Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Καλή η πρόθεση αλλά χωρίς πρακτική αξία οι αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών


ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ. ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ 

Ουσιαστικά χωρίς αντίκρισμα θα είναι οι τροποποιήσεις στο νόμο περί ευθύνης υπουργών που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης.
Και είναι χωρίς αντίκρισμα, διότι στο θέμα της παραγραφής που είναι και το κρίσιμο σημείο δεν αλλάζει τίποτα, αφού η παραγραφή παρατείνεται, μόνο αν η Βουλή ,που από το Σύνταγμα είναι η μόνη αρμοδία για τη δίωξη εν ενεργεία και διατελεσάντων υπουργών και υφυπουργών, έχει προφθάσει να ασκήσει δίωξη.
Όμως η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι οι διαδικασίες είναι τόσο χρονοβόρες που πρακτικά αδύνατον να φθάσει στη δίωξη πριν την παραγραφή.
Ούτε και η πρόβλεψη για σύσταση τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου, είναι συμβατή με το άρθρο 86  του Συντάγματος.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του  υπουργού Δικαιοσύνης η  Βουλή θα αναθέτει τη διενέργεια νομικού ελέγχου των στοιχείων αξιόποινης πράξης, για την οποία κινείται η διαδικασία ποινικής δίωξης και την αξιολόγηση της ουσιαστικής τους βασιμότητας.
Το άρθρο όμως 86 του Συντάγματος δεν προβλέπει κανένα άλλο ανακριτικό ή γνωμοδοτικό όργανο.
Είναι επόμενο δε ότι ούτε και οι άλλες αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός θα έχουν αντίκρισμα, αφού για να εφαρμοστούν αν έχει επέλθει η παραγραφή, αφού παντός νόμου κατισχύει το Σύνταγμα.
Το άρθρο 86 του Συντάγματος περιγράφει ακριβώς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και δεν αφήνει κανένα περιθώριο τροποποίησης του νόμου.
Ο νόμος μπορεί να τροποποιηθεί ή ακόμη και να καταργηθεί και οι υπουργοί να δικάζονται όπως όλοι οι πολίτες, από την τακτική Δικαιοσύνη,  μετά από αναθεώρηση του συγκεκριμένου...
άρθρου 86 του Συντάγματος. (kentri)


==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.