Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Wikileaks: Επίθεση του Ισραήλ κατά Ιράν φοβάται η Αυστραλία

Την άποψη της Αυστραλίας για το Ιράν, η οποία δεν συμπίπτει με αυτήν της πλειοψηφίας των δυτικών χωρών, την ανάμιξη Βρετανού μεγιστάνα σε αμερικανικό σκάνδαλο με μεγάλες μίζες προς το Καζακστάν, η προθυμία πορτογαλικής τράπεζας να ενημερώνει τις ΗΠΑ για τις οικονομικές δραστηριότητες του Ιράν καθώς και το γεγονός ότι η Ρωσία παρακολουθούσε τους δολοφόνους του Αλεξάντερ Λιτβινένκο πριν τη δολοφονία του, είναι ορισμένα από τα θέματα για τα οποία αποκαλύπτουν λεπτομέρειες τα διπλωματικά τηλεγραφήματα από τις πρεσβείες των ΗΠΑ.
Τα τηλεγραφήματα από τις πρεσβείες των ΗΠΑ που δημοσιεύονται σήμερα δείχνουν ότι η Αυστραλία θεωρεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ως ένα «αποτρεπτικό» πρόγραμμα, μια άποψη έντονα αντίθετη από αυτή των περισσοτέρων δυτικών χωρών. Οι διαρροές αποκαλύπτουν επίσης ότι η Αυστραλία δεν συμμερίζεται την εκτίμηση ότι το Ιράν είναι ένα «κράτος απατεώνων».
Επίσης, οι μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας φοβούνται ότι το Ισραήλ μπορεί να ξεκινήσει μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν για να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του, η οποία όπως είπαν θα μπορούσε να προκαλέσει έναν πυρηνικό πόλεμο, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα της αμερικανικής διπλωματίας. ...

Μυστικά τηλεγραφήματα από την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπέρα, τα οποία δόθηκαν αποκλειστικά στη Sydney Morning Herald από το Wikileaks, αποκαλύπτουν ότι Αυστραλοί αξιωματούχοι έθεσαν το ζήτημα στους συμμάχους τους, σε αρκετές περιπτώσεις.
Οι ανησυχίες της AIC "[Αυστραλιανή κοινότητα υπηρεσιών πληροφοριών] αναφορικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν επικεντρώνονται στην κατανόηση των χρονικών ορίων της ενδεχόμενης οπλικής δυνατότητας, και στην συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αποτροπή του Ισραήλ από το να ξεκινήσει ανεξάρτητα ασυντόνιστα στρατιωτικά χτυπήματα εναντίον του Ιράν» αναφέρει αξιωματούχος από την Καμπέρα στην Ουάσινγκτον, το Μάρτιο του 2009.
«Ανησυχούν άμεσα ότι η επιδίωξη πυρηνικών δυνατοτήτων από το Ιράν θα οδηγούσε σε έναν συμβατικό πόλεμο - ή ακόμα και μια πυρηνική ανταλλαγή- στη Μέση Ανατολή με ανάμιξη των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θα έσυρε την Αυστραλία σε μια σύγκρουση».
Άλλο τηλεγράφημα που εστάλη τέσσερις μήνες νωρίτερα, ανέφερε τις ανησυχίες της Αυστραλίας σχετικά με μια μονομερή ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Ιράν και «την πιθανότητα για μια ισραηλινή επίθεση εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων».
Τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύονται σήμερα αποκαλύπτουν επίσης ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας θεωρούν τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν ως μια στρατηγική για να αποτρέψει ξένες επιθέσεις και υποστηρίζουν ότι θα ήταν λάθος να προβάλετε το Ιράν ως «κράτος απατεώνων», αναφέρει η εφημερίδα.
Τα τηλεγραφήματα προήλθαν από πρωτοβουλία των ΗΠΑ να ζητήσει απόψεις για την Ουάσινγκτον για πιθανή ανάμιξη της Τεχεράνης σε διάλογο για την ασφάλεια, και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Αυστραλία κατα πάσα πιθανότητα δεν θα αντιταχθεί στη Ηνωμένες Πολιτείες, αν επέλεγαν να το πράξουν.
Η αλληλογραφία δείχνει ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση, υπό την πρωθυπουργία του Κέβιν Ραντ αλλά και υπό τη διάδοχό του Julia Gillard, υποστηρίζει σε γενικές γραμμές το Ισραήλ.
Αναφέρουν όμως ότι η προηγούμενη έντονη καταδίκη από τον Κέβιν Ραντ κατά του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, παρακίνησε την Τεχεράνη να λάβει μέτρα κατά της πρεσβείας της Αυστραλίας στο Ιράν. Η εφημερίδα δεν αναφέρει λεπτομερώς τα μέτρα αυτά, λέει πως κατέστησαν δυσκολότερη για τους υπαλλήλους τη διεξαγωγή των καθημερινών εργασιών τους. Σύμφωνα με ένα τηλεγράφημα, ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Rudd είπε στον πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αυστραλία, Yuval Rotem, ότι ο Αχμαντινετζάντ ήταν ένα «απεχθές άτομο σε κάθε επίπεδο», προσθέτοντας ότι ο αντισημιτισμός του, τού «γυρίζει το στομάχι».
Η Ρωσία παρακολουθούσε τους δολοφόνους του Λιτβινένκο στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η Ρωσία παρακολουθούσε τους ύποπτους ως δολοφόνους του πρώην κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο προτού το θύμα δηλητηριαστεί στο Λονδίνο, το 2006, αλλά είχε λάβει εντολές από τις βρετανικές αρχές να αποσυρθεί, σύμφωνα με παρατηρήσεις στο διαρρεύσει αμερικανική διπλωματική καλώδια.
Ο [Ρώσος Ειδικός Προεδρικός Αντιπρόσωπος Anatoly] Safonov υποστήριξε ότι οι ρωσικές αρχές στο Λονδίνο γνώριζαν και παρακολουθούσαν τα άτομα που μετέφεραν ραδιενεργές ουσίες μέσα στην πόλη, αλλά Βρετανοί τους είπαν πως όλα ήταν υπό έλεγχο προτού λάβει χώρα η δηλητηρίαση» αναφέρει το τηλεγράφημα.
Ο Λιτβινένκο, πρώην πράκτορα της KGB που στράφηκε κατά του Κρεμλίνου, πέθανε στο νοσοκομείο μετά από δηλητηρίαση με το ραδιενεργό πολώνιο-210 σε ένα εστιατόριο.
Βρετανός μεγιστάνας σε αμερικανικό σκάνδαλο διαφθοράς
Ένας Βρετανός μεγιστάνας χαρακτηρίζεται από διπλωμάτες των ΗΠΑ ως ο άνθρωπος που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός από τα χειρότερα σκάνδαλα διαφθοράς που ξέσπασαν πρόσφατα στις ΗΠΑ, κατά το οποίο χορηγήθηκαν μεγάλες μίζες στο πρώην σοβιετικό κράτος του Καζακστάν. Ο Robert Kissin, τραπεζίτης στο Ηνωμένο Βασίλειο και έμπορος βασικών προϊόντων, φέρεται να είναι ο βασικός μεσάζοντας ο οποίος χειρίστηκε $ 4 εκατ. (£ 2,5 εκατ.) μυστικών πληρωμών.
Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, τα μετρητά μεταφέρθηκαν μέσω τραπεζικού λογαριασμού στη Barclays που είχε ανοίξει στο Λονδίνο για λογαριασμό υπεράκτιας εταιρείας που ανήκει στο Isle of Man, όπου είναι πολύ εύκολο να κρυφτούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες.
Τα χρήματα είχαν σκοπό να βοηθήσουν την πετρελαϊκή εταιρεία Baker Hughes του Τέξας, να δώσει μίζες σε επικεφαλής πετρελαίου στο του Καζακστάν σε αντάλλαγμα για μια προσοδοφόρα σύμβαση ύψους $219 εκατομμυρίων, σύμφωνα με μεταγενέστερη παραδοχή της εταιρείας.
Όταν έγινε αντιληπτός, ο Baker Hughes κατέβαλε τελικά το σύνολο των $44 εκατ. σε κυρώσεις στις αμερικανικές αρχές, μετά τις κατηγορίες υπό την Τροπολογία περί Διαφθοράς στην Αλλοδαπή. Εκείνη την εποχή, τον Απρίλιο του 2007, αντιπροσώπευε τη μεγαλύτερη τέτοια ποινή, που έλαβε η Ουάσιγκτον και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και σηματοδότησε την έναρξη μιας μεγάλης καταστολής των ΗΠΑ κατά της δωροδοκίας στο εξωτερικό.
Πορτογαλική τράπεζα προσφέρθηκε να ενημερώνει τις ΗΠΑ για τις δραστηριότητες του Ιράν
Η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Πορτογαλίας προσφέρθηκε να ενημερώνει τις ΗΠΑ για τις οικονομικές δραστηριότητες του Ιράν με αντάλλαγμα να της επιτραπεί να έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες με την Τεχεράνη, σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιεύθηκαν σήμερα στην ισπανική εφημερίδα El Pais.
Οι εκπρόσωποι της τράπεζας Millenium BCP επισκέφθηκαν την Τεχεράνη το 2009 για να εξετάσουν την πιθανότητα συνεργασίας με τράπεζες του Ιράν, σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν από τον ιστότοπο WikiLeaks.
Η BCP ενδιαφερόταν για επιχειρηματικές ευκαιρίες στο Ιράν, όμως ανησυχούσε για την πιθανότητα αντιποίνων από τις ΗΠΑ αν προχωρούσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, καθώς η Ουάσινγκτον έχει επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν. Ο διοικητής της τράπεζας Κάρλος Σάντος Φερέιρα έκανε αυτή την προσφορά σε αμερικανούς διπλωμάτες στη Λισαβόνα, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα. Η Millenium BCP έχει αρνηθεί προς το παρόν να σχολιάσει το άρθρο της El Pais.
Οι αμερικανοί διπλωμάτες που συνέταξαν το τηλεγράφημα πιστεύουν ότι ο πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες και άλλοι υπουργοί ήταν ενήμεροι γι' αυτή την πρόταση. Ο Σόκρατες πάντως αρνήθηκε ότι γνώριζε οτιδήποτε σχετικό με αυτή την υπόθεση. Το κόμμα Αριστερό Μπλοκ επεσήμανε ότι θα θέσει το θέμα στο πορτογαλικό κοινοβούλιο.
Στο κελί του Όσκαρ Γουάιλντ ο Assange
Την Τρίτη θα παραστεί για δεύτερη φορά ενώπιον δικαστηρίου στο Λονδίνο ο ιδρυτής του Wikileaks, Julian Assange. Μέχρι τότε κρατείται σε κελί απομόνωσης στις φυλακές Γουάντσγουορθ – μάλιστα σύμφωνα με τον Τύπο, ο Assange κρατείται στο ίδιο κελί όπου κρατήθηκε το 1895 ο Όσκαρ Ουάιλντ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για ομοφυλοφιλία.
Oι ΗΠΑ φαίνεται πως επιθυμούν τη δίωξη του Άσαντζ και την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι δικηγόροι του. Πάντως αξιωματούχος του υπουργείου ∆ικαιοσύνης των ΗΠΑ το διέψευσε. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζει, ωστόσο, δύο νομοσχέδια που θα επιτρέψουν τη δίωξη του Assange. Το ένα από αυτά θα ορίζει ως παράνοµη τη δηµοσίευση των ονοµάτων πληροφοριοδοτών του στρατού ή των υπηρεσιών πληροφοριών.
Ο ίδιος ο Άσαντζ δήλωσε -σε συνέντευξη που είχε δώσει πριν τη σύλληψή του και η οποία μεταδόθηκε την Κυριακή- ότι φοβάται πως οι ΗΠΑ θα κινηθούν δικαστικά εναντίον του. Αλλά και οι δικηγόροι του αναμένεται να εκφράσουν παρόμοιους φόβους την Τρίτη ενώπιον του δικαστηρίου. Υποστηρικτές του ιδρυτή του WikiLeaks έχουν συγκεντρώσει περίπου 215.000 ευρώ, σε περίπτωση που το δικαστήριο δεχθεί την αποφυλάκιση του Assange με εγγύηση.
∆ιαδηλώσεις υπέρ του Assange πραγµατοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε πολλές πόλεις της Ισπανίας –Μαδρίτη, Βαρκελώνη,Μάλαγα – όπως επίσης στο Σάο Πάολο, το Χονγκ Κονγκ και το Μπρισµπέιν στην Αυστραλία. Για σήμερα, αναμένονται κινητοποιήσεις στο Λονδίνο, το Μαϊάμι και τη Μινεάπολη των Ηνωμένων Πολιτειών.
600.000 υπογραφές στήριξης του WikiLeaks
Σχεδόν 600.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει την διαδικτυακή αίτηση που καλεί να δοθεί ένα τέλος «στην εκστρατεία εκφοβισμού» του WikiLeaks. Η αίτηση απευθύνεται «στις ΗΠΑ και τις άλλες κυβερνήσεις και κοινωνίες που εμπλέκονται στην καταστολή του WikiLeaks» και καλεί να «δοθεί αμέσως τέλος στην καταστολή του WikiLeaks και των εταίρων του». Η αίτηση ανέβηκε στον αμερικανικό ιστότοπο Avaaz.org, ο οποίος φιλοξενεί συχνά αιτήσεις και εκστρατείες.
«Κάνουμε έκκληση να σεβαστούν τις δημοκρατικές αρχές και τους νόμους σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου. Αν το WikiLeaks και οι δημοσιογράφοι με τους οποίους συνεργάζεται έχουν παραβιάσει κάποιο νόμο, θα πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. Δεν πρέπει να είναι αντικείμενα μίας εξωδικαστικής εκστρατείας εκφοβισμού», σημειώνεται στην αίτηση.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.