Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

“Σύντροφοι” είναι πλέον πολύ αργά για δάκρυα

Γράφει ο Δευκαλίων

Με έκπληξη πληροφορούμαστε τις τελευταίες ημέρες από τα ΜΜΕ, ότι αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν αρνητικά στην προοπτική να ψηφίσουν νομοσχέδιο που τους παρουσίασε η Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τ. Μπιρμπίλη και αφορούσε την αλλαγή των όρων δόμησης σε περιοχές Natura. Συγκεκριμένα διαφώνησαν να αυξηθεί το όριο οικοδόμησης (άρτιο) από τα 4 στρ στα 10 στρ.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η ανάγκη για την προστασία των άγριων πτηνών υποχρέωσε την ΕΕ να δημιουργήσει Ειδικές Ζώνες Προστασίας (Special Protection Areas - SPA) της ορνιθοπανίδας. Η ανάγκη προστασίας των περιοχών Ορνιθοπανίδας υποχρέωσε την ΕΕ να δημιουργήσει και τις Ειδικές Ζώνες Προστασίας (Special Areas of Conservation - SAC) για τα υπόλοιπα είδη και το περιβάλλον. Από κοινού αυτές οι ζώνες δημιουργούν τις περιοχές του δικτύου Φύση 2000, ή όπως αλλιώς ονομάζεται δίκτυο Natura. Η προσπάθεια αυτή της ΕΕ ξεκίνησε το 1992 και σήμερα στις χώρες του Eurogroup (οι πρώτες 16 χώρες της ΕΕ που ανήκουν σήμερα στην ζώνη του ευρώ), το πρόγραμμα Natura καλύπτει το 18 % του εδάφους. ...
Μέχρι εδώ όλα φαίνονται ειδυλλιακά. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι στόχος ολόκληρης της ανθρωπότητας και δεν μπορεί να διαφωνήσει κανένας. Άρα σωστά έκανε η Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και ανέλαβε αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να προστατέψει ακόμα περισσότερο τις περιοχές Natura αλλά και γενικότερα την Ελληνική ύπαιθρο.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα, ή υπάρχει πιθανότητα κάτι άλλο να κρύβεται από πίσω;
Κατ’ αρχάς, πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου θα αποσαφηνιστούν πλήρως με έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων και όχι από αυτό καθ’ αυτό το νομοσχέδιο.
Δηλαδή, η Βουλή θα εκχωρήσει στην κα. Τ. Μπιρμπίλη το δικαίωμα να εκδώσει Προεδρικά Διατάγματα όπου θα ορίζονται επακριβώς όλες οι λεπτομέρειες.
Καταλαβαίνουμε όλοι, ότι μέσα από αυτές τις λεπτομέρειες θα κριθούν πολλά και βασικά η αύξηση, ή μείωση της αξίας γης.
Και καλά να δεχθούμε, για την οικονομία της συζήτησης ότι η «Πράσινη Τίνα» είναι έντιμη και δεν θα μπει σε τέτοια παιχνίδια, αν όμως, λέω αν, μας προκύψει ένας υπουργός της «επάρατου» τι θα γίνει;
Λοιπόν, αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, όταν μάλιστα διακυβεύονται συμφέροντα εκατομμυρίων ευρώ.
Πάμε τώρα στην ουσία του προβλήματος. Ας δούμε το ζήτημα της Πράσινης Ανάπτυξης-Οικολογίας πιο σφαιρικά και πιο πολιτικά.
Ποιο είναι το κυριότερο πρόβλημα με το οποίο ασχολείται το παγκόσμιο κίνημα της οικολογίας σήμερα;
Η αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Και τι πέτυχε;
Να υπάρχει μία διεθνώς αναγνωρισμένη οργάνωση, η οποία πιστώνει χώρες και επιχειρήσεις για ένα συγκεκριμένο ανώτερο επίπεδο ρύπων, με το οποίο μπορούν ελεύθερα να ρυπαίνουν το περιβάλλον χωρίς να έχουν πρόβλημα, ενώ όταν ξεπερνούν αυτά τα ανώτερα όρια, τους επιβάλλεται πρόστιμο. Άρα όποια χώρα η επιχείρηση ρυπαίνει λιγότερο από τα ανώτερα όρια, που τις έχουν παραχωρηθεί, μπορεί να πουλά την ποσότητα που τις περισσεύει σε άλλες χώρες και εταιρείες, που ρυπαίνουν πάνω από τα όρια που τους έχουν τεθεί.
Χρηματιστήριο ή Εμπόριο ρύπων, ή σύστημα cap and trade ονομάζεται αυτή η διαδικασία, που έχει ήδη βρει την θέση της στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό παιχνίδι.
Δηλαδή, ακόμα και με το ιερό θέμα του παγκόσμιου περιβάλλοντος, με νεοφιλελεύθερες λογικές επιδιώκεται να βρεθεί λύση. Καθόλου περίεργο, αν σκεφθεί κανείς ότι παγκόσμιοι ηγέτες του οικολογικού κινήματος είναι ο τέως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκόρ, ο συντηρητικότατος κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας κλπ.
Στην χώρα μας, την σκυτάλη αυτού της «Πράσινης Ανάπτυξης-Οικολογίας», ή κατ’ εμάς «Πράσινου Καπιταλισμού», την κρατάνε επάξια οι Γιώργος Παπανδρέου και Τίνα Μπιρμπίλη. Που προωθούν πολλά νέα μέτρα, μεταξύ των οποίων και την αλλαγή των όρων δόμησης, δηλαδή την απαξίωση της μικρής ακίνητης περιουσίας.
Είναι πάρα πολύ απλό. Μεγαλύτερη Αξία έχει ένα οικοδομήσιμο από ένα μη οικοδομήσιμο κτήμα.
Ποιος θα βγει κερδισμένος από αυτήν την απαξίωση;
Μα οι μεγάλες εταιρείες που θα αγοράσουν ακόμα πιο φθηνά, πολλά μικρά και πλέον μη οικοδομήσιμα κτήματα, τα οποία θα τα συνενώσουν για να δημιουργήσουν νέες εκτάσεις οικοδομήσιμες.
Όσο για τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ…
Για όσους δηλαδή ψήφισαν το μνημόνιο, τη μείωση μισθών και συντάξεων, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, και την φαλκίδευση των εργασιακών δικαιωμάτων, δεν δίδεται συγχωροχάρτι όσο και να διαφωνήσουν με την κα. Τίνα Μπιρμπίλη.
«Σύντροφοι» είναι πλέον πολύ αργά για δάκρυα!

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.