Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Τα ελληνικά Wikileaks στην «Κ» - Τα απόρρητα τηλεγραφήματα του Wikileaks

Αποκαλυπτικά έγγραφα της πιο ισχυρής χώρας στον κόσμο
για την Ελλάδα και τους πολιτικούς της


Έρευνα - Επιμέλεια: 
Άγγελος Πετροπουλος, Μαριάννα Κακαουνακη, Ελένη Βαρβιτσιωτη

«Μπορείτε να επισκεφθείτε το Οσλο και να δουλέψετε πάνω στα τηλεγραφήματα. Για λόγους ασφαλείας θα πρέπει να έρθετε εδώ και να εργαστείτε με τον εξοπλισμό μας». Με αυτές τις σχετικά λίγες λέξεις ο επικεφαλής ερευνητής της νορβηγικής εφημερίδας AftenPosten παραχωρούσε πριν από μερικές ημέρες στην «Κ» και τον ΣΚΑΪ αποκλειστική πρόσβαση σε πάνω από 250 χιλιάδες αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα.
Η δημοσίευση των εγγράφων αυτών, που ξεκίνησε σταδιακά πριν από μερικούς μήνες από την ιστοσελίδα Wikileaks, έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς αποκαλύπτει τη μυστική διπλωματία αλλά και την αντίληψη της πιο ισχυρής χωρας στον κόσμο για συμμάχους και εχθρούς. Το κομμάτι των εγγράφων που αφορά στην Ελλάδα και που ξεκινά σταδιακά η «Κ» να δημοσιεύει από σήμερα, είναι από τη μία προϊόν σημαντικών συναντήσεων Ελλήνων πολιτικών με Αμερικανούς και άλλους διπλωμάτες για τα εθνικά μας θέματα και από την άλλη αναλύσεων Αμερικανών πρέσβεων και των υφισταμένων τους για τις κυριότερες εξελίξεις της δημόσιας ζωής στη χώρα μας.
Γραπτές πηγέςΓια πρώτη φορά οι αναγνώστες της «Κ» θα έχουν την ευκαιρία μέσα από γραπτές πηγές να παρακολουθήσουν με σπάνια διαύγεια το νήμα που συνδέει τις ελληνικές αποφάσεις για θέματα όπως το Σκοπιανό, το Κυπριακό ή την τρομοκρατία με τις αμερικανικές σκέψεις, αλλά και τις αντιδράσεις που αυτές πυροδότησαν. Πάνω από όλα, τα έγγραφα αυτά -αδιαβάθμητα, εμπιστευτικά ή απόρρητα- καθρεφτίζουν την άγνωστη εικόνα που έχει για μας ο πιο υπολογίσιμος παίκτης της διεθνούς διπλωματικής σκηνής. ...

Από το κομπολόι ενός πρωθυπουργού μέχρι τα συναδελφικά μαχαιρώματα υπουργών της ίδιας κυβέρνησης όλα τα περιστατικά που θα περιγραφούν αποκτούν εντελώς διαφορετική διάσταση, ακριβώς επειδή συμβαίνουν μπροστά ή μεταφέρονται στους αξιωματούχους μιας χώρας που έχει τόσο μεγάλη ισχύ όση χρειάζεται για να μας βγάζει από δύσκολες θέσεις, ή να μας εξαναγκάζει να κάνουμε πράγματα που ποτέ δεν θα επιθυμούσαμε.
Ο τίτλος «Τα καλά, τα άσχημα και τα απαραίτητα» που δίνει τον Ιούνιο του 2008 ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα σε ένα από τα απόρρητα τηλεγραφήματά του, θα μπορούσε να είναι ο γενικός τίτλος όλων αυτών των δημοσιεύσεων που θα ακολουθήσουν, καθώς δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι θεωρεί ο αμερικανικός παράγοντας ότι έχει να του προσφέρει η Ελλάδα, πού ακριβώς τον δυσκολεύει το «ελληνικό ταμπεραμέντο», αλλά και ποιες είναι εκείνες οι περιστάσεις, στις οποίες πρέπει εκ των πραγμάτων να δείξει υπομονή ώστε να ωφεληθεί αργότερα.
Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, οι σχέσεις με τους Τούρκους και το Κυπριακό, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και τα ανοίγματα στη Ρωσία είναι ένα μόνο μέρος των θεμάτων με τα οποία ασχολούνται οι Αμερικανοί διπλωμάτες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λευκωσία και αλλού. Οι υποκλοπές, η εγχώρια τρομοκρατία, η λαθρομετανάστευση, η διαφθορά και η πολιτική εξουσία απασχολούν αντιστοίχως τα γραπτά των αξιωματούχων που ενημερώνουν την αμερικανική διοίκηση.
Οι απαντήσεις που θα πάρετε για τα θέματα αυτά μέσα από τη σειρά των δημοσιεύσεων που ξεκινά σήμερα η «Κ», θα είναι πολλές. Ενα σημαντικό μέρος των εγγράφων, όμως, όπως εκείνα που φέρουν τη διαβάθμιση «Ακρως Απόρρητο», λείπει.




Τα απόρρητα τηλεγραφήματα του Wikileaks
Απόρρητα τηλεγραφήματα του ιστότοπου Wikileaks, που δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί και αφορούν Έλληνες πολιτικούς αλλά και εθνικές υποθέσεις της χώρας, δημοσιεύει για πρώτη φορά αποκλειστικά η «Καθημερινή της Κυριακής» και ο ΣΚΑΪ, σε συνεργασία με τη νορβηγική εφημερίδα Άφτενποστεν

Τα περισσότερα έγγραφα προέρχονται από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και αναφέρονται -μεταξύ άλλων- στη δράση της 17 Νοέμβρη, τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το θέμα των Σκοπίων, το άνοιγμα της κυβέρνησης Καραμανλή προς τη Μόσχα, και τις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας, μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στο Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος σε συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη, φέρεται να χαρακτήρισε την υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων «γελοία» και εξέφρασε την άποψη ότι «οι Μακεδόνες πρέπει να χρησιμοποιούν όποιο όνομα θέλουν».

Επίσης, περιγράφονται οι κυπριακές αντιδράσεις μετά το διορισμό της Ντόρας Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών. Το στέλεχος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης διευκρινίζει στον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία άτι δεν ανήσυχη για το διορισμό της κ. Μπακογιάννη γιατί «κανένας Έλληνας δεν μπορεί να τσακωθεί μαζί μας, αλλιώς θα το πληρώσει ακριβά στην Ελλάδα».

Τέλος, λεπτομερείς είναι οι αναφορές σε υπουργούς. Ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτηρίζει τον Θεόδωρο Πάγκαλο «επηρεασμένο από το γαλλικό μαοϊκό κίνημα», τον Κώστα Καραμανλή «Βούδα της ελληνικής πολιτικής σκηνής και τον Ευάγγελο Βενιζέλο «έξυπνο, δεινό ρήτορα, που δεν αντέχει συζητήσεις με χαζούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ

Μέρος 1ο . Τα ελληνικά WikiLeaks - Εισαγωγή. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

• Μέρος 2ο. Εκτιμήσεις Σπέκχαρντ για εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ: Στο τέλος Ιουνίου του 2008 ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ στέλνει στο State Department την δική του εκτίμηση για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και τα πιθανά οφέλη της κατάστασης για την ΝΔ. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στον σημερινό πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον αντίπαλό του στην μάχη της διαδοχής Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη κα. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

• Μέρος 3ο. Σκόπια και Κόσοβο στη συνάντηση Σπεκχαρντ – Καραμανλή: Τον Ιανουάριο του 2008 ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Σπέκχαρντ περνάει για πρώτη φορά την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Η συνάντησή τους περιλαμβάνει το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, το Κόσσοβο, τις σχέσεις με την Μόσχα. Ο πρώην πρωθυπουργός δίνει τέλος συμβουλές στον Σπέκχαρντ για το πόστο του.  
Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.

• Μέρος 4ο. Σχόλιο ΗΠΑ για πρώτες εβδομάδες διακυβέρνησης Παπανδρέου: Το Νοέμβριο του 2009, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα στέλνει στο State Department το εμπιστευτικό τηλεγράφημα με κωδικό 09ATHENS1661, στο οποίο σχολιάζει τις πρώτες επτά εβδομάδες της κυβέρνησης Παπανδρέου. Σχολιάζεται ο μηχανισμός του πρωθυπουργικού γραφείου, οι κυβερνητικές πολιτικές που δεν προχώρησαν αλλά και η διχοτόμηση ανάμεσα στην πολιτική κουλτούρα των στελεχών στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.

• Μέρος 5ο. Πώς κρίνεται η κυβέρνηση Καραμανλή, μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου: Στις 18 Δεκεμβρίου του 2008 ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα αποστέλλει στο State Department τηλεγράφημα που περιγράφει τι συνέβη στην Αθήνα μετά την δολοφονία Γρηγορόπουλου, πώς κρίνεται η στάση της κυβέρνησης Καραμανλή, ποιες οι προβλέψεις για το πολιτικό της μέλλον αλλά και πώς επηρεάζονται από τα γεγονότα τα αμερικανικά συμφέροντα στην Αθήνα. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ορισμένοι χαρακτήρες του τηλεγραφήματος εμφανίζονται μη κανονικά, λόγω προβλήματος που υπάρχει στην βάση δεδομένων. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.

• Μέρος 6ο. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας: Στις 10 Σεπτεμβρίου 2005 ο τότε ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης συναντά τον αμερικανό πρέσβη στο περιθώριο της ομιλίας του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και αποστέλλει ακριβώς την επόμενη ημέρα τηλεγράφημα που περιγράφει λεπτομερώς την συνομιλία τους για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αλλά και τις περίπλοκες σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

• Μέρος 7oΑμερικανικές επαφές στην Κύπρο: Στις 17 Φεβρουαρίου 2006, λίγο μετά τον διορισμό της Ντόρας Μπακογιάννη ως ΥΠΕΞ, η αμερικανική πρεσβεία στην Λευκωσία προβαίνει σε γύρο επαφών και τηλεφωνημάτων με στελέχη των κομμάτων στην Κύπρο και καταγράφει τις ενδιαφέρουσες αντιδράσεις. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε ορισμένα σημεία του κειμένου εμφανίζεται η παρένθεση (retracted by SKAI-Kathimerini), που αναφέρεται σε αφαίρεση κειμένου κατ’ επιλογή της συντακτικής ομάδας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει αφαιρεθεί όνομα διπλωματικού υπαλλήλου με χαμηλότερο του πρέσβη βαθμό αλλά έχει διατηρηθεί η ένδειξη της θέσης του.
Διαβάστε αναλυτικά EΔΩ

• Μέρος 8o. Ο Θ. Πάγκαλος μιλά στον αμερικανό πρέσβη: Στις 15 Φεβρουαρίου 2008 ο Θεόδωρος Πάγκαλος συναντά τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα. Ο σημερινός Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλά «αιχμηρά» και ανοιχτά στον πρέσβη Σπέκχαρντ για το θέμα των Σκοπίων λέγοντας ότι οι Μακεδόνες θα έπρεπε να χρησιμοποιούν όποιο όνομα θέλουν, ενώ συμπληρώνει αντίθετα με την τότε πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ότι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια πρέπει να αναγνωριστούν.  
Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

H δημοσίευση εγγράφων συνεχίζεται...

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.