Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Υποβάθμισε την Ελλάδα η S&P

Συγκεκριμένα, αναθεώρησε την Τρίτη τη βαθμολογία για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες χαμηλότερα, σε «BB-», από «ΒΒ+»

Σε νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor΄s, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους που δεν καλύπτεται από το διασωστικό πακέτο ΕΕ – ΔΝΤ. .

Συγκεκριμένα, αναθεώρησε την Τρίτη τη βαθμολογία για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες χαμηλότερα, σε «BB-», από «ΒΒ+».

Παράλληλα, ο οίκος διατηρεί την αξιολόγηση της χώρας μας σε Creditwatch με πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης..

Σύμφωνα με την ανάλυση της Standard & Poor΄s, το ελληνικό δημόσιο θα αναγκαστεί να προσφύγει στο νέο μηχανισμό στήριξης που θα λειτουργήσει από το 2013 και μετά.

Οι οικονομολόγοι του οίκου σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής επιβεβαιώνουν την εκτίμησή τους ότι είναι πιθανό να τεθεί η αναδιάρθρωση του «παλαιού χρέους» ως προϋπόθεση για την αγορά ελληνικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο που θα ξεκινήσει να λειτουργεί σε δύο χρόνια.

Ανοδικά κινείται το spread του δεκαετούς ομολόγου σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό, μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης, το οποίο διαμορφώνεται κοντά στις 940 μονάδες βάσης. ...

«Οι οίκοι αξιολόγησης πέρασαν από τη φούσκα της ευφορίας στην απόλυτη απαισιοδοξία και τον πανικό», δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Μιλώντας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Αθήνα, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι οι οίκοι αξιολόγησης μέχρι πρόσφατααξιολογούσαν με ΑΑΑ επιχειρήσεις και τράπεζες, τις οποίες χαρακτήρισε τοξικές και υπεύθυνες για τη κρίση.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση μεταξύ αγορών και πολιτικής και πρόσθεσε ότι τίθεται ζήτημα για το ποιός κυβερνά τον κόσμο.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα είπε ότι ι οίκοι αξιολόγησης αυτή τη στιγμή δεν είναι αξιόπιστοι και τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

«Η υποβάθμιση δεν οφείλεται στο τι κάνει ή δεν κάνει η Ελλάδα, δείχνει ότι οι αποφάσεις στην ΕΕ δεν είναι επαρκείς. Εως τώρα οι αγορές προηγούνταν. Ας ελπίσουμε ότι μετά της πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ δεν θα συνεχίσουν να προηγούνται των πολιτικών αποφάσεων».

Λίγο νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο απαιτείται αλλαγή πολιτικής και σημείωσε ότι «η μονομερής πολιτική λιτότητας θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο αν δεν υπάρξει σαφής αναπτυξιακός προσανατολισμός».
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.