Στα Πανεπιστήμια, στους χώρους της ανώτατης σκέψης, όλα δεν είναι αυτονόητα καλά.
Στα ελληνικά Πανεπιστήμια μπορείς να κάνεις καριέρα, όχι πάντα με πανεπιστημιακή επάρκεια. Μπορείς επίσης να αγοράσεις πτυχιακή εργασία ή μεταπτυχιακό με 1200 ευρώ, όπως κάναμε εμείς.
Την ίδια ώρα βέβαια, είναι κοινό μυστικό, πως τα πανεπιστήμια είναι γεμάτα από πανεπιστημιακούς παράγοντες και καθηγητές, που προκύπτουν από πολιτικές συναλλαγές με κόμματα και πολιτικές νεολαίες. Οι πολιτικές νεολαίες είναι εκεί για να προσφέρουν σημειώσεις, διασκέδαση και ίσως κάποια πανεπιστημιακή εξέλιξη.
Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για ένα ακόμη θέμα ταμπού. Για μια κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια που μένει στο σκοτάδι, με το επιχείρημα πως η αποκάλυψή της, θα βλάψει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων.
Πανεπιστήμιο, ναι. Τίμιο; (Ά εκπομπή) from Kouti Pandoras on Vimeo.
Το Κουτί της Πανδώρας συνεχίζει την έρευνα για τα πανεπιστήμια.
Πως το δημόσιο Πανεπιστήμιο μετατρέπεται σε προσωπικό;
Πως η ανομία και η αδιαφάνεια δημιουργεί κλίκες, συναλλαγές, νεποτισμό και οικογενειοκρατία;
Και μια αποκάλυψη στο Κουτί της Πανδώρας. Ο άνθρωπος που εκδιώχθηκε ως συνεργάτης της χούντας από το πανεπιστήμιο επέστρεψε ως καθηγητής και πρύτανης. ...
Πανεπιστήμιο, ναι. Τίμιο; (Β΄ Μέρος) from Kouti Pandoras on Vimeo.
Μέσα στη γενικότητα των όρων «πανεπιστήμιο», «επιστήμη», «μόρφωση», πολλές φορές συναντάς την αναίρεσή τους. Καθηγητές χωρίς επιστημονικό έργο που αναδείχθηκαν με συσχετισμούς. Σκάνδαλα που χρησιμοποιούν ως κάλυψη το δημόσιο πανεπιστήμιο. Παρανομίες που κρύβονται κάτω από το αυτοδιοίκητο. Το «Κουτί της Πανδώρας» διεξήγαγε μια υποτυπώδη έρευνα που αφορούσε στους προηγούμενους πρυτάνεις του Πανεπιστημίου. Δηλαδή στο ποιό είναι το ερευνητικό και επιστημονικό έργο τους. Ο μέσος όρος δημοσιεύσεων για τους πρυτάνεις είναι 34 και για τις αναφορές 5,7.
Η επιλογή των επιστημόνων που κρίνονται για τις πανεπιστημιακές βαθμίδες έχει βέβαια όλα τα στοιχεία της σχετικότητας κάποιων κριτηρίων. Η σχετικότητα όμως αυτή αρκετές φορές γίνεται όπλο αυθαιρεσίας και αδικίας. Πήραμε ως παράδειγμα το τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολή Αθηνών. Ένα τμήμα όπου οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των ομάδων είναι πιο ισχυρές από τις…φιλοσοφικές.
Την ίδια ώρα στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ένα από τα μικρά Πανεπιστήμια της χώρας νόμος είναι, οι αποφάσεις μιας ισχυρής ομάδας. Η ομάδα που κινεί τα νήματα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, είναι η ίδια, ανεξάρτητα από το ποιός είναι ο πρύτανης.
Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει και αυτή την Πέμπτη φέρνοντας στην επιφάνεια τη μεγαλύτερη απειλή για το ελληνικό Πανεπιστήμιο: Την απαξίωσή του από αυτούς που το χρησιμοποιούν ως φέουδο και θερμοκήπιο των προσωπικών τους σκανδάλων.
Εκπομπή: Πανεπιστήμιο, ναι. Τίμιο; Γ’ μέρος from Kouti Pandoras on Vimeo.
Το κακό σύστημα της Παιδείας, συναντά μια κακή συλλογική αντίληψη. Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο. Είτε το αξίζουν είτε όχι. Και το χειρότερο είτε αξίζει αυτό το Πανεπιστήμιο είτε όχι. Ολόκληρη η κοινωνία και μαζί της η πολιτική ηγεσία, συζητούν σοβαρά, για το αν κάποιος που δεν πιάνει τη βάση του δέκα, δικαιούται να μπει ή όχι στο Πανεπιστήμιο. Μια τέτοια κουβέντα θα ήταν αδιανόητη στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα όμως όπου η Παιδεία ταυτίζεται με το εξεταστικό σύστημα και η αξία με το Πανεπιστήμιο, είναι έως και αναγκαία. Η αξιολόγηση θεωρείται κακό πράγμα με διάφορα ακροβατικά επιχειρήματα. Η αριστεία δεν είναι στόχος επιστημονικός αλλά πολλές φορές στόχος τον οποίο πυροβολούν.
Υπάρχουν καθηγητές στα Πανεπιστήμια που έχουν κάνει δύο επιστημονικές εργασίες στην καριέρα τους και που κανένας δεν έχει κάνει καμιά αναφορά στο έργο τους. Κι όμως είναι καθηγητές.
Στην τέταρτη κατά σειρά εκπομπή για τα ελληνικά Πανεπιστήμια επιλέξαμε να δείξουμε την άλλη πλευρά του Πανεπιστημίου.
Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για τους άριστους έλληνες πανεπιστημιακούς. Αυτούς που έχουν κατακτήσει την γνώση και τη διεθνή αναγνώριση. Αυτούς που σπάνια ακούμε, επειδή δουλεύουν ή απλώς σιωπούν.
Εκπομπή: Πανεπιστήμιο, ναι. Τίμιο; Δ’ μέρος from Kouti Pandoras on Vimeo.
Το «Κουτί της Πανδώρας» στη ΝΕΤ
=========================="O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.