Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού

Περνούν θηλιά στον λαιμό κοινωνίας

Τα μέτρα που θα μειώσουν το έλλειμμα του 2011 κατά περίπου 5 δισ.  ευρώ στα 17 δισ. ευρώ ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση με την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Αναμένεται αύξηση του ΦΠΑ, των αντικειμενικών αξιών, εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης - κίνησης, μέτρα για τα αυθαίρετα, ενώ στο τραπέζι είχαν πέσει και προτάσεις για νέα φορολόγηση στα τσιγάρα, αυξήσεις φόρων στα αναψυκτικά, και στις επιχειρήσεις που ρυπαίνουν.

Ο προϋπολογισμός του 2011 γραφόταν μέχρι αργά το βράδυ, και θα κατατεθεί σε ηλεκτρονική μορφή στη Βουλή αφού πρώτα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν χθες στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, βασίζει το κύριο βάρος πρόσθετης προσαρμογής που υπολογίζεται σε περίπου σε 3,5 δισ. ευρώ  στις δαπάνες, χωρίς, όπως έλεγαν, να θίγονται μισθοί και συντάξεις με νέα μέτρα. ...

Προσδοκά να περιορίσει σημαντικά τη σπατάλη στο χώρο της υγείας, της περίθαλψης και των κοινωνικών παροχών, να μειώσει και άλλο τα λειτουργικά κόστη του δημοσίου (και με μη διακοπή των συμβάσεων εργασίας) και περιλαμβάνει μέτρα για την περιστολή των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ στο πρότυπο του ΟΣΕ: μετατάξεις υπαλλήλων,  απολύσεις συμβασιούχων,  συγχωνεύσεις και λουκέτο φορέων, περικοπές επιδομάτων και υπερωριών κλπ.  Επίσης άγνωστο είναι αν θα περικοπεί επιπλέον και πόσο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που προς το παρόν είναι 9 δισ. ευρώ για το 2010 και 8,7 δισ. ευρώ για  το 2011.


Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει –πλέον ανεπισήμως– τη δέσμευση να μην επιβαρύνει με νέα μέτρα τους πολίτες. Ωστόσο, πλέον είναι σαφές ότι στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τη γνωστή δέσμευση του Μνημονίου να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα.


Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι βάσει του Μνημονίου και μόνο ο προϋπολογισμό του 2011 περιλαμβάνει πολλά «παλαιά» μέτρα που τώρα θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά προκαλώντας βάρος σε πολίτες και επιχειρήσεις. Για το 2011 έχει αποφασιστεί:


* Αλλαγή στον ΦΠΑ με επικρατέστερο σενάριο την αύξηση του συντελεστή από το 11% στο 13%, την μετάταξη κάποιων προϊόντων και υπηρεσιών στο 23% και την μείωση του φόρου σε ξενοδοχεία, φάρμακα και ενδεχομένως άλλα προϊόντα από το 13% στο 6,5%.


* Πάγωμα των συντάξεων


*  «Εισφορές κρίσης» στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις


* Κίνητρα για τη ρύθμιση των παραβιάσεων χρήσης γης


* Ενεργοποίηση των τεκμηρίων φορολόγησης των επαγγελματιών


* Σταδιακή εισαγωγή «πράσινου φόρου» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα


* Συλλογή εσόδων από αδειοδότηση τυχερών παιγνίων


* Αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων


* Αύξηση της φορολόγησης αμοιβών σε είδος, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης αυτοκινήτων με χρονομίσθωση


* Συλλογή του ειδικού τέλους για ημιυπαίθριους χώρους


* Αύξηση φόρου στα είδη πολυτελείας.


Διαβάστε ακόμη

*
Bloomberg: Ανησυχούν οι αναλυτές για τον σημερινό προϋπολογισμό 




Πηγή:www.capital.gr
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.