Κλειστή η ιταλική Βουλή μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη
Την πρόταση μομφής κατέθεσαν η κεντροαριστερή Δημοκρατική Συμμαχία, καθώς και το νεοσύστατο κόμμα του Τζιανφράνκο Φίνι, Μέλλον και Ελευθερία, το κεντρώο UDC και τρία μικρότερα κόμματα και η ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι αναμένεται να συζητηθεί στις 14 Δεκεμβρίου.
Στην σχετική ανακοίνωσή τους, τα κόμματα ζητούν «τη δημιουργία μίας σταθερής και ασφαλούς κυβέρνησης που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την οικονομική και κοινωνική κρίση». ...
Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η Βουλή κλείνει προκειμένου να αποφύγει η κυβέρνηση νέες στενωπούς, εκτιμά ο ιταλικός Τύπος, ενώ αναφέρει ότι η ανακοίνωση είναι το πρώτο δείγμα μίας κεντροδεξιάς εναλλακτικής λύσης στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, μίας λύσης που ήδη χαρακτηρίζεται ως «ο τρίτος δρόμος».
Η κυβερνητική πλειοψηφία, λοιπόν, μέσω των πρόεδρων της Βουλής και της Γερουσίας, ζήτησε την προσωρινή παύση των εργασιών της Βουλής, διότι ήταν πλέον σαφές ότι κάθε νόμος έχανε πολλά από τα κύρια χαρακτηριστικά του εξαιτίας της υπερψήφισης σημαντικών τροπολογιών της αντιπολίτευσης.
Προς το παρόν, πάντως, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα αν ο Μπερλουσκόνι θα καταφέρει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στις 14 Δεκεμβρίου, παρά τα αιτήματα της συμπολίτευσης από τη Γερουσία να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Γερουσιαστές και βουλευτές θα εκφράσουν τη βούλησή τους σχεδόν ταυτόχρονα, για να μη δημιουργηθούν επιπλέον πολεμικές και διαξιφισμοί.
Όμως, στενοί συνεργάτες του Μπερλουσκόνι αφήνουν να διαρρεύσει ότι μόλις λάβει τη στήριξη της Γερουσίας, η οποία και θεωρείται βέβαιη, μπορεί να επιχειρήσει να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο και να ζητήσει μια νέα εντολή για διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, λίγο πριν εκφρασθεί η Βουλή επί της πρότασης μομφής.
Στόχος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αναφέρεται, είναι να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μια νέα εντολή για διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προς το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο UDC και στελέχη του νεοσύστατου «Μέλλον και Ελευθερία».
Ενδιαφέρον, τέλος, προκαλεί η στάση του κόμματος «Μέλλον και Ελευθερία» που δημιούργησε ο πρόεδρος της Βουλής, Τζιανφράνκο Φίνι. Στις κομματικές και τηλεοπτικές παρεμβάσεις του, ο Φίνι, είχε υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι «η κυβερνητική αυτή εμπειρία του Μπερλουσκόνι έχει φτάσει στο τέρμα και χρειάζεται άμεση ανανέωση της πολιτικής ατζέντας».
Wikileaks: Ο Μπερλουσκόνι έπαιρνε μίζες από τον Πούτιν
Ο Μπερλουσκόνι επωφελείτο προσωπικά από μυστικές συμφωνίες με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρουν έγγραφα που διέρρευσε το Wikileaks και δημοσίευσε ο «Guardian».
Νύξεις για τις στενές σχέσεις των δύο ηγετών είχε διατυπώσει το 2008-2009 ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Ρώμη, Ρόναλντ Σπόλι, υπογραμμίζοντας ότι την πολιτική της Ιταλίας έναντι της Ρωσίας χειριζόταν αποκλειστικά ο Μπερλουσκόνι.
Κατά την ερμηνεία του διπλωμάτη, ο Μπερλουσκόνι θαύμαζε το σκληρό, αποφασιστικό και απολυταρχικό στιλ διακυβέρνησης του Πούτιν. Η σχέση πάντως φέρεται να ήταν αμοιβαία, καθώς και «από τη ρωσική πλευρά, φαίνεται ότι ο Πούτιν αφιέρωσε πολλή ενέργεια για να αναπτύξει σχέσεις εμπιστοσύνης με τον Μπερλουσκόνι».
Ακόμη, με βάση έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρώμη, ο Πούτιν θα απέδιδε στον Μπερλουσκόνι ένα μεγάλο μερίδιο από επικερδείς ενεργειακές συμφωνίες, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ζητήσει μέσα στο 2010 από την πρεσβεία στη Ρώμη πληροφορίες για ενδεχόμενες προσωπικές επενδύσεις των δύο ηγετών που μπορεί να επηρέαζαν την πολιτική τους.
Εξάλλου, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πηγές, που κυµαίνονται από µέλη του κόµµατός του µέχρι κυβερνητικούς αξιωµατούχους της Γεωργίας, οι οποίες εκτιµούν πως ο Μπερλουσκόνι και οι φίλοι του επωφελούνται από τα ενεργειακά ντιλ ανάµεσα στη ρωσική Gazprom και την ιταλική ENI, η οποία ανήκει κατά 30% στο κράτος.
«Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πως φροντίζω µόνο τα συµφέροντα της Ιταλίας, όχι τα δικά µου», δήλωσε χθες ο Μπερλουσκόνι, αν και η διάψευση αυτή δεν ήταν αρκετή για την αντιπολίτευση, που απαιτεί να εξηγηθεί ο πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο.
Στα διπλωματικά τηλεγραφήματα που διέρρευσε το Wikileaks γίνεται, επίσης, λόγος τόσο για την υγεία, αλλά και τις καταχρήσεις του Ιταλού πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, σε διπλωµατικό τηλεγράφηµα που χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2009 ο Τζιαµπέρο Καντόνι, τότε πρόεδρος της Επιτροπής Αµυνας της ιταλικής Γερουσίας, εµφανίζεται να λέει σε αµερικανό διπλωµάτη στη Ρώµη πως τα αποτελέσµατα του τσεκ-απ του Μπερλουσκόνι ήταν «κακά χάλια». Όταν ο σηµερινός πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρώµη επισκέφθηκε τον ιταλό πρωθυπουργό το 2009, προκειµένου να του παρουσιάσει τα διαπιστευτήριά του, «ο Μπερλουσκόνι προς στιγµήν αποκοιµήθηκε» αναφέρει η ίδια πηγή.
TVxs
=========================="O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.