Άρθρο 26.3: Η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια•
οι αποφάσεις τους εκτελούνται στο όνομα του Ελληνικού Λαού
Με το άρθρο: "Η ασυμβίβαστη δικαστική εξουσία που την κεφαλή της την διορίζει η κυβέρνηση και η αυτόνομη νομοθετική εξουσία που νομοθετεί κατ’ εντολήν της κυβέρνησης"
ο "Θραξ Αναρμόδιος" αναφέρεται στην κλίση του κ. Ιωάννη Τέντε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Η ΜΗ τήρηση του συντάγματος ή μάλλον η καταστρατήγησή του, είναι διαχρονική και κάποτε θα έπρεπε να τεθεί στη κρίση του ελληνικού λαού.
Θεωρώ επιβεβλημένο, ότι εμείς οι έλληνες πολίτες, θα πρέπει να ανοίξουμε, ίσως για πρώτη φορά, έναν πολιτικό διάλογο και να τοποθετηθούμε υπεύθυνα, ως εντολείς τους, και για τις τρεις εξουσίες που έχουμε αναθέσει να μας εκπροσωπούν.
Η μέχρι σήμερα "διαπλοκή", εννοώ τους διορισμούς των ανωτάτων δικαστικών (τόσο των εν ενεργεία, όσο και σε θέσεις κλειδιά κάποιων συνταξιούχων) μας έχουν περάσει εντύπωση, ότι είναι δικό τους θέμα και πιθανόν να εννοούν ότι δεν μας αφορά.
Το παρακάτω άρθρο ανοίγει το θέμα και καλό είναι να επανέλθουμε. ...
Νάσος
Η επιτροπή Θεσμών και Διαφανείας (λέμε τώρα) της βουλής έστειλε κλήση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε, σχετικά με “τα προβλήματα της διοίκησης των δικαστηρίων και του σωφρονιστικού συστήματος”. Και η ολομέλεια της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με απόφασή της, έκρινε ότι η εμφάνιση του εισαγγελέα στην εν λόγω επιτροπή της βουλής είναι ασυμβίβαστη με τις διατάξεις του Συντάγματος για την διάκριση των εξουσιών.
Η ίδια απόφαση επίσης της ολομέλειας της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου τονίζει πως ναι μεν η εισαγγελία του Αρείου Πάγου είναι πάντα πρόθυμη για την ανταλλαγή απόψεων με τις άλλες δυο εξουσίες, την εκτελεστική και την νομοθετική (κυβέρνηση και βουλή δηλαδή), αλλά αυτός ο διάλογος πρέπει να γίνεται υπό καθεστώς ισοτιμίας.
Στην χώρα μας βέβαια η διάκριση των τριών εξουσιών, που προβλέπει ο κοινοβουλευτισμός, δηλαδή η αυτόνομη λειτουργία της μιας από τις άλλες δύο, είναι άλλο ένα τεράστιο ψεύδος. Διότι στην πράξη συμβαίνει καθημερινά ακριβώς το αντίθετο.
Δηλαδή στην πράξη η δικαστική και η νομοθετική εξουσία, όχι αυτόνομες δεν είναι, αλλά είναι υπηρέτριες της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή της εκάστοτε κυβέρνησης.
Είναι καθημερινή παραβίαση του Συντάγματος το ότι στην πράξη η δικαστική και η νομοθετική εξουσία, υπηρετούν την εκτελεστική, δηλαδή την κυβέρνηση.
- Η κυβέρνηση (εκτελεστική εξουσία) διορίζει την κεφαλή της δικαστικής εξουσίας (Αρειο Πάγο, Ελεγκτικό Συνέδριο κλπ)
- Η κυβέρνηση (εκτελεστική εξουσία) χειρίζεται την κοινοβουλευτική της ομάδα (νομοθετική εξουσία) σαν διμοιρία που εκτελεί εντολές και σαν κατ’ εντολήν βιομηχανία ψήφισης νόμων.
Κι όμως, τουλάχιστον από το δεύτερο, την κυβερνητική κοινοβουλευτική ομάδα που νομοθετεί κατ’ εντολήν της κυβέρνησης, οδηγηθήκαμε στην παρούσα καταστροφή της χώρας. Αν αυτό δεν είναι ασυμβίβαστο…
Μόνο να είχαμε λίγο πιο γενναίους δικαστικούς…
Μόνο να είχαμε πράγματι ασυμβίβαστους δικαστικούς…
Θραξ Αναρμόδιος
ΥΓ. Στην Κερατέα παρίσταται εισαγγελέας τώρα που τους ρίχνουν και πλαστικές σφαίρες ή κι εκεί η φοβερή και τρομερή εκτελεστική εφαρμόζει καμμιά συνταγματική διάταξη; Τι λέει το μαγειρεμένο μας Σύνταγμα; Υπάρχει ασυμβίβαστο ή μπορεί η κυβέρνηση να σηκώσει και κάνα F16 να βομβαρδίσει την Λαυρεωτική;
ΥΓ2. Νομίζω ότι είμαστε κοντά στο να γίνει η λέξη “νομιμότητα” το πρώτο μονολεκτικό ανέκδοτο.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.