Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Τράπεζες του Λιχτενστάιν αποζημιώνουν τη Γερμανία για συνέργεια σε φοροδιαφυγή

Τράπεζες του Λιχτενστάιν και υπάλληλοί τους καταβάλλουν εκατομμύρια στο Γερμανικό κράτος, προκειμένου να σταματήσει η σε βάρος τους δικαστική διαδικασία, για συνέργεια σε φοροδιαφυγή γερμανών φορολογούμενων.
Το πριγκιπάτο στο τρίγωνο των συνόρων Γερμανίας ,Αυστρίας και Ελβετίας, αποτελούσε αποτελούσε επί χρόνια έναν από τους πλέον αγαπητούς φορολογικούς παραδείσους για Γερμανούς φοροφυγάδες και όχι μόνο.
Δύο τράπεζες του πριγκιπάτου, ο όμιλος LGT και η πρώην θυγατρική του ίδιο ομίλου, η LGT Διαχείρισης Κεφαλαίων, κατέληξαν σε συμβιβασμό με τις γερμανικές αρχές και συμφώνησαν να καταβάλλουν στο γερμανικό δημόσιο, το ποσό των 46,35 εκατομμυρίων ευρώ.
Το γερμανικό δημόσιο είχε στραφεί δικαστικά κατά των παραπάνω τραπεζών και των υπαλλήλων τους για συνέργεια σε φοροδιαφυγή, όταν ένας άλλοτε υπάλληλος του ομίλου LGT, είχε πουλήσει έναντι 4,5 εκ ευρώ στη Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) cd με κατάλογο χιλιάδων γερμανών φοροφυγάδων.
Το cd περιελάμβανε και φοροφυγάδες άλλων χωρών, ανάμεσά τους και Έλληνες, οι οποίοι έχουν συστήσει ιδρύματα με έδρα το Λίχτενστάιν.  ...
Στις 25/2/2008, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομίας, είχε κατηγορηματικά δηλώσει: «Θα ικανοποιήσουμε το αίτημα κάθε ενδιαφερόμενης χώρας και θα δώσουμε τα στοιχεία, χωρίς την καταβολή ούτε του ελάχιστου τιμήματος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης είχε πει: «Θα αξιοποιήσουμε όλες τις πληροφορίες που είναι στη διάθεσή μας. Ανάμεσα σε αυτές και τις πληροφορίες που έρχονται από τρίτα κράτη, τα οποία κάνουν και αυτά προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής». Είπε δε ότι έχει συνεννοηθεί με τον υφυπουργό κ. Μπέζα να διατυπώσει το αίτημα, ώστε να δοθούν αυτά τα στοιχεία χωρίς το οποιοδήποτε κόστος για να προσθέσει στη συνέχεια, ότι «αν χρειασθεί να πληρώσουμε για να πάρουμε αυτές τις πληροφορίες και έχουμε τη διαβεβαίωση ότι πραγματικά μπορούν να μας φανούν χρήσιμες, τότε δεν θα μας σταματήσει αυτό».
Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό. Αντίθετα διαγράφουμε και τα χρέη αυτών που έβγαζαν αφορολόγητα κεφάλαια στους φορολογικούς παραδείσους.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.