Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

To αγρο-οικολογικό σχέδιο ΠΑΤΟΙΝΟΣ του Ιωσήφ Ζησιάδη!...


Γράφει η Σμαράγδα Μουλιάτη

Ξεκιναει το αγρο-οικολογικό σχεδιο ΠΑΤΟΙΝΟΣ στην Πετρα της Πατμου
To αγρο-οικολογικό σχέδιο ΠΑΤΟΙΝΟΣ του Ιωσήφ Ζησιάδη. 
Αρχίζει με την επαναφορά της αμπελοκαλλιέργειας στην Πέτρα της Πάτμου.
Τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 11 η ώρα, στην Πέτρα θα γίνει μια συμβολική γιορτή για την επαναφορά της αμπελοκαλλιέργειας στην Πάτμο   με αφορμή την έναρξη του αγρο-οικολογικού σχεδίου ΠΑΤΟΙΝΟΣ.
Το όραμα και το σχέδιο είναι του Έλληνα βουλευτή του ελβετικού κοινοβουλίου Ιωσήφ Ζησιάδη και αποτελεί συνεργασία Ελβετών φίλων του αγρο-οικολογικού σχεδίου.
Η έναρξη του αγρο-οικολογικού σχεδίου Πάτοινος ξεκινάει από τις 26 έως τις 29 Μαρτίου 2011 παρουσία και των...
 Ελβετών φίλων του σχεδίου, για να φυτέψουν τις πρώτες ρίζες του αμπελώνα.
Τα εγκαίνια   του σχεδίου, θα γίνουν παρουσία του Καθηγουμένου και Πατριαρχικού Εξάρχου Πάτμου, Αρχιμανδρίτη κ. Αντίπα, του Δημάρχου Πάτμου, κ. Γρηγόρη Στόικου και μαθητών από τα σχολεία της Πάτμου, που θα φυτέψουν συμβολικά από μία ρίζα αμπελώνα. Την εκδήλωση θα συνοδεύσουν εδέσματα και μουσική.
Ο Ιωσήφ Ζησιάδης, έχει εκφραστεί δημόσια μέσα από συνεντεύξεις του για τον μεγάλο έρωτα του την Πάτμο. Έρχεται 25 χρόνια για   διακοπές στο νησί μας, είναι δημότης Πάτμου   και   σύντομα θα κατοικήσει με την οικογένεια του μόνιμα στο σπίτι του στη Βαγιά.
Είναι γνωστός και από το Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης πού μετέχει ως γευσιγνώστης.
Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη   είναι ο πρώτος μετανάστης βουλευτής στην Ελβετία. Ανήκει στο Εργατικό Κόμμα, ωστόσο αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στο να αναλάβει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπου μάλιστα αντιμετώπισε με επιτυχία το πρόβλημα των ναρκωτικών.
Είναι πρόεδρος της Ελληνο ελβετικής φιλίας και πρόεδρος της εβδομάδας γεύσης στην Ελβετία.
Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και σε ερώτηση του δημοσιογράφου,     αν ζούσε στην Ελλάδα που θα επέλεγε να ζει, εκείνος απάντησε, στην Πάτμο,   γιατί έχει  όλες τις δυνατότητες να ξεπεράσει την Αποκάλυψη που μας περιμένει  σε αυτήν την παγκοσμιοποίηση.
Τι είναι αυτό το αγρο-οικολογικό σχέδιο που θα ξεκινήσει:
H επαναφορά της άλλοτε ακμαίας, και   σημαντικής αμπελουργικής δραστηριότητας του νησιού   που ανάγεται στις αρχές του αιώνα. Σήμερα παραμένουν μόνο μερικά αμπέλια για ιδιωτική κατανάλωση. Ωστόσο, βρήκαμε ίχνη και πηγές που μαρτυρούν μία σημαντική αμπελουργική παραγωγή πριν από ογδόντα χρόνια με προορισμό κυρίως την Αίγυπτο. Τα πατητήρια για το μούστο βρίσκονταν μέσα στα σπίτια των γεωργών.
Το αγρο-οικολογικό σχέδιο «Πάτοινος», ο Αμπελώνας του νησιού της Αποκάλυψης θα επιτρέψει:  την επαναφορά του αμπελώνα,  την δημιουργία ελαιοτριβείου και την κατασκευή οινοποιείου που σέβεται τις αρχιτεκτονικές παραδόσεις του νησιού.
Επίσης    δημιουργία Σχολής Οίνου   η οποία θα απευθύνεται όχι μόνο σε επαγγελματίες οινοπαραγωγούς και εστιάτορες, αλλά και σε κάθε φίλο του καλού κρασιού, που επιθυμεί να ανακαλύψει το χώρο του κρασιού. Τα προσφερόμενα μαθήματα θα συνδυάζουν τη θεωρητική διδασκαλία με την απόλαυση της δοκιμασίας.
Στόχος   είναι να γίνει η Σχολή Οίνου της Πάτμου ένας χώρος πολιτιστικού εμπλουτισμού και συνάντησης μεταξύ των φίλων του καλού κρασιού, των επαγγελματιών εστιατόρων και ξενοδόχων, καθώς και των αμπελοπαραγωγών.  Η ίδρυση ενός Μουσείου λαϊκών παραδόσεων σχετικών με το κρασί. Όλα αυτά θα τονώσουν την τοπική οικονομία του νησιού, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα διευρύνουν την τουριστική προσφορά.
Οργάνωση: Σμαράγδα Μουλιάτη - Πατμιακά Χρονικά 
-www.patoinos.gr-Αρχιπέλαγος Iνστιτούτο θαλάσσιας και περιβαλλοντικής προστασίας.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.