Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Η Κερατέα σε πολιορκία
















Οι συγκρούσεις κράτησαν τουλάχιστον 4 ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες κατά τις 6.30 το απόγευμα, ο εκσκαφέας κατάφερε συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων να απομακρύνει τα μπάζα και να ανοίξει το ρεύμα της κυκλοφορίας προς Λαύριο

Των Νίκου Μορφονιού και Έλλης Ζώτου ...

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται από χθες τα ξημερώματα η Κερατέα, με τις αστυνομικές δυνάμεις να φθάνουν μια ανάσα από τα πρώτα σπίτια κατοίκων, θυμίζοντας τις μέρες της βίαιης εισβολής της 8ης Φλεβάρη μέσα στην πόλη. Περισσότεροι από 3.000 κάτοικοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου από τις 3 χθες το μεσημέρι, οπότε ξεκίνησαν οι γενικευμένες συγκρούσεις περιμετρικά της πόλης με χημικά, πέτρες και βόμβες μολότοφ μετά τη δεύτερη προσπάθεια να φτάσει εκσκαφέας προκειμένου να απομακρύνουν τα μπάζα που είχαν τοποθετήσει οι κάτοικοι της περιοχής στη λεωφόρο Λαυρίου ως πρόχειρα οδοφράγματα καθώς υπήρχαν πληροφορίες πως τη Δευτέρα θα ξεκινούσαν εργασίες στο Οβριόκαστρο.

Η πρώτη προσπάθεια να φτάσει εκσκαφέας που θα "καθάριζε" τη Λεωφόρο Λαυρίου έγινε κατά τις 5.30 το πρωί και κατέληξε στο κάψιμο του εκσκαφέα στον κόμβο Μαρκοπούλου. Στη συνέχεια, κατά την αλλαγή βάρδιας των αστυνομικών στις 7 το πρωί, στον κόμβο Θωρικού ξέσπασαν επεισόδια που λίγη ώρα αργότερα έληξαν.

Οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων που μετέτρεψαν την περιοχή σε πεδίο μάχης ξέσπασαν γύρω στις 3 το μεσημέρι, όταν ένας ακόμα εκσκαφέας έφτασε για να απομακρύνει τα μπάζα από τη λεωφόρο με συνοδεία ισχυρότατης αστυνομικής δύναμης.

Σειρήνες και οι καμπάνες της πόλης σήμαναν συναγερμό ενώ οι συγκρούσεις σημειώθηκαν αυτή τη φορά μέσα σε χωράφια, σε έναν λόφο δίπλα στο γήπεδο, με την αστυνομία να «απαντά» στις μολότοφ των πολιτών με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Οι συγκρούσεις κράτησαν τουλάχιστον 4 ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες κατά τις 6.30 το απόγευμα, ο εκσκαφέας κατάφερε συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων να απομακρύνει τα μπάζα και να ανοίξει το ρεύμα της κυκλοφορίας προς Λαύριο. Το επίγειο έργο δε των αστυνομικών δυνάμεων βοηθούσε και ελικόπτερο της αστυνομίας που υπερίπτατο του "πεδίου της μάχης".

Σύμφωνα με την αστυνομία, κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί από μολότοφ και συνελήφθη ένας διαδηλωτής.

Η κατάσταση ωστόσο παρέμενε έκρυθμη μέχρι αργά χθες τη νύχτα με κατοίκους να παραμένουν στην είσοδο της πόλης.

Εξακρίβωση στοιχείων για τον Μ. Πόγκα

Στο περιθώριο των επεισοδίων, το πρωί, προσήχθη, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, για εξακρίβωση στοιχείων ο Μ. Πόγκας, ο οποίος και αφέθηκε λίγη ώρα αργότερα ελεύθερος. Υπενθυμίζεται ότι τον κ. Πόγκα είχε κατονομάσει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Θ. Πάγκαλος, ως έναν από τους διοργανωτές του "γιαουρτώματός" του πριν από δύο εβδομάδες.

Δ. Λαυρεωτικής: Οι κάτοικοι έχουν δίκιο

Ο Δήμος Λαυρεωτικής, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά την εισβολή και την αρχή των συγκρούσεων, σημείωνε ότι "οι κάτοικοι γνωρίζουν ότι έχουν δίκιο, το διεκδικούν και θα συνεχίσουν όπως κάνουν εδώ και 110 ημέρες, γιατί στηρίζουν τη νομιμότητα και απαιτούν την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που έχουν κηρύξει παράνομο το έργο του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο. Οι θέσεις του Δήμου Λαυρεωτικής είναι γνωστές και αμετακίνητες… Υπάρχουν προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με σύγχρονες μεθόδους. Η κυβέρνηση αρνείται τον διάλογο... Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμέ τις ευθύνες μας και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με αξιοπρέπεια για τον τόπο μας".

ΣΥΝ: Να αποχωρήσει η αστυνομία

Να αποχωρήσουν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις απο την περιοχή ζήτησε απ΄ την πρώτη στιγμή ο ΣΥΝ υπογραμμίζοντας ότι "αντί η κυβέρνηση να εισακούσει τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας της Κερατέας, κλιμακώνει ολοένα και περισσότερο την καταστολή και τον αυταρχισμό. Οι κάτοικοι δεν είναι εγκληματίες, αλλά προασπίζονται την ποιότητα της ζωής τους ενάντια στην κυβερνητική λογική διαχείρισης των απορριμμάτων που υπακούει μόνο στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι αστυνομικές αρχές πρέπει άμεσα να αποχωρήσουν από την περιοχή, να σταματήσει το ιδιότυπο καθεστώς αστυνομοκρατούμενης ζώνης και να ξεκινήσει ένας πραγματικός διάλογος με τις τοπικές αρχές και τους πολίτες" καταλήγει ο ΣΥΝ.

 "Μέτωπο": Υπεύθυνη η κυβέρνηση

"Η κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά" τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής προσθέτοντας ότι "η ίδια η κυβέρνηση οδηγεί σε μια τυφλή και άχρηστη σύγκρουση μεταξύ πολιτών και αστυνομίας" ότι "αν θέλει να δείξει ένα ΄σκληρό΄ πρόσωπο, ας το κάνει προς τους τοκογλύφους που λεηλατούν την κοινωνία μας, κι όχι προς τις οικογένειες που υπερασπίζονται την πόλη τους, τα μοναδικά τοπία της, την αττική γη, το περιβάλλον. Η κυβέρνηση έχει την πλήρη ευθύνη αν χυθεί έστω και μια σταγόνα αίμα από οποιαδήποτε πλευρά".
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.