Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Αυστραλία: «Οι ΗΠΑ υπεύθυνες για τη διαρροή, όχι ο Assange»

Στο πλευρό του ιδρυτή του WikiLeaks, Julian Assange, δηλώνει ότι θα σταθεί η Αυστραλία σε διπλωματικό επίπεδο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ, δήλωσε ότι θα παράσχει «προξενική βοήθεια» στον Assange, ο οποίος συνελήφθη στη Βρετανία βάσει σουηδικού εντάλματος σύλληψης για την κατηγορία του «σεξ εξ απίνης», η οποία κατηγορία αποτελεί πλημμέλημα στη Σουηδία και τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο 715 ευρώ. Ο Κέβιν Ραντ κατέστησε τις ΗΠΑ υπεύθυνες για τη διαρροή των απορρήτων τηλεγραφημάτων και όχι τον ίδιο τον Assange.

Κατά τα φαινόμενα, απέδωσε η χθεσινή επιστολή του Noam Chomsky προς την πρωθυπουργό της Αυστραλίας Julia Gillard, την οποία συνυπογράφουν 185 προσωπικότητες, Αυστραλοί και μη. Ο 82χρονος καθηγητής Γλωσσολογίας του MIT και πολέμιος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην επιστολή του ζητούσε από την πρωθυπουργό της Αυστραλίας μια «ηχηρή δήλωση στήριξης» στον Assange. ...

Δίνοντας έμφαση στην «αυξανόμενα βίαιη ρητορική» που στρέφεται κατά του γεννημένου στην Αυστραλία Assange, οι υπογράφοντες τονίζουν ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την ασφάλειά του και καλούν την πρωθυπουργό να διαβεβαιώσει δημόσια εκ μέρους της κυβέρνησης της Αυστραλίας ότι θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα του Assange και θα έχει προστασία ανεξαρτήτως εάν οι απειλές εις βάρος του έρχονται από πρόσωπα ή κράτη. Αλλιώς, σημειώνει η επιστολή, θα δημιουργηθεί πρωτοφανές προηγούμενο στον αγγλόφωνο κόσμο, με πολίτη να δέχεται ανοιχτά απειλές για τη ζωή του και το κράτος του να μην καταδικάζει τις παράνομες αυτές πράξεις.
Ο Αυστραλός υπουργός Κέβιν Ραντ δήλωσε ότι η διαρροή προκαλεί ερωτήματα σχετικά με την «επάρκεια» της αμερικανικής ασφάλειας σχετικά με τα διπλωματικά τηλεγραφήματα και το επίπεδο πρόσβασης σε αυτά εδώ και πολλά χρόνια. «Ο κ.Ασάντζ δεν είναι ο ίδιος υπεύθυνος για την χωρίς άδεια δημοσιοποίηση 250.000 τηλεγραφημάτων από το δίκτυο διπλωματικής επικοινωνίας των Ηνωμένων Πολιτειών», επισήμανε ο Ραντ σε συνέντευξή του στο Reuters. «Η απόλυτη ευθύνη και φυσικά η νομική ευθύνη βαρύνει αυτούς που αρχικά δημοσιοποίησαν χωρίς άδεια τα έγγραφα. Γι'αυτό ευθύνονται οι Αμερικανοί», κατέληξε ο Αυστραλός ΥΠΕΞ.
Στο μεταξύ, ο 20χρονος γιος του Assange ζήτησε για τον πατέρα του που συνελήφθη χθες στο Λονδίνο μια δίκαιη και «απολιτική» μεταχείριση, ελπίζοντας πως η σύλληψη αυτή δεν θα αποτελέσει «ένα βήμα για την έκδοσή τους στις ΗΠΑ» . Ο 20χρονος Daniel Assange που ζει στη Μελβούρνη δήλωσε πως εδώ και χρόνια δεν έχει επαφή με τον πατέρα του, αλλά ζητάει τη δίκαιη μεταχείρισή του. «Ας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι ο πατέρας μου θα αντιμετωπιστεί με δίκαιο και απολιτικό τρόπο», επισημαίνει στο Twitter, ο 20χρονος.
Χθες το δικαστήριο στο οποίο οδηγήθηκε ο Julian Assange αρνήθηκε να του επιτρέψει την καταβολή εγγύησης και τον έκρινε προφυλακιστέο μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, οπότε θα λάβει χώρα η επόμενη ακροαματική διαδικασία.
«Η ροή των διαρροών δεν πρόκειται να αλλάξει» διαμηνύει με δήλωσή του στην εφημερίδα Τα Νέα ο εκπρόσωπος του Wikileaks Κριστίν Χράφνσον, προειδοποιώντας πως «κατά τη διάρκεια των ερχόµενων εβδοµάδων θα υπάρξουν μεγάλες αποκαλύψεις για τα περισσότερα κράτη». «Πολύ σύντοµα, ίσως σε μερικές εβδοµάδες, θα αρχίσουµε να δίνουµε στη δηµοσιότητα τα τηλεγραφήµατα που προέρχονται από την αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και το προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Όµως μη με ρωτήσετε για το περιεχόµενό τους ή τι αποκαλύπτουν. Με τη δηµοσίευσή τους θα τα μάθετε όλα μέσα σε λίγο καιρό από τώρα» σημείωσε ο κ. Χράφνσον.
Χακτιβιστές κατά Mastercard
Μετά την απόφαση τόσο της MasterCard όσο και της Visa να μην επιτρέπουν στους κατόχους πιστωτικών καρτών να καταθέτουνσ το λογαριασμό του Wikileaks, ομάδες χάκερς-ακτιβιστών υπέρ του WIkileaks έχουν εξαπολύσει επιθέσεις "ανταπόδοσης" κατά των εταιριών. Πρώτη, δέχτηκε τις επιθέσεις η ελβετική τράπεζα PostFinance, η οποία πάγωσε το λογαριασμό του Wikileaks προχθες, και σήμερα ακολούθησε ο ιστότοπος της Matsercard ο οποίος έχει πέσει.
Wikileks: Απειλές του Καντάφι απελευθέρωσαν τον Μεγκράχι
Τα διπλωματικά τηλεγραφήματα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που δημοσιοποίησε χθες το βράδυ το Wikileaks και οι συνεργαζόμενες μαζί του εφημερίδες, αποκαλύπτουν πως η απελευθέρωση του αποκαλούμενου «βομβιστή του Λόκερμπι» ήταν αποτέλεσμα απειλών του ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι.
Λίβυοι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει τους Βρετανούς ομολόγους τους ότι «οι συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις θα ήσαν ακραίες, εάν ο αλ-Μεγκράχι πέθαινε σε μία φυλακή στης Σκωτίας», σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αμερικανού πρεσβευτή στην Τρίπολη Τζιν Κρετζ, με ημερομηνία του Ιανουαρίου 2009.
Και εάν η Ουάσινγκτον εξέφραζε δημόσια την αντίθεσή της στην απελευθέρωση του αλ Μεγκράχι, «η αμερικανική πρεσβεία και οι Αμερικανοί πολίτες στη Λιβύη θα μπορούσαν να υποστούν ανάλογες συνέπειες», αναφέρεται στο κείμενο του διπλωματικού τηλεγραφήματος.
Ο Αμπντελμπασέτ Αλ Μεγκράχι αποφυλακίσθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους τον Αύγουστο του 2009 από τη φυλακή της Σκωτίας, αφού οι γιατροί είχαν διαγνώσει καρκίνο του προστάτη που δεν τού άφηνε παρά τρεις μήνες ζωής. Η απελευθέρωσή του είχε προκαλέσει σφοδρή αντίδραση στις ΗΠΑ.
Ο Λίβυος, ο οποίος παραμένει εν ζωή, είναι ο μόνος καταδικασθείς για τη βομβιστική επίθεση στο Boeing της Pan Αm που ανατινάχτηκε επάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, σκοτώνοντας 270 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους Αμερικανούς.
Σύμφωνα με άλλο αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο είχε εμπιστευθεί σε Αμερικανούς διπλωμάτες ότι ο Μεγκράχι μπορεί να ζήσει ακόμη πέντε χρόνια, προσθέτοντας: «Το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου αυτής της ηλικίας στην κατάστασή του είναι 18 μήνες με δύο χρόνια. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκεται σε αυτή την χρονική κλίμακα» .
Το Λονδίνο «πιστεύει ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας τείνει προς μία θετική απάντηση στο αίτημα αποφυλάκισης, όταν θα κατατεθεί, με βάση τις συζητήσεις ανάμεσα στον (πρωθυπουργό της Σκωτίας) Αλεξ Σάλμοντ και τον Τζακ Στρο», σύμφωνα με το τηλεγράφημα.
Άλλα τηλεγραφήματα αναφέρουν ότι ο Βρετανός πρεσβευτής στην Τρίπολη εξέφρασε την ανακούφισή του πληροφορούμενος την επικείμενη απελευθέρωση του Αλ Μεγκράχι. «(Οι Λίβυοι) θα μπορούσαν να μάς κόψουν τα πόδια, όπως έκαναν στους Ελβετούς», δήλωσε, σύμφωνα με τηλεγράφημα ο Βρετανός πρεσβευτής στην Τρίπολη Βίνσεντ Φιν, αναφερόμενος στη σφοδρή αντίδραση της Λιβύης στη σύλληψη του γιου του Μουαμάρ Καντάφι στην Ελβετία.
Όσο για την κυβέρνηση της Σκωτίας, υποτίμησε σοβαρά τόσο την αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης, όσο και της κοινής γνώμης της Βρετανίας, αναφέρει σε άλλο τηλεγράφημα ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Λονδίνο Λουίς Σούσμαν, λίγες ημέρες μετά την απελευθέρωση του αλ Μεγκράχι.
TVxs
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.