Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Τα γεγονότα της Τυνησίας και η θεωρία του ντόμινο


Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως η intifada της Τυνησίας θα εξαπλωθεί και στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο, φέρνοντας μια νέα πολλά υποσχόμενη εποχή.Οι Άραβες δικτάτορες καλά θα κάνουν να ανησυχούν, από όλα αυτά που οδήγησαν στη πτώση τον Τυνήσιο πρόεδρο Zein al-Abideen Bin Ali.
Αυτή είναι η κοινή άποψη πολλών αναλυτών και σχολιαστών, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και αλλού. Μερικοί μάλιστα εκφράζουν τη πεποίθηση πως σύντομα θα υπάρξει ξεσηκωμός και στα υπόλοιπα αραβικά κράτη. Όπως λέει ο πολιτικός αναλυτής Sami al-Buhairi, «Η επανάσταση του λαού της Τυνησίας έχει πανικοβάλλει τους Άραβες δικτάτορες. Αυτό που συνέβη στον Bin Ali, είναι ιδιαίτερα ντροπιαστικό για έναν Άραβα ηγέτη».
Ο πολιτικός αναλυτής Ahmed Abu Matar σημειώνει πως «Οι ηγέτες της Αλγερίας και των υπολοίπων αραβικών χωρών θα πρέπει να εξάγουν χρήσιμα διδάγματα από τα γεγονότα της Τυνησίας. Το ερώτημα που είναι επίκαιρο είναι γιατί μόνο οι Άραβες ερωτεύονται την εξουσία και αρνούνται να εγκαταλείψουν τη καρέκλα της;». ...

Κάποιοι άλλοι αναλυτές, βλέποντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που σημειώνονται στην Αλγερία και στην Ιορδανία, πιστεύουν πως δεν είναι απίθανο να δούμε το πολιτικό χάος να κυριεύει σύντομα το σύνολο του αραβικού κόσμου. Όπως λένε, οι Άραβες παραμένουν πολιτικά καταπιεσμένοι για πολύ καιρό, και άρα είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να φέρουν την αλλαγή.
Η αραβική εφημερίδα του Λονδίνου Al-Quds Al-Arabi, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ευχαριστούμε το λαό της Τυνησίας», λέγοντας πως οι επόμενες ημέρες είναι πολύ κρίσιμες για τις υπόλοιπες αραβικές δικτατορίες. Οι συνθήκες διαβίωσης της Τυνησίας είναι σημαντικά καλύτερες από αυτές στα υπόλοιπα αραβικά κράτη, και η εκεί δικτατορία ήταν πολύ λιγότερο καταπιεστική από τις άλλες δικτατορίες στον αραβικό κόσμο. Η εφημερίδα μάλιστα, ενθαρρύνει την Αμερική να ετοιμάσει κάποιο νησί στον Ειρηνικό, έτσι ώστε να φιλοξενήσει τους φίλους της δικτάτορες, όπως φιλοξένησε και τα μέλη της Al-Qaida στις φυλακές του Guantanamo. Οι Τυνήσιοι, γράφει, αξίζουν τα ευχαριστώ μας, αφού απέδειξαν   πως οι αραβικοί δρόμοι παραμένουν ζωντανοί, και πως οι Άραβες είναι διατεθειμένοι να βγουν σ`αυτούς και να θυσιαστούν για την αλλαγή, εκθέτοντας τα καθεστώτα που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές της δημοκρατίας.
Ο πολιτικός αναλυτής Hussein Majdoubi τονίζει πως η πτώση του τυνησιακού καθεστώτος σημαίνει πως το μέλλον των υπόλοιπων δικτατοριών κινδυνεύει άμεσα. Οι ηγέτες της Λιβύης, του Μαρόκου, της Αλγερίας, και της Αιγύπτου είναι πλέον στο στόχαστρο. Και εκφράζει τη λύπη του, που η Δύση συνεχίζει να υποστηρίζει τους δικτάτορες αυτούς, αγνοώντας τη δυστυχία των λαών τους. Και συνεχίζει λέγοντας πως ο λαϊκός ξεσηκωμός της Τυνησίας απέδειξε στον υπόλοιπο κόσμο ότι ο φόβος  του για ένα ριζοσπαστικό Ισλάμ είναι αβάσιμος.
Στις παλαιστινιακές περιοχές, πολλοί Παλαιστίνιοι ενθουσιάστηκαν με την ανατροπή του Bin Ali. Η παλαιστινιακή αρχή όμως, που είχε ιδιαίτερους δεσμούς με το καθεστώς του, δεν σχολίασε τις εξελίξεις. Η Τυνησία είχε φιλοξενήσει το PLO μετά την εκδίωξή του από τον Λίβανο στις αρχές της δεκαετίας του `80. Οι Yasser Arafat και Mahmoud Abbas κατοικούσαν στη Τύνιδα για μια ολόκληρη δεκαετία, πριν μεταφερθούν στις παλαιστινιακές περιοχές μετά τη συμφωνία του Όσλο το 1993. Από τη πλευρά της, η Hamas προειδοποίησε πως η ηγεσία της παλαιστινιακής αρχής στη Δυτική Όχθη, κινδυνεύει να πάθει αυτά που έπαθε και ο Bin Ali. Όπως ανακοίνωσε η οργάνωση, «Ο Mahmoud Abbas και οι γιοι του είναι από τους πιο πλούσιους Παλαιστίνιους… Οι ηγέτες της Fatah στην Δυτική Όχθη είναι διεφθαρμένοι… ο λαός της περιοχής δεν θα τους ανεχτεί για πολύ ακόμη».
S.A.-The Jerusalem Post - antinews
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.