Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

"Κρέμασε" το Skype, εκτός λειτουργίας παγκοσμίως

Σοβαρό πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα εμφάνισε από χθες (22/12), κατά τις απογευματινές – βραδινές ώρες η εφαρμογή Skype, με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη κάθε επικοινωνία των χρηστών. Τα παράπονα πράγματι ήταν καταιγιστικά από κάθε μεριά του πλανήτη: Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Η αρχική σκέψη ήταν ότι η κατάρρευση του συστήματος οφειλόταν σε υπερβολική φόρτωσή του, αφού τις ημέρες αυτές εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα για να εκφράσουν τις ευχές τους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται -από μια πρώτη ματιά- να είναι η πραγματική αιτία, γιατί οι περισσότεροι από τους χρήστες παρατήρησαν ότι αμέσως μετά την εμφάνιση του προβλήματος «σβήστηκαν» ακόμη και οι καταχωρημένες «επαφές» από τον λογαριασμό τους. ...

«Δεν πρόκειται για τυπική ή συνήθη εμπλοκή του συστήματος», λένε οι άνθρωποι του Skype. «Το Skype δεν λειτουργεί με το σύστημα ενός συμβατικού τηλεφώνου ή ΙΜ δικτύου –αντιθέτως, στηρίζεται σε εκατομμύρια ανεξάρτητες και εξατομικευμένες συνδέσεις προσωπικών υπολογιστών με τηλέφωνα, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα. Ορισμένοι από αυτούς τους υπολογιστές λειτουργούν ως supermodes, δηλαδή λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο ως τηλεφωνικοί κατάλογοι. Αν, για παράδειγμα, προσπαθήσετε να βρείτε κάποιον και η αντίστοιχη υπηρεσία του Skype δεν μπορεί να τον εντοπίσει άμεσα, τότε χρησιμοποιεί ακριβώς αυτούς τους supermodes υπολογιστές. Συνήθως, ο αριθμός αυτών των υπολογιστών (σε ταυτόχρονη λειτουργία) είναι πάρα πολύ μεγάλος, αλλά σήμερα πολλοί από αυτούς δυστυχώς βρέθηκαν εκτός λειτουργίας εξαιτίας ενός προβλήματος που εμφανίζει μια συγκεκριμένη έκδοση του Skype. Οι μηχανικοί μας τώρα προσπαθούν να δημιουργήσουν mega supermodes υπολογιστές, μα αυτό θα διαρκέσει κάμποσες ώρες. Επίσης, ίσως η λειτουργία των βίντεο – κλήσεων να αργήσουν κάπως περισσότερο να επανέλθει σε κατάσταση κανονικής λειτουργίας».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Skype, Tόνι Μπέιτς, δήλωσε στο BBC News ότι δεν αποκλείεται να πρόκειται για κακόβουλη επίθεση, και ότι όλοι οι μηχανικοί της εταιρείας εργάζονται πυρετωδώς για να εξακριβώσουν την αληθινή αιτία αυτής της καταστροφής. Πράγματι, την εφαρμογή αυτή την χρησιμοποιούν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες βασίζουν την λειτουργία τους σε αυτήν ακριβώς την δυνατότητα της δωρεάν (ή, τέλος πάντων, φθηνής) επικοινωνίας, προκειμένου να κλείσουν τις παραγγελίες τους, να διαφημιστούν ή να προωθήσουν τις πωλήσεις τους. Όλοι αυτοί τώρα βρίσκονται σε κατάσταση δυσμενή, επειδή η δυνατότητα επικοινωνίας που είχαν δεν υφίσταται.

Από την άλλη, το Skype υπολογίζει ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ είχε απώλειες 10 εκατ. κλήσεων! Τα διαφυγόντα κέρδη είναι ανυπολόγιστα. Ο Om Malik, σχολιαστής και συντάκτης της ιστοσελίδας Gigaom.com, είναι περισσότερο καχύποπτος: «Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο», λέει, «το μπλοκάρισμα αυτό σημειώθηκε σε μια περίοδο που το Skype το ζητούν μεγάλες επιχειρήσεις . Και μια μεγάλη επιχείρηση ασφαλώς θα έχει την απαίτηση από την εταιρεία να δείξει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτούς τους πελάτες και τις εφαρμογές που τους πουλάει».
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.