Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ποιος Υπουργός έγραφε ότι η τρομοκρατία είναι πολιτική;

ΚΟΥΪΖ:

Ποιος πρωτοκλασσάτος υπουργός της κυβέρνησης έχει κάνει πολυσέλιδη διατριβή (300 σελίδες!) για να αποδείξει ότι οι πράξεις των τρομοκρατών είναι πολιτικές καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό της κυβέρνησης του ΓΑΠ που -διά στόματος του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη- θέλησε και πέτυχε την σύνδεση τρομοκρατών με ποινικούς αποπολιτικοποιώντας τις πράξεις τους;
Απάντηση:
Το 1986 ο πανεπιστημιακός Ανδρέας Λοβέρδος και νυν υπουργός της κυβέρνησης του ΓΑΠ, συνέτασσε την πολυσέλιδη διατριβή του με τίτλο: «Πολιτικό έγκλημα και τρομοκρατία» για το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εγραφε τότε στον πρόλογό του:
«Η μελέτη των προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας τόσο σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όσο και στα πλαίσια της ευρωπαϊκής-κοινοτικής έννομης τάξης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, οδηγεί ανεπιφύλακτα στο συμπέρασμα πως προϋπόθεση της αποτελεσματικής νομοθετικής ρύθμισης του φαινομένου «τρομοκρατία» είναι η προηγούμενη αποπολιτικοποίησή του. Η αναζήτηση της αλήθειας της παραπάνω διαπίστωσης οδήγησε τη διατριβή αυτή στην έρευνα ζητημάτων που βρίσκονται στα όρια της νομικής επιστήμης και της πολιτικής κοινωνιολόγας. Το συμπέρασμα στο οποίο η διατριβή κατέληξε ήταν ακριβώς το αντίθετο: Η τρομοκρατική πράξη μπορεί να αποτελεί μορφή πολιτικής πράξης. Οταν πια το φαινόμενο της τρομοκρατίας εισέλθει στο χώρο του ποινικού δικαίου μόνο μία δυνατότητα διατήρησης αυτού του πολιτικού της χαρακτήρα υπάρχει. Η σύγκρισή της με την έννοια-μέτρο του πολιτικού εγκλήματος. ...Η αναζήτηση της έννοιας της περί πολιτικού εγκλήματος κατασκευής του ποινικού δικαίου με οδήγησε στο συμπέρασμα πως αυτή η τελευταία είναι ανεπίδεκτη συγκεκριμένου προσδιορισμού, πράγμα που με υποχρέωσε να αποδεχτώ ως διεξοδική την πρόταση που υποδεικνύει την επεξεργασία του υποκειμένου ενός πολιτικού εγκλήματος: του πολιτικού εγκληματία. Και η διατριβή κλείνει με την κατάδειξη της δυνατότητας σύγκρισης του δράστη τρομοκρατικής πράξης και του πολιτικού εγκληματία που τελούν σε σχέση επαλληλίας». 

Ανδρέα θυμάσαι;

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.