Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Ζυμώνουν έξτρα μέτρα

«Αυτό το σενάριο δεν συζητείται καν. Θα είναι καταστροφή για τους Έλληνες πολίτες, δεδομένων των θυσιών στις οποίες συναίνεσαν», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αναφορικά με την προοπτική αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους.  
Δεν θα μειώσουμε μισθούς και δεν θα αυξήσουμε φόρους, διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών. 
Ωστόσο, η αναθεώρηση του ελλείμματος προκαλεί ασφυκτικές πιέσεις για νέα μέτρα. 
Την ίδια ώρα, στη Γερμανία συζητούν τις βολές Παπανδρέου κατά Μέρκελ.

Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι μία αναδιάρθρωση του δημόσιου εξωτερικού χρέους, ανάμεσα σε άλλα, θα συνεπαγόταν «καταστροφή για την εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη και το Ευρώ». Σε αυτό το πλαίσιο έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: «Συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση. Διαψεύσαμε, ήδη, όσους υποστήριξαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς της».
Το ίδιο ζήτημα απέφυγε να θίξει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην -επίσης γαλλική- εφημερίδα Le Monde, η οποία υπενθυμίζει την πρόσφατη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θόδωρου Πάγκαλου, περί πιθανής αναδιάρθρωσης του χρέους. Με τον τίτλο: «Η Ελλάδα δυσκολεύεται να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί από τους δανειστές των κεφαλαίων σε αντάλλαγμα της στήριξής τους», το δημοσίευμα αναρωτιέται αν και πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να τηρήσει τις τόσο ασφυκτικές χρονικές δεσμεύσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και το ρυθμό αποπληρωμής του χρέους. ...


Εν μέσω αυτού του κλίματος, την Πέμπτη, το οικονομικό επιτελείο καταθέτει στη Βουλή προς έγκριση το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011, το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την επιπλέον μείωση -κατά 3,5 δις ευρώ- του ελλείμματος. Πληροφορίες θέλουν να μελετάται μια σειρά περικοπών στις ΔΕΚΟ και στο ευρύτερο Δημόσιο, όπως και η εφαρμογή αλλαγών στο ΦΠΑ (αυξήσεις σε συνδυασμό με μειώσεις, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε τομέα). Την Τετάρτη θα συζητηθούν οι οριστικές λεπτομέρειες ανάμεσα στον κ. Παπακωνσταντίνου και τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι σήμερα συναντώνται διαδοχικά με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και την υπουργό Εργασίας, Λούκα Κατσέλη.
Στον απόηχο των χθεσινών διαξιφισμών μεταξύ Παπανδρέου και Μέρκελ, αντικείμενο δημοσιευμάτων στη Γερμανία αποτελούν οι χθεσινές δηλώσεις Παπανδρέου, ότι «η στάση του Βερολίνου μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη χρεοκοπία» μια χώρας - μέλους της Ευρωζώνης. Στην ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel έχει αναρτηθεί άρθρο με τον τίτλο: «Οι Έλληνες καθιστούν υπεύθυνο το Βερολίνο για την οικονομική τους δυσπραγία». Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης στο χρόνο αποπληρωμής του δημόσιου χρέους από την Ελλάδα.
Στο μεταξύ, σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), εστιάζοντας στην προσπάθεια διάσωσης της ιρλανδικής οικονομίας, η οποία εκτιμάται ότι οδεύει προς την ένταξη στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Ασφαλώς, από την ατζέντα της συζήτησης δεν θα απουσιάσουν τα ζητήματα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Η Ευρωζώνη και ολόκληρη η ΕΕ δεν θα επιβιώσουν χωρίς την επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες - μέλη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπέι.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.