Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

“Σύντροφοι”, ξανά η ίδια παράσταση, βαρεθήκαμε…


Γράφει ο Δευκαλίων

Ανακοινώθηκε σήμερα από την S&P, η πιστοληπτική υποβάθμιση της Ιαπωνίας.
Συγκεκριμένα, η S&P υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγησης της Ιαπωνίας σε «ΑΑ-» από «ΑΑ», ενώ διατηρεί αμετάβλητη τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε «Α-1+».
Τι σημαίνει όμως αυτή η ανακοίνωση για την παγκόσμια οικονομία;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Διεθνής οικονομική κρίση έχει μετεξελιχθεί σε δημοσιονομική κρίση, ή όπως αναφέρεται στην διεθνή ειδησεογραφία Κρίση Χρέους.
Ο λόγος, τα υπέρογκα δημόσια χρέη των κρατών τα οποία εκτινάχθηκαν σε μεγάλο ύψος λόγω της ανάληψης των τραπεζικών χρεών από τα κράτη. Ένα από αυτά τα κράτη και η Ιαπωνία, της οποία η πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε με άμεση συνέπεια την υποτίμηση του γιεν.
Πολύ κακό για το τίποτε, θα πουν οι τακτικοί αναγνώστες του Δευκαλίωνα, οι οποίοι έχουν πλέον κατανοήσει πως διεξάγεται ο διεθνής νομισματικός πόλεμος.
Την συνειδητή, δηλαδή, υποτίμηση των εθνικών νομισμάτων από τις κυβερνήσεις, για να γίνονται πιο φθηνές οι εξαγωγές των προϊόντων των αντίστοιχων χωρών. Κάπως έτσι θα ήταν τα πράγματα και για την συγκεκριμένη περίπτωση της Ιαπωνίας και του γιέν, αν ταυτόχρονα το ευρώ δεν βρίσκονταν στα πλέον υψηλά σημεία του σε σύγκριση με το δολάριο.
Δηλαδή, την στιγμή που το γιεν υποτιμάται σε σχέση με όλα τα διεθνή νομίσματα, άρα και έναντι του ευρώ, το δολάριο είναι πέρα από τα συνήθη και κατά πολύ υποτιμημένο έναντι του ευρώ. Ήτοι, ενώ τα ιαπωνικά προϊόντα φθηναίνουν σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, τα αμερικάνικά προϊόντα είναι ήδη πολύ φθηνότερα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Μέγας κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές. ...
Η φράου Μέργκελ, σίγουρα θα έχει αρχίσει να ανησυχεί και να σχεδιάζει τις κινήσεις της που θα ξανακάνουν τα ευρωπαϊκά προϊόντα φθηνότερα.
ΚΑΙ ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της; Η αναζωπύρωση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Προβλήματος. Η παράσταση χίλιο-παιγμένη, που καταντάει πλέον βαρετή.
Το προσεχές επεισόδιο…
Πάρα πολλοί «σοφοί» θα μιλάνε για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους.
Η Ελληνική κυβέρνηση θα το αρνείται. Η έγκριση της τέταρτης δόσης θα εξαρτάται από τις εισηγήσεις της Τρόικα, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα και η οποία θα ζητά νέα σκληρότερα μέτρα, ενώ η επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των 110 δις ευρώ του μνημονίου βρίσκεται ακόμα στον αέρα. Ένας χαμός δηλαδή που θα δώσει τροφή στους σοβαρούς αναλυτές να ξανά-γράψουν ότι η ευρωζώνη διαλύεται κλπ…
Άρα, ο πολυπόθητος στόχος να υποτιμηθεί το ευρώ έναντι του δολαρίου θα επιτευχθεί.
Μην έχετε κανένα πρόβλημα και ψευδαίσθηση. Όλοι θα παίξουν τον ρόλο τους στην εντέλεια. Και σίγουρα τα χρηματιστηριακά κέρδη, για όσους ξέρουν την παράσταση, δεν θα είναι ευκαταφρόνητα. Για όσους δεν βοηθήσουν με την συμμετοχή τους και όταν κάτι βγει από τα προγραμματισμένα, θα είναι ακόμα μεγαλύτερα.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι: στις 27 Ιανουαρίου στις 19:29, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο ήταν 1,3705, το spread των 10-ετών Ελληνικών Ομολόγων έναντι των Γερμανικών ήταν στις 830 μβ και τα CDS των 5-ετών Ελληνικών Ομολόγων 859 μβ.
 
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.