Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

“Σύντροφοι”, μας δίνετε μεροκάματο ένα σουτιέν…


Γράφει ο Δευκαλίων

Πιστοί στην υπόσχεση που δώσαμε στον χθεσινό Δευκαλίωνα, θα διαψεύσουμε τα όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στην συνέντευξη που έδωσε μετά την λήξη της συνόδου της ΕΕ, αφού θα αποδείξουμε ότι σήμερα στην Ελλάδα οι μισθοί κινούνται περίπου στα επίπεδα με αυτά της Κίνας και της Ινδίας.
Κατ’ αρχάς η ακριβής σχετική δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου είναι η εξής:
        ·   «Εμείς δεν μπορούμε, το τόνισα αυτό, να ανταγωνιστούμε με βάση τη λογική ότι θα έχουμε τους μισθούς της Κίνας ή της Ινδίας. Θα επενδύσουμε στην ποιότητα.»
Στις 18 Ιανουαρίου, ο Δευκαλίων δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Jobless Recovery” Ένα σουτιέν μία ημέρα δουλειά...». 
Στο συγκεκριμένο άρθρο χρησιμοποιήσαμε το παράδειγμα ενός σουτιέν, που κατασκευάζεται στην Κίνα με συνολικό κόστος (συμπεριλαμβάνεται και το κέρδος του Κινέζου επιχειρηματία) 2,73 ευρώ και πουλιέται στα Carrefour 20 ευρώ. 
Με βάση αυτό τον υπολογισμό, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι μία κινέζα εργάτρια πρέπει να δουλεύει σχεδόν μία ολόκληρη ημέρα για να αγοράσει το σουτιέν που η ίδια κατασκευάζει.
Πιο αναλυτικά, η Κινέζα εργάτρια αμείβεται περίπου με 3 ευρώ και πρέπει να δαπανήσει 2,73 ευρώ (δηλαδή το 91 % του ημερομισθίου της) για να αγοράσει το συγκεκριμένο σουτιέν.
Ας πάρουμε τώρα μία Ελληνίδα εργάτρια, η οποία αμείβεται με το κατώτατο όριο ημερομίσθιου. Η Γυναίκα αυτή, βάσει της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αμείβεται με κατώτατο ημερομίσθιο τα 33,04 ευρώ (μηνιαίες αποδοχές 739,56 ευρώ). Δηλαδή έχει την δυνατότητα να αγοράσει το συγκεκριμένο σουτιέν ξοδεύοντας 20 ευρώ (δηλαδή το 60% του ημερομισθίου της) και να της μείνουν και 13,04 ευρώ για τα υπόλοιπα ημερήσια έξοδα.
Με βάση τα προαναφερόμενα στοιχεία, ο μισθός της Ελληνίδας εργάτριας είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της Κινέζας, γιατί με...
 τα χρήματα που αμείβεται η Ελληνίδα έχει την δυνατότητα να αγοράσει περισσότερα πράγματα. Αλλά το συμπέρασμα αυτό έχει προκύψει με την προϋπόθεση ότι τηρείται απαρέγκλιτα η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και η Ελληνίδα εργάτρια αμείβεται με τα προβλεπόμενα κατώτατα όρια ημερομισθίου (33,04 ευρώ) και μηνιαίων αποδοχών (739,56 ευρώ).
Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν τηρείται πλέον, είτε με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων για να μην υπάρξουν απολύσεις, είτε με βάση τους νόμους που ψήφισε αυτή η Κυβέρνηση. Άρα το κατώτατο ημερομίσθιο 33,04 ευρώ είναι υποθετικό μέγεθος, σε πάρα πολλές περιπτώσεις.
Κατανοούμε λοιπόν και ήδη γνωρίζουμε οι περισσότεροι, ότι η μισθολογική μοίρα της Ελληνίδας εργάτριας είναι ελάχιστα καλύτερη από την μισθολογική μοίρα της αντίστοιχής Κινέζας. Και αυτό δεν το ισχυριζόμαστε εμείς, αλλά το αποδεικνύουν οι παραπάνω αριθμοί και η ελάχιστη γνώση της τρέχουσας και υφιστάμενης πραγματικότητας στις εργατικές αμοιβές.
Μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να ισχυρίζεται ότι θέλει και ότι τον συμφέρει, στις προστατευμένες από ανεπιθύμητες ερωτήσεις στις συνεντεύξεις τύπου που παραχωρεί προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά η αλήθεια δυστυχώς για όλους εμάς είναι παντελώς διαφορετική.

Όπως αποδεικνύει το παραπάνω παράδειγμα, οι εργατικές αμοιβές στην Ελλάδα οδεύουν με βήμα ταχύ προς την πλήρη «κινεζοποίηση». Όπως ακριβώς είχε επισημάνει ο άσημος και ταπεινός Δευκαλίωνας, όταν στο άρθρο «Η Φράου Άρχισε τα Άγρια Κόλπα!...», έγραφε:

  • «Ποιος δεν θέλει να “κινεζοποιηθούν” (από άποψη εργατικών αμοιβών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και περιβαλλοντολογικών συνθηκών) μερικές χώρες της ΕΕ, για να παράγουν πολύ φθηνά τα “βρώμικα” αλλά και ακριβά εξαρτήματα (καταλύτες κλπ) της BMW και της Mercedes;»
Μην νομίζετε ότι μας κοροϊδεύετε "σύντροφοι", μας δίνετε μεροκάματο ένα σουτιέν.

Σ.Σ. Με λύπη πληροφορηθήκαμε ότι ο Αντώνης Καρράς, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, προστάτης του κάθε κατατρεγμένου, Αγωνιστής Έντιμος Άκαμπτος και Ανιδιοτελής, αντιμετωπίζει πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Φίλε Αντώνη, κουράγιο και περαστικά.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.