Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Το διαδίκτυο στην υπηρεσία του δανειολήπτη σε απόγνωση

 "Έχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη", είναι μια φράση - δήλωση που ακούγεται συχνά στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ.

 Στην πραγματικότητα, όταν αναφερόμαστε στην Ελληνική Δικαιοσύνη, εννούμε το νομικό μας σύστημα. Και πρέπει να γίνει αυτή η διευκρίνηση, γιατί οι έννοιες της δικαιοσύνης και του νομικού συστήματος είναι διαφορετικά πράγματα.

   Δικαιοσύνη είναι, επεμβαίνοντας μεταξύ δυό διαδίκων, να δικαιώνεις αυτόν που ηθικά έχει δίκιο.

Το νομικό σύστημα όμως, είναι σειρά κάνονων που έχει θεσπίσει η πολιτεία, που ακολουθώντας τους, δεν δικαιώνεται πάντα αυτός που έχει ηθικά δίκαιο, αλλά αυτός, τον οποίο ο νομοθέτης θέλει να προστατέυσει και να του δώσει προνόμια.

   Στο διάστημα των 30 τελευταίων ετών, βλέπουμε ότι οι δικαστές μας, ουσιαστικά έχουν δεμένα τα χέρια τους, αφού δεν μπορούν δικάσουν κατά συνείδηση, αλλά υποχρεούνται να δικάσουν κατά το νόμο. Άλλωστε, όπως μου είπε φίλος δικαστικός, με τον οποίο συμφωνώ, "η δικαιοσύνη δεν είναι θέμα προσωπικών αντιλήψεων, αλλά εφαρμογή επιστήμης".  ...
   Ουσιαστικά λοιπόν, η νομοθεσία μας είναι φτιαγμένη από λαμόγια πολιτικούς για να προστατεύει αυτούς και άλλα λαμόγια, φίλους τους. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα σε καθημερινή βάση, αφού πρόσωπα καταφανώς ένοχα, κάνοντας χρήση των εργαλείων που προσφέρει το νομικό μας σύστημα, κατορθώνουν επί χρόνια να πλουτίζουν παράνομα, αλλά ταυτόχρονα να παραμένουν ατιμώρητα.

   Και ερχόμαστε λοιπόν στο ουσιώδες ερώτημα: Τι φταίει, ώστε λίγοι και εκλεκτοί συνεχώς να επωφελούνται, όταν η πλατειά μάζα συνεχώς είναι θύμα εκμετάλλευσης;

   Η απάντηση είναι απλή: Οι πρώτοι διαθέτουν τη γνώση, είτε ιδιόκτητη, είτε την ενοικιάζουν από δικηγόρους, ενώ οι υπόλοιποι ζουν στο μαύρο σκοτάδι.

   Τι θα συμβεί όμως, αν ο μέσος νομοταγής πολίτης πάψει να είναι απληροφόρητος και άσχετος και αρχίσει να χρησιμοποιεί μαζικά τα εργαλεία του νομικού συστήματος, με τον ίδιο τρόπο,που ως τώρα χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά λίγοι και εκλεκτοί;

   Μήπως πλέον, χάρη στις ανεξάρτητες φωνές του διαδικτύου, αρχίζει η γνώση να προσφέρεται δωρεάν στη μάζα; Μήπως επιτέλους, ο απλός πολίτης θα αρχίσει να χρησιμοποιεί υπέρ του, τα νομικά εργαλεία, που μέχρι τώρα είχαν θεσπιστεί από τα λαμόγια για τα λαμόγια;
   Πάρτε για παράδειγμα τις off shore εταιρίες. Τόσα χρόνια, με το καθεστώς αυτό λίγοι και εκλεκτοί, απέφευγαν τη φορολόγησή τους και το ελληνικό κράτος, με μεγάλη επιτυχία, παρίστανε την πάπια. Μόλις το κόλπο έγινε ευρύτατα γνωστό, σε βαθμό που οι off shore εταιρίες αποτέλεσαν μάστιγα, θυμήθηκε να αλλάξει τη νομοθεσία.

   Τώρα ήρθε λοιπόν η ώρα των τραπεζών. Οι πολίτες τόσα χρόνια, υφίστανται την εκμετάλλευση των τραπεζών, οι οποίες έγραψαν υπερκέρδη, χρεώνοντας τοκογλυφικά επιτόκια και ληστρικές προμήθειες για τις δήθεν υπηρεσίες που προσφέρουν. Είδατε ποτέ κανένα ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού για το θέμα; Διαβάσατε ποτέ κέποιο άρθρο που να σας ανοίγει τα μάτια σε κάποια εφημρίδα; Μάλλον όχι.

   Με το διαδίκτυο όμως, η ενημέρωση του απλού πολίτη είναι διαρκής και - το κυριότερο - δωρεάν. Αυτός είναι και ό λόγος που οι τράπεζες διαρκώς ηττώνται μέσα στα δικαστήρια την τελευταία πενταετία. Και για να είμαστε ακριβοδίκαιο, οι νίκες των δανειοληπτών δεν οφείλονται αποκλειστικά στο γεγονός ότι έχουν 100% δίκιο, από ηθικής άποψης, αλλά περισσότερο, επειδή έμαθαν να χρησιμοποιούν δικονομικά εργαλεία και τεχνάσματα υπέρ τους και εναντίον των τραπεζών, όπως μέχρι τώρα έκαναν κατ' αποκλειστικότητα λίγα και εκλεκτά λαμόγια.
   Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η λύσσα, με την οποία το υφιστάμενο καθεστώς καταδιώκει τους bloggers. Από τη μία έχουν αρπάξει τη σκυτάλη από τα παραδοσικά εκδοτικά και τηλεοπτικά συγκροτήματα, άρα οι εκδότες καναλάρχες αρχίζουν να χάνουν χρήματα και σιγά σιγά να πτωχεύουν. Από την άλλη δεν ελέγχεται η πληροφορία και περνάει ελεύθερα απαγορευμένη, μέχρι πρότεινος, γνώση στους πολίτες.
   Κλείνω, εκφράζοντας την εκτίμηση, ότι τα πράγματα, στη χώρα μας δεν θα είναι ποτέ πιά όπως τα ξέραμε μέχρι τώρα, όπως και να το εννοεί ο κάθένας μας.

Begar
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.