντελεστή 6-6,5% και των πολυτελών προϊόντων στο 23%, που θα αποδώσει μόλις 450 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 550 εκατ. ευρώ, καθώς ο αρχικός στόχος ήταν 1 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από άλλα μέτρα.

3. Τη μείωση αποδοχών στις ΔΕΚΟ, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, καθώς και συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων και οργανισμών που μπορεί να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση δαπανών ακόμα και 1-1,5 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο των απολύσεων, ενώ οι μετατάξεις θεωρούνται σχεδόν βέβαιες.

4. «Μαχαίρι» μπαίνει και στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες των νοσοκομείων και των ταμείων, για μια πρόσθετη εξοικονόμηση 1,5 (ενδεχομένως στο σκληρότερο σενάριο να φθάσει και τα 1,8 δισ. ευρώ) αντί του ενός δισ. ευρώ που αρχικά αναμενόταν.

5. Νέα περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300 εκατ. ευρώ.

6. Πρόσθετη μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ των καταναλωτικών δαπανών.
7. Μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ των καταπτώσεων από εγγυήσεις του Δημοσίου, καθώς εκτιμούν ότι το «μάζεμα» τις περιορίζει στο 1 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ αρχικώς.

Εξάλλου, προκειμένου να επισπευσθεί η προβληματική πορεία των εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη σύσταση ειδικών ομάδων που θα συνεπικουρούν το έργο του ΣΔΟΕ με διασταυρώσεις.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η 18μελής ομάδα λειτουργικής υποστήριξης του ΣΔΟΕ θα αναλάβει να φέρει σε πέρας εντατικό πρόγραμμα διασταυρώσεων με στόχο τον εντοπισμό ύποπτων ομάδων φοροδιαφυγής, καθώς και το έργο των ελεγκτικών επαληθεύσεων.

 Παναγόπουλος Θάνος


Πηγή: Η ΑΥΓΗ
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.