Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

H ΑΔΥΝΑΤΗ «ΚΑΘΑΡΣΗ» ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ! - ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ «ΕΞΥΓΙΑΙΝΕΤΑΙ»! ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ!


''ΜΥΛΟΣ''  ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ, ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ, ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ  SIEMENS

Με ένα νέο σκάνδαλο κουκουλώθηκε το μέγα σκάνδαλο του Βατοπαιδίου! 
Τελείωσε! Έκλεισε!
Το Δικαστικό Συμβούλιο με 5-0 απεφάνθη ότι τα αδικήματα με τα οποία κατηγορούνταν οι τρεις πρώην Υπουργοί της ΝΔ Δούκας, Κοντός, Μπασιάκος, έχουν παραγραφεί.
Πιο πριν, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ είχε φροντίσει να «αθωώσει» τους Υπουργούς της κυβέρνησης Σημίτη Δρυ και Φωτιάδη, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει το σκάνδαλο με την Ιερά Μονή!
Το κλείσιμο του σκανδάλου του Βατοπαιδίου δεν πρέπει να εκπλήσσει. Κι όσοι παριστάνουν τους εμβρόντητους μάλλον μας δουλεύουν ή είναι πολύ «αφελείς»!

 Όλη η πρόσφατη περίοδος είναι πλήρης από σκάνδαλα που έχουν άρον-άρον σκεπαστεί. Από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου μέχρι το σκάνδαλο των υποκλοπών, έως το σκάνδαλο των ομολόγων.
Και μιλάμε μόνο για σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Γιατί είναι προφανές ότι τα πολύ περισσότερα σκάνδαλα, στην ουσία αναρίθμητα, είναι άγνωστα και δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ γνωστά!
Αυτή την ώρα που «κουκουλώθηκε» το Βατοπαίδι, ζούμε ένα βρώμικο δικομματικό παρασκήνιο με το σκάνδαλο της Siemens και τη σύνταξη του σχετικού πορίσματος από την αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
Το ρεπορτάζ που παραθέτουμε στη συνέχεια αυτού του κειμένου είναι άκρως αποκαλυπτικό για το "μύλο" των προσωπικών, δικομματικών και εσωκομματικών αντιπαραθέσεων που έχουν αρχίσει να προκαλούν τα πορίσματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη Siemens. 
Με δηλώσεις του ο Κ. Σημίτης δεν επιτίθεται μόνο στη ΝΔ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ αφού τα λέει στη "νύφη για να τ' ακούσει ο γαμπρός". Ο Χρ. Βερελής, επίσης, βάλει ευθέως για τις αποσιωπήσεις και συγκαλήψεις των κομματικών ταμείων, ενώ ο Γ. Παπαθανασίου κάνει λόγο για γελοιοποίηση της διαδικασίας. ...
Η ατμόσφαιρα δείχνει ότι βαδίζουμε σε ένα απέραντο ναρκοπέδιο, όπου όλοι θα στρέφονται εναντίον όλων!
Όλα δείχνουν ότι είμαστε ακόμα στην αρχή ενός νοσηρού παρακμιακού πολιτικού κλίματος, το οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, εγκυμονεί ανατροπές και εκπλήξεις, θετικές αλλά ίσως και αρνητικές  
 Όλα δείχνουν, επίσης, ότι στο τέλος μάλλον και η υπόθεση Siemens θα έχει πιθανότατα την ίδια τύχη με το Βατοπαίδι: Εξεταστική, παζάρι, αποκρύψεις, εκβιασμοί, συναλλαγές, προανακριτική, Δικαστικό Συμβούλιο, παραγραφές!
Σημαίνουν τίποτε όλα τούτα;
Νομίζουμε ότι σημαίνουν!
Σημαίνουν ότι η «κάθαρση» στο πλαίσιο του συστήματος, του συστήματος του νεοφιλελευθερισμού και του ίδιου του καπιταλισμού, είναι μάλλον μάταιη ή στην καλύτερη των περιπτώσεων Σισύφειο έργο!
Αυτό άλλωστε κατέδειξε και η απόπειρα κάθαρσης του 1989, που οδήγησε την Αριστερά σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, υπό την πρωθυπουργία του μακαρίτη Τζανετάκη.
Για να εξηγούμεθα.
Τα σκάνδαλα δεν είναι η παρεκτροπή και η έσχατη ανωμαλία στον καπιταλισμό αλλά μάλλον μια σχετικά συνήθης ροπή του, η οποία είναι συνυφασμένη με την ουσία του.
Για αυτό τα σκάνδαλα συνιστούν μια πολύ μεγάλη, σχεδόν καθημερινή, αριθμητική αλυσίδα η οποία είναι αδύνατον να έρθει στο φως.
Ακόμα, όμως, και εκείνα τα σκάνδαλα που έρχονται στη δημοσιότητα, συνήθως μέσα από τις αντιθέσεις και συγκρούσεις συμφερόντων, πολύ δύσκολα, αν όχι σπανίως ή ποτέ, οδηγούν στην πλήρη αποκάλυψη των ενόχων και ακόμα περισσότερο στην τιμωρία τους.
Το σύστημα, οι θεσμοί του και όσοι κυριαρχούν και θητεύουν σε αυτό, έχουν την τάση να καλύπτουν τις μίζες, τις δωροδοκίες, τις αρπαχτές και τις εξυπηρετήσεις.
Αλλά και όταν σε εξαιρετικές φάσεις, ιδιαίτερα κρίσης, αποσύνθεσης, παρακμής κι αδιεξόδων, το σύστημα πυορροεί και αναγκάζεται να προβαίνει σε αποκαλύψεις και τιμωρίες, ακόμα και τότε, η «κάθαρση» έχει την τάση να αυτοπεριορίζεται και να περιχαρακώνεται μέχρις ότου περάσει η «μπόρα» και αποκατασταθεί η ομαλότητα!
Χαρακτηριστική η Ιταλική περίπτωση, όπου η επιχείρηση «Καθαρά χέρια», μετά από ένα περιορισμένο κύμα τιμωριών και δικαστικών «διώξεων», έδωσε τη θέση της στο καθαγιασμένο «καθεστώς» Μπερλουσκόνι!
Το συμπέρασμά μας είναι μάλλον αυτονόητο.
Το σύστημα, ο νεοφιλελευθερισμός και ο ίδιος ο καπιταλισμός, παράγει τα σκάνδαλα όπως οι έγκυες γεννάνε τα παιδιά τους!
Το σκάνδαλο είναι συνυφασμένο με την ίδια την ουσία του καπιταλισμού.
Και το μεγαλύτερο «σκάνδαλο» στον καπιταλισμό, το «σκάνδαλο των σκανδαλων», είναι η ίδια η νομιμότητά του, η οποία εδράζεται στην αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας, στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο!
Όσοι υπόσχονται ή σχεδιάζουν ένα καπιταλισμό χωρίς σκάνδαλα είτε εμπαίζουν ασύστολα είτε δεν μπορούν και δεν θέλουν να αντικρύσουν την ωμή πραγματικότητα.
«Κάθαρση» στο νεοφιλελευθερισμό και τον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει!
Ο αγώνας για να «καθαρίσει» το σύστημα είναι αδιέξοδος! Έργο μάταιο και Σισύφειο!
Ο νεοφιλελευθερισμός και ο καπιταλισμός δεν «εξυγιαίνονται»!
Ανατρέπονται!

****Ακουλουθεί το σχετικό αναλυτικο ρεπορτάζ από την naftemporiki.gr

Υπόθεση Siemens: Σε ποιους επιρρίπτουν ευθύνες τα κόμματα

Γνωστοποιήθηκαν από τη γραμματεία της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση Siemens τα ονόματα των πρώην υπουργών που προτάθηκαν από τα κόμματα να ερευνηθούν περαιτέρω για τυχόν ευθύνες τους στην υπόθεση.  Πολιτικές ευθύνες σε πέντε πρώην «πράσινους» και επτά «γαλάζιους» υπουργούς αποδίδει στην πορισματική του θέση για την υπόθεση Siemens το ΠΑΣΟΚ ζητώντας διερεύνηση για τυχόν άλλες ευθύνες.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι κυβερνητικοί βουλευτές επιρρίπτουν ευθύνες στους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη και Ακη Τσοχατζόπουλο, αλλά και στους πρώην υπουργούς της ΝΔ Μιχάλη Λιάπη, Γιώργο Αλογοσκούφη, Γιώργο Βουλγαράκη, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο και Γιάννη. Παπαθανασίου.
Κατά τομέα έρευνας, το ΠΑΣΟΚ αποδίδει ευθύνες:
* Για τον ΟΤΕ στους Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου και Νίκο Χριστοδουλάκη που μετείχαν στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Αλογοσκούφη από την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.
* Για τον ΟΣΕ στους Χρήστο Βερελή και Μιχάλη Λιάπη, ενώ για τη προμήθεια του C4I στο Γιάννο Παπαντωνίου από την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, καθώς και στους Γιώργο Βουλγαράκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο και Χρήστο Μαρκογιαννάκη από την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.
* Για τις προμήθειες στα εξοπλιστικά στον Ακη Τσοχατζόπουλο, για τις προμήθειες στο υπουργείο Πολιτισμού στον Μιχάλη Λιάπη και για το σκέλος της «συγκάλυψης» στους πρώην υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου, εξαιτίας της απομάκρυνσης του πρώην εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά και της υποβάθμισης της Αρχής για το «ξέπλυμα» χρήματος σε απλή επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.
Μόνο «πράσινες» ευθύνες βλέπει η ΝΔ
Από την πλευρά της η ΝΔ κάνει λόγο για «αποκλειστικά πράσινο σκάνδαλο», επιρρίπτοντας πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, αλλά και στους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, 'κη Τσοχατζόπουλο, Νίκο Χριστοδουλάκη, Ευάγγελο Μαλέσιο, Γιάννο Παπαντωνίου, αλλά και τον νυν υπουργό Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου (για τη συμμετοχή του στο ΔΣ του ΟΤΕ [OTEr.AT] Σχετικά άρθρα επί κυβερνήσεων Σημίτη).
Ξεκαθάρισε δε ότι αν λάβει το ΠΑΣΟΚ πρωτοβουλία για σύσταση προανακριτικής επιτροπής αποδεχόμενο την πρόταση της ΝΔ, δηλαδή προκαταρκτική και για τον πρώην πρωθυπουργό, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα είχε αντίρρηση να ερευνηθούν όλες οι προτάσεις και για τους δικούς της υπουργούς.
Σύμφωνα με τη ΝΔ υπάρχουν ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού, λόγω της μη αποδοχής της πρότασης του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρη Καστανίδη το 1996 για συγκρότηση ανεξάρτητης αρχής προμηθειών, γεγονός που τον οδήγησε σε παραίτηση και στη συνέχεια στην υπουργοποίηση του Αναστάσιου Μαντέλη, ο οποίος «απεδείχθη ότι χρηματίσθηκε από τη Siemens».
Σημειώνεται ότι στις ενδεχόμενες προτάσεις της ΝΔ υπήρχε και το όνομα του νυν υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρηστου Παπουτσή για τη διαφυγή Γιούγκ, αλλά τελικά αποσύρθηκε.

ΚΚΕ: Τεράστιες ευθύνες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν άλλων ευθυνών τάσσεται το ΚΚΕ στο πόρισμά του.
Το ΚΚΕ, όπως δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Θανάσης Παφίλης, καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα.
Σύμφωνα με τον κ. Παφίλη, «προκύπτουν πολιτικές ευθύνες όλων όσων από κυβερνητικές θέσεις χειρίσθηκαν τις συμβάσεις της Siemens σε όλους τους σχετικούς τομείς που αυτές συνάφθηκαν και υλοποιήθηκαν».
Τονίζει ακόμη ότι το ΚΚΕ κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για τη διερεύνηση του σκανδάλου, σημειώνοντας πως «υπάρχουν σοβαρά εμπόδια που δυσκολεύουν και κλείνουν το δρόμο για την αλήθεια».
Τα εμπόδια αυτά, όπως εξηγεί, «σχετίζονται πρώτα απ΄ όλα με το θεσμικό πλαίσιο του ίδιου του συστήματος π.χ. τις ανώνυμες μετοχές, τις δυνατότητες των offshore εταιρειών να αποφεύγουν τον έλεγχο και να καλύπτονται πίσω από την ισχύουσα νομοθεσία κλπ. Σχετίζονται επίσης με τη δραστηριοποίηση μηχανισμών συγκάλυψης για το σβήσιμο των ιχνών και στη συγκεκριμένη περίπτωση με το κλείσιμο της υπόθεσης από τη Siemens».
Καταλήγοντας ο κ. Παφίλης επισημαίνει πως το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί λεπτομερέστερα και πιο συγκεκριμένα για όλα τα παραπάνω θέματα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Προανακριτική για Σημίτη, Μαντέλη, Ντ. Μπακογιάννη, Κυρ. Μητσοτάκη προτείνει ο ΛΑΟΣ
Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων τάχθηκε και ο ΛΑΟΣ.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης, διαφώνησε με τα πραγματικά περιστατικά που αναφέρονται στο πόρισμα της πλειοψηφίας και πρότεινε περαιτέρω έρευνα για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη, την ανεξάρτητη βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη και τον βουλευτή της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.
Προανακριτική ζητεί ο Δ. Παπαδημούλης
Στο πόρισμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος του κόμματος στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Siemens Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητεί τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, χωρίς να αναφέρει ονόματα.
Ο κ. Παπαδημούλης κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για προσπάθεια συγκάλυψης, «παρασκηνιακές συνεννοήσεις» και έλλειψη βούλησης «να βγάλουν τους σκελετούς από τα ντουλάπια τους».
Αιτιολογώντας την καταψήφιση του πορισματικού κειμένου της πλειοψηφίας, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «αποσιωπά κρίσιμα γεγονότα, στοιχεία και μαρτυρίες που κατατέθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή, αγνοεί και παρακάμπτει υλικό ενώ σε κρίσιμα σημεία εμπεριέχει υποκειμενικά στοιχεία και επιλεκτικές εκτιμήσεις που υπηρετούν σκοπιμότητες».
Τέλος, ο κ. Παπαδημούλης τονίζει ότι «στο σκάνδαλο της Siemens στην Εξεταστική Επιτροπή, έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα δεκάδες ονόματα πολιτικών προσώπων, υπουργών και πρώην υπουργών. Αρκετοί έχουν εμπλοκή και ανάμειξη στην υπογραφή και διαχείριση συμβάσεων. Αλλοι είχαν καταγραφεί στο ημερολόγιο του Μ. Χριστοφοράκου, άλλοι εμπλέκονται σε αγορές, κοινωνικές επαφές και παροχές δημοσίων σχέσεων. Όλα αυτά θα μπορούσαν να σημαίνουν πολλά αν συνδέονταν με συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση δημοσίων καθηκόντων, που ευνόησαν τη Siemens σε επίμαχες συμβάσεις. Αυτό ακριβώς είναι που απέφυγε να αξιολογήσει ως σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή».

Διαφωνίες από βουλευτές
Επιμέρους διαφωνίες εκφράστηκαν από μεμονωμένους βουλευτές. Πιο συγκεκριμένα, από τον Παντελή Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ) για τους Χρ.Βερελή (για τον ΟΤΕ), Γ. Παπαθανασίου (για τη συγκάλυψη), Β. Πολύδωρα (για τις τροποποιητικές συμβάσεις) και Γ. Παπαντωνίου (για το C4 I) και από τον Ανδρέα Μακρυπίδη (ΠΑΣΟΚ) για προσωπικούς λόγους (εντοπιότητα) για τον Χρ.Βερελή.
Διαφωνία εξέφρασε και ο Πάνος Καμμένος (ΝΔ) για την παραπομπή Βερελή, ενώ τάχθηκε υπέρ της διερεύνησης για τους Μιχάλη Λιάπη και Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Τέλος, για τον Χρήστο Βερελή διαφώνησαν ο Αναστάσιος Νεράντζης και η Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά (ΝΔ).

Τη Δευτέρα η κατάθεση του πορίσματος στη Βουλή
Τη Δευτέρα θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το ογκώδες πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής. Χαρακτηριστικό του πορίσματος είναι η πολύ προσεκτική διατύπωση, αφού αποφεύγεται η αναφορά σε συγκεκριμένα αδικήματα, ενώ από την αρχική διατύπωση περί «συνέχισης της διερεύνησης της υπόθεσης για τυχόν ποινικές ευθύνες» με παρέμβαση του προέδρου της εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη αφαιρέθηκε ο επιθετικός προσδιορισμός «ποινικές» και έμεινε μόνον «περαιτέρω τυχόν ευθύνες».
Με την κατάθεση του πορίσματος ολοκληρώνεται ένας κύκλος ερευνών διάρκειας 11 μηνών. Το επόμενο βήμα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής μετά από πρόταση 60 βουλευτών ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια.
Στη συνέχεια θα πρέπει με πρωτοβουλία 30 βουλευτών να κατατεθεί πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, στην οποία απαιτείται να αναφέρονται ρητώς και με σαφήνεια τα ονόματα όσων αφορά η νέα έρευνα, καθώς και τις πράξεις ή παραλήψεις που, κατά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι αξιόποινες, όπως και να μνημονεύονται οι διατάξεις που παραβιάστηκαν.

Αντιδράσεις στα πορίσματα των κομμάτων

Σε αιχμηρά σχόλια «περί κομματικών σκοπιμοτήτων» προχώρησαν σήμερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στα οποία, με τις πορισματικές θέσεις της Εξεταστικής Επιτροπής, καταλογίζονται πλέον επίσημα πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση Siemens .

Ακραία αντιπαλότητα καταλογίζει στη Ν.Δ. ο Κ. Σημίτης

Ακραία αντιπαλότητα καταλογίζει στη ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. «Στην τοποθέτησή της ανέδειξε ανάγλυφα τα αίτια της υστέρησης και κακοδαιμονίας του τόπου: Ακραία αντιπαλότητα, συνολική άρνηση του έργου άλλων κυβερνήσεων, αμφισβήτηση της εντιμότητας και του πατριωτισμού των αντιπάλων, συνεχείς υπερβολές, διαστρεβλώσεις και ανακρίβειες», αναφέρει χαρακτηριστικά σε γραπτή του δήλωση. «Συνέβαλε έτσι αποφασιστικά να κυριαρχήσουν οι πολιτικές σκοπιμότητες στο έργο της Επιτροπής», συμπληρώνει.
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι «η ΝΔ προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις με στοιχεία ανακριβή, ελλειπή ή και ψευδή».
«Πρόβαλε», συνεχίζει, «π.χ. δήθεν συναντήσεις με τον Χριστοφοράκο, τον οποίον δεν συνάντησα ποτέ. Αποσιώπησε τις ανταγωνιστικές διαδικασίες για το C4i που εξασφάλισαν σημαντική βελτίωση του τιμήματος για το Ελληνικό Δημόσιο. Αποπειράται να παραπλανήσει σε σχέση με τις προγραμματικές συμβάσεις».
«Αποτελούσαν ευρωπαϊκή πολιτική για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας και οδήγησαν στην εισαγωγή της κινητής τηλεφωνίας, την παροχή σταθερών τηλεφωνικών συνδέσεων χωρίς περιορισμούς και την ανάδειξη του ΟΤΕ ως μιας από τις δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις», εξηγεί ο κ. Σημίτης.
Καταλήγοντας, παρατηρεί ότι «η χώρα βρίσκεται όχι μόνο σε οικονομική κρίση αλλά και σε αδυναμία να υπερβεί τις δυσκολίες της, γιατί ένα τμήμα των πολιτικών δυνάμεων προτιμά τα αδιέξοδα από τις λύσεις».
Σκληρή απάντηση στη γραπτή δήλωση του Κ. Σημίτη εξέδωσε η ΝΔ, η οποία με ανακοίνωσή της κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό ότι δεν απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν τεθεί.
Η αξιωματική αντιπολίτευση επικρίνει τον κ. Σημίτη ότι «δεν λέει λέξη για την ταμπακιέρα», καθώς δεν κάνει «καμία αναφορά ούτε στο 1 εκατ. μάρκα του κ. Τσουκάτου για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ούτε στην παραίτηση Καστανίδη για σοβαρά θέματα διαφάνειας, ούτε στην αντικατάσταση του κ. Καστανίδη από τον κ. Τάσο Μαντέλη, ο οποίος και αυτός έχει ομολογήσει ότι πήρε χρήματα από τη Siemens».
Κάνει επίσης λόγο για αναπάντητα ερωτήματα που, όπως επισημαίνει, «πρέπει να απασχολήσουν επιτέλους και τον κ. Παπανδρέου», ενώ χαρακτηρίζει την επιστολή Σημίτη ως «απολογία», χωρίς όμως να απαντά στα ζητήματα που έχουν τεθεί από την εξεταστική επιτροπή.


Γ. Παπαθανασίου: Γελοιοποιήθηκε η διαδικασία
Για εξυπηρέτηση αποκλειστικά κομματικών σκοπιμοτήτων κάνει λόγο ο Γ. Παπαθανασίου. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας, σημειώνει ότι ουδεμία συμμετοχή είχε στην απομάκρυνση του εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά, ούτε επέβαλε καμία θεσμική μεταβολή στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, όπως του αποδίδεται στο πόρισμα της πλειοψηφίας. Όπως υποστηρίζει, η απομάκρυνση αυτή και οι αλλαγές συντελέστηκαν πολύ πριν αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο κ. Παπαθανασίου εκφράζει επίσης τη λύπη του «για τη συμπεριφορά των συναδέλφων της πλειοψηφίας που συμφώνησαν στο πόρισμα αυτό προς το πρόσωπο του», χαρακτηρίζοντάς την «άθλια και αντιδημοκρατική».
Υπογραμμίζοντας ότι δεν χειρίστηκε ποτέ και καμία από τις επίμαχες συμβάσεις του Δημοσίου με τη Siemens ο βουλευτής της ΝΔ καταλήγει ότι «πρόκειται για μια απόφαση πέραν κάθε λογικής, η οποία όχι μόνο δεν εξυπηρετεί το σκοπό της διαφάνειας, αλλά γελοιοποιεί το σύνολο της διαδικασίας».

Χρ. Βερελής: Κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων
Εξαιρετικά αιχμηρός στην κριτική του απέναντι στην απόφαση να παραπεμφθεί για περαιτέρω διερεύνηση σε προκαταρκτική επιτροπή είναι και ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Βερελής.
«Η εξεταστική ξεκίνησε για  Μπεν Χουρ και κατέληξε σε  Αμποτ και Καστελο », σημειώνει ο πρώην υπουργός, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «επιτεύχθηκε ο κεντρικός στόχος, τα κομματικά ταμεία και αυτοί που έπρεπε να μείνουν ανέλεγκτοι»
Σε δήλωσή του ο κ. Βερελής υποστηρίζει ότι βρίσκεται στη λίστα των προτεινομένων για δύο λόγους:
- Πρώτον, επειδή ήταν υπουργός Μεταφορών, παρ  ότι είναι γνωστό, όπως αναφέρει, ότι «στον ΟΣΕ και στον ΟΤΕ δεν υπέγραψε προγραμματικές συμβάσεις ή αλλαγές τους, ενώ αντίθετα αγωνίστηκε για να αποτρέψει ζημιές, ενώ ο ίδιος έγκαιρα ζήτησε να κηρυχτεί έκπτωτη σύμβαση με την Siemens, γεγονός που προκάλεσε την μήνι της γερμανικής εταιρείας».
- Δεύτερον, γιατί, συνεχίζει, ο κατάλογος συντάχθηκε με κριτήρια face control σε μία κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων. Υπονοεί δηλαδή ότι δεν είναι αρεστός στο κόμμα του και στο σύστημα.
Συγκεκριμένα, κρίνει ότι «έγινε δυσάρεστος, όταν το Δεκέμβριο του 2008 μίλησε για την θλιβερή κατάσταση που επερχόταν για την οικονομία, πρότεινε να υπάρξει υπουργός Οικονομίας κοινής αποδοχής, η οποία επικρίθηκε δημόσια».
Ο κ. Βερελής υπενθυμίζει ακόμη ότι έκανε τη μάλλον ασυνήθη για τα πολιτικά ήθη κίνηση να παραιτηθεί το Μάιο του 2009 (σ.σ. για τη διερεύνηση της υπόθεσης ΜΑΝ) για να δικαιωθεί στη συνέχεια, κάτι που, όπως αναφέρει, «το λησμονούν ορισμένοι».
Καταλήγει, ευχαριστώντας τους βουλευτές των κομμάτων που ευθέως, χθες, διαφώνησαν με την παραπομπή του, σημειώνοντας ότι περιφρονεί την έννοια της παραγραφής κι ότι η πορεία του στην πολιτική «δεν υπήρξε στρογγυλή».
Υπενθυμίζεται ότι διαφωνία για την παραπομπή Βερελή εξέφρασαν κατά τη χθεσινή καταληκτική συνεδρίαση οι Πάνος Καμμένος, Αναστάσιος Νεράντζης, Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά από την ΝΔ, ενώ από το ΠΑΣΟΚ οι Παντελής Οικονόμου και Ανδρέας Μακρυπίδης (λόγω εντοπιότητας).
Γ. Αλογοσκούφης: Μικροκομματικές σκοπιμότητες
Αυθαίρετη χαρακτήρισε την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της προκαταρκτικής επιτροπής ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Γιώργος Αλογοσκούφης, κάνοντας παράλληλα λόγο για προφανείς μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Σε γραπτή δήλωσή του ο σημειώνει ότι, στο πλαίσιο της νομοθεσίας που διέπει τις εισηγμένες εταιρείες, ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομίας, ουδεμία εξουσία είχε ή μπορούσε να ασκήσει σε διοικητικά ζητήματα του ΟΤΕ, πλην της εκπροσώπησης του ελληνικού δημοσίου, ως μετόχου στις γενικές συνελεύσεις του οργανισμού.
Ουδέποτε περιελήφθη θέμα Siemens σε οποιαδήποτε γενική συνέλευση, αναφέρει ο πρώην υπουργός, ούτε υπέγραψε ή χειρίστηκε σχετική σύμβαση ώστε να τεκμηριώνεται σχετική πράξη ή παράλειψή του, από την εξεταστική επιτροπή.
Αναφορικά με τον ορισμό εν ενεργεία εισαγγελικού λειτουργού ως επικεφαλής της επιτροπής για το βρώμικο χρήμα, ο κ. Αλογοσκούφης σημειώνει ότι έγινε μετά από νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Θεωρεί, τέλος, ως «εφεύρημα της τελευταίας στιγμής» τα περί δήθεν συγκάλυψης, όταν η σημερινή κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ανάλογη ρύθμιση, ενώ συμπληρώνει ότι κατά την εξέτασή του από την επιτροπή δεν ρωτήθηκε καν για το θέμα αυτό.
«Δεν είναι νοητό να επιχειρείται να δημιουργούνται εκ των υστέρων σκιές για νόμους που συζητήθηκαν ευρέως και ψηφίσθηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων», καταλήγει.
Γ. Παπαντωνίου: Θέατρο παραλόγου
Από την πλευρά του, ο πρωην υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου αποδίδει την εμπλοπή του ονόματός του στην υπόθεση σε καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.
«Ζούμε ένα πρωτοφανές θέατρο του παραλόγου, όπου συσχετίζονται πρόσωπα με άσχετα θέματα, χωρίς καμία τεκμηρίωση» αναφέρει στη γραπτή του δήλωση και συμπληρώνει ότι «η διαδικασία αυτή όχι μόνο δεν πείθει τον λαό ότι προχωρά η εξυγίανση του δημόσιου βίου για ό,τι και όποιους αφορά, αλλά αντίστροφα επιβαρύνει το ήδη θολό τοπίο για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους».
Μ. Λιάπης: Κακοστημένο σχέδιο σπίλωσης
Εξ αρχής προδιαγεγραμμένες από την κυβέρνηση, χαρακτήρισε σε δήλωσή του τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης, προσθέτοντας ότι «ένα σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να μετακυληθεί και στη ΝΔ με μικρόψυχη λογική των συμψηφισμών».
Ο πρώην υπουργός σημειώνει ότι το κοινωνικό αίτημα για κάθαρση μετατράπηκε στα χέρια της κυβέρνησης σε όπλο ηθικής και πολιτικής εξόντωσης, αδιακρίτως ευθυνών.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι δεν έβαλε τόσο για τον ΟΣΕ, όσο και τον ΟΤΕ ούτε μία υπογραφή, αφού κατά τον νόμο του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Μεταφορών δεν έχει αρμοδιότητα.
Όσον αφορά το υπουργείο Πολιτισμού επί υπουργίας του, σημειώνει, καταγγέλθηκε σύμβαση με τη Siemens που είχε υπογραφεί πριν αναλάβει ο ίδιος, ενώ η γερμανική εταιρεία υποχρεώθηκε να επιστρέψει όλες τις ποινικές ρήτρες και να αποζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο.
«Το κακοστημένο σχέδιο στοχοποίησης και σπίλωσής μου, δεν θα αντέξει στο φως της αλήθειας» καταλήγει.
Πρ. Παυλόπουλος: Συκοφαντικό παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ
Ανάλογη ήταν η δήλωση και του πρώην υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου: «Όταν ξεκινήσαμε όλοι μαζί την εξεταστική για τη Siemens, στόχο είχαμε να βρούμε μίζες και κλέφτες. Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτει και τους κλέφτες και τις μίζες κα επιδίδεται σε ένα συκοφαντικό κυνήγι πολιτικών του αντιπάλων».
Πολιτική σκοπιμότητα «βλέπει» ο Ακ. Τσοχατζόπουλος
Σε σύντομη δήλωσή του, ο πρώην υπουργός Αμύνας 'κης Τσοχατζόπουλος αναφέρει ότι ουδέποτε στη θητεία του υπέγραψε, παρέλαβε ή διαχειρίστηκε οποιαδήποτε σύμβαση εκ μέρους του Δημοσίου με τη Siemens.
Ως εκ τούτου, συμπληρώνει, η απόφαση της εξεταστικής επιτροπήςνα τον εντάξει στα «προς περαιτέρω διερεύνηση πρόσωπα» αποδεικνύει επιλογή πολιτικής σκοπιμότητας.
«Κάποιοι θεώρησαν ότι έπρεπε να ενταχθώ με το ζόρι στο ''κάδρο'' του πορίσματος, όπως ανακοινώθηκε, έστω και χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο», σημειώνει ο κ. Τσοχατζόπουλος.
Ν. Χριστοδουλάκης: Κεραυνός εν αιθρία
Κεραυνό εν αιθρία χαρακτήρισε ο Νίκος Χριστοδουλάκης την απόφαση της εξεταστικής να επιρρίψει στον ίδιο πολιτικές ευθύνες και να ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι ουδέποτε είχε σχέση με τις συμβάσεις του ΟΤΕ και ουδείς τον ρώτησε για το θέμα αυτό, όταν εξετάσθηκε από την εξεταστική επιτροπή, ενώ επιφυλάχθηκε να απαντήσει αναλυτικά, όταν δει το τελικό πόρισμα.
ΛΑΟΣ: ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δεν θέλουν να προχωρήσει η έρευνα
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης επέρριψε ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα, υπονοώντας πως επιθυμούν τη συγκάλυψη της υπόθεσης: «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δείχνουν να μην θέλουν, να μην μπορούν και να μην τους βαστάει να φτάσει η έρευνα ως το μεδούλι» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Διαξιφισμοί Δ. Ρέππα - Αλ. Τσίπρα στη Βουλή
Με αιχμή την υπόθεση Siemens ανέβηκαν το πρωί οι τόνοι και στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του πρόεδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα σχετικά με τις αυξήσεις των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες και τα διόδια στις εθνικές οδούς.
Αφορμή δόθηκε όταν ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον υπουργό να μελετήσει το έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω. Δεν πληρώνω», προκαλώντας την αντίδραση του κ. Ρέππα, ο οποίος ζήτησε από την πλευρά του να μην μετατραπεί η πολιτική ζωή σε θέατρο, είτε κωμωδία είτε τραγωδία. «Ας δείξουμε μεγαλύτερη ευθύνη» είπε.
«Θέατρο παίζετε εσείς. Το κόμμα σας και η ΝΔ με τις ευθύνες σας στο πιο διαχρονικό σκάνδαλο που συμβολίζει τη διαπλοκή της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας που είναι η Siemens. Μη μιλάτε λοιπόν εσείς απέναντι στην Αριστερά για θέατρο», αντέδρασε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας στη συζήτηση και το θέμα της Siemens.
«Η απαξίωση της πολιτικής και του συστήματος δεν προκύπτει από τα λάθη μόνο των κυβερνήσεων αλλά και των αντιπολιτεύσεων, γιατί ο λόγος της αντιπολίτευσης είναι εξαιρετικά επιζήμιος μερικές φορές», αντέτεινε ο υπουργός Υποδομών.
Διερωτήθηκε επίσης αν το θεσμικό πλαίσιο εμπόδισε κάποια κυβέρνηση δύο-τρία χρόνια πριν να πάρει πρωτοβουλίες για να διερευνηθεί το σκάνδαλο. «Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν που ζητούσε από το 2008 τη σύσταση Εξεταστικής; Ένας από τους λόγους που η ΝΔ έκλεισε άρον - άρον τη Βουλή και οδήγησε τη χώρα σε εκλογές, δεν ήταν για να μην υπάρξει διερεύνηση; Εμείς δεν λέγαμε να λάμψει η αλήθεια και ας ματώσουμε; Και μας εγκαλείτε όταν εν τω μεταξύ δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα επειδή παρήλθε ο κρίσιμος χρόνος εντός του οποίου θα έπρεπε η Βουλή και τα κόμματα, η κυβέρνηση κυρίως, να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία», πρόσθεσε.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.