Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν την νέα κυβέρνηση Μουμπάρακ



Ενώ ηγέτες κρατών από όλο τον κόσμο παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις ταραχές στην Αίγυπτο, οι ΗΠΑ απέρριψαν την προσπάθεια του Προέδρου Μουμπάρακ να διορίσει νέα κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η δύσκολη κατάσταση στην αραβική αυτή χώρα απαιτεί δράση και όχι διορισμούς.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκίμπς, δήλωσε την Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ ζητούν «αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της χώρας», αλλά δεν ζήτησε από τον κ. Μουμπάρακ να αποχωρήσει.

Ο κ. Γκίμπς ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» μεταξύ όλων των πολιτικών ομάδων της Αιγύπτου, ενώ επανέλαβε το αίτημα της κυβέρνησης Ομπάμα για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Πρόσθεσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποφασίσουν ή θα υποδείξουν πότε και πως θα γίνουν οι αλλαγές στην Αίγυπτο.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ πιέζουν τον Πρόεδρο Μουμπάρακ να θεσπίσει σειρά μεταρρυθμίσεων σαν ένα πρώτο βήμα για την ικανοποίηση των αιτημάτων των διαδηλωτών που ζητούν την απομάκρυνση του. Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης χαλάρωση της νομοθεσίας εκτάκτου ανάγκης, να επιτραπεί η δραστηριοποίηση μη κυβερνητικών οργανισμών και να αφεθούν ελεύθεροι οι πολιτικοί κρατούμενοι. ...


Η Ουάσιγκτον έστειλε στη χώρα ως ειδικό απεσταλμένο, τον πρώην πρέσβη στο Κάιρο, Φρανκ Γουάισνερ, να πιέσει ανώτερους αιγύπτιους αξιωματούχους να προχωρήσουν σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
Οι ΗΠΑ στήριζαν για αρκετά χρόνια τον Πρόεδρο Μουμπάρακ ως φίλο του Ισραήλ και οχυρό κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών.
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε την Δευτέρα για τον κίνδυνο ανάδειξης ενός ιρανικού τύπου θεοκρατικού καθεστώτος από το πολιτικό χάος που επικρατεί στην Αίγυπτο. (VOA)

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.