Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Τα απόρρητα έγγραφα του Wikileaks - Οι «κακοί» χειρισμοί Νίμιτς και η «μπλόφα» Καραμανλή

  Στο τηλεγράφημα καταγράφεται πώς ο Δρούτσας επιρίπτει ευθύνες στον διαμεσολαβητή Νίμιτς για κακούς χειρισμούς του σε αιφνιδιαστική συνάντηση με τον Έλληνα διαπραγματευτή πρέσβη Βασιλάκη, που κατόπιν μεταφέρθηκε λάθος στην πλευρά του Σκοπίων.
Ερευνα - Επιμέλεια: Άγγελος Πετροπουλος, Μαριάννα Κακαουνάκη, Ελένη Βαρβιτσιώτη
Για πρώτη φορά οι αναγνώστες της «Κ» θα έχουν την ευκαιρία μέσα από γραπτές πηγές να παρακολουθήσουν με σπάνια διαύγεια το νήμα που συνδέει τις ελληνικές αποφάσεις για θέματα όπως το Σκοπιανό, το Κυπριακό ή την τρομοκρατία με τις αμερικανικές σκέψεις, αλλά και τις αντιδράσεις που αυτές πυροδότησαν. Πάνω από όλα, τα έγγραφα αυτά -αδιαβάθμητα, εμπιστευτικά ή απόρρητα- καθρεφτίζουν την άγνωστη εικόνα που έχει για μας ο πιο υπολογίσιμος παίκτης της διεθνούς διπλωματικής σκηνής.
Μέρος 31ο. 09ATHENS1541 - Ανοιχτό περιγράφεται να αφήνει το ενδεχόμενο για επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών στην Χάγη μία εβδομάδα μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου σε συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα και τον Πρόεδρο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Brookings, όπως περιγράφεται σε τηλεγράφημα που συντάσσεται από την αμερικανική πρεσβεία τον Οκτώβριο του 2009. Ο πρωθυπουργός, στην ίδια περίσταση περιγράφει λεπτομερώς στους Αμερικανούς την συνάντησή του – λίγες ημέρες πριν - με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν στα πλαίσια της συνάντησης της Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές Οκτωβρίου του 2009. Στο ίδιο τηλεγράφημα περιγράφονται ανάλογες συναντήσεις των Αμερικανών με την πρώην ΥΠΕΞ, Ντόρα Μπακογιάννη και αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. ...
Ολόκληρο το τηλεγράφημα.
Μέρος 30ο. 09ATHENS1655 - «Εμφανώς εκνευρισμένος» περιγράφεται ο τότε αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Δημήτρης Δρούτσας, στο τηλεγράφημα του Νοεμβρίου του 2009 όπου καταγράφεται συναντησή του εφ' όλης της ύλης με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Στο τηλεγράφημα καταγράφεται ακόμη πώς ο Δρούτσας επιρίπτει ευθύνες στον διαμεσολαβητή Νίμιτς για κακούς χειρισμούς του σε αιφνιδιαστική συνάντηση με τον Έλληνα διαπραγματευτή πρέσβη Βασιλάκη, που κατόπιν μεταφέρθηκε λάθος στην πλευρά του Σκοπίων, η οποία σύμφωνα με όσο περιγράφονται στο τηλεγράφημα διέρευσε στον τύπο της γειτονικής χώρας. Στην ίδια συνάντηση, σύμφωνα με το τηλεγράφημα ο υπουργός Δρούτσας και ο Αμερικανός πρέσβης συζητούν ακόμη το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα στην επικοινωνία της διεθνούς κοινότητας με το Ιράν και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως ο ΟΑΣΕ αλλά και ένα αμερικανικό αίτημα σχετικό με την βάση της Σούδας.

Ολόκληρο το τηλεγράφημα.
Μέρος 29ο.07ATHENS1594 - Στις 8 Αυγούστου 2007 o επιτετραμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα συντάσσει έκθεση για την στάση που θα κρατήσει η Ελληνική κυβέρνηση στην επερχόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και αναλύει τις προθέσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή: κατά πόσο «μπλοφάρει» για το βέτο αλλά και για το ρόλο που παίζουν οι εσωτερικές ελληνικές πολιτικές ισορροπίες στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση Καραμανλή. Σημειώνεται ότι το συμπέρασμα των αμερικανικών διπλωματικών αρχών από τη στάση τόσο της Αθήνας, όσο και των Σκοπίων είναι ότι και οι δύο περιμένουν «έναν αμερικανικό από μηχανής Θεό».

Ολόκληρο το τηλεγράφημα.
Μέρος 28ο. 09ATHENS1015 - Στο τηλεγράφημα του Ιουνίου του 2009 περιγράφεται συνάντηση του τότε Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ με την τότε ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη. Η συνάντηση έχει σαν αντικείμενό της διάβημα που επέδωσαν κατ' εντολή του State Department οι ΗΠΑ σε Αθήνα και Άγκυρα για τις υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο, και συγκεκριμένα την αυξημένη δραστηριότητα πάνω από τα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι. Η τότε ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη αρνείται οποιαδήποτε υποχώρηση στο συγκεκριμένο θέμα προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν θα πέσει στην παγίδα των Τούρκων που προσπαθούν να βάλουν άλλο ένα θέμα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων (τις υπερπτήσεις).

Ολόκληρο το τηλεγράφημα.
Μέρος 27ο. 09ANKARA855 - Τηλεγράφημα του Ιουνίου του 2009 που περιγράφει την συνάντηση του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Ερτουγρούλ Απακάν με τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα Τζέιμς Τζέφρι με αντικείμενο τις υπερπτήσεις πάνω από Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι. Ο Τούρκος υφυπουργός εμφανίζεται αιφνιδιασμένος από το αμερικανικό διάβημα που έχει προηγηθεί και την θετικά διακείμενη προς τις ελληνικές θέσεις στάση των αμερικανικών διπλωματικών. Ο Απακάν εμφανίζεται αδιάλλακτος για το ζήτημα των υπερπτήσεων, καθώς επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει όπως σημειώνει, ως ένα ακόμη διαπραγματευτικό χαρτί με την Ελλάδα, ενώ εκφράζει την αντίθεσή του με δικαστική απόφαση των Ελληνικών αρχών τον Ιανουάριο του 2009 που καταδίκασε ερήμην Τούρκο πιλότο ως υπαίτιο σύγκρουσης ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους με τουρκικό τον Μάιο του 2006 στην περιοχή της Καρπάθου, όπου είχε χάσει την ζωή του ο Έλληνας πιλότος Κ. Ηλιάκης.
Ολόκληρο το τηλεγράφημα.
Μέρος 26ο.09ATHNES1535 - Μία μέρα μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Σπέκχαρντ, στέλνει ένα τηλεγράφημα 09ATHNES1535 με τίτλο «Ποιος είναι ποιος στην νέα ελληνική κυβέρνηση» όπου δίνει μία περιγραφή όλων των νέων μελών της κυβέρνησης. Σε αυτό το τηλεγράφημα περιγράφεται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θόδωρος Πάγκαλος, ως «επηρεασμένος από τα διδάγματα του Γαλλικού μαοϊκού κινήματος.»

Ολόκληρο το τηλεγράφημα.
Μέρος 25ο.09ATHENS1621 - Στο τηλεγράφημα 09ATHENS1621 ο Αμερικανός πρέσβης περιγράφει την συζήτηση με την Υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη για τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα για να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα αλλά και να προσελκύσει επενδύσεις. Συγχρόνως στο τηλεγράφημα ο πρέσβης σχολιάζει ότι η υπουργός Λούκα Κατσέλη «έχασε την αξιοπιστία και ειδικό βάρος» όταν δεν μπόρεσε να λύσει αποφασιστικά την απεργία των ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά.
Ολόκληρο το τηλεγράφημα.
Μέρος 24ο.09ATHENS1563 - Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα στέλνει το τηλεγράφημα 09ATHENS1563 με διαβάθμιση εμπιστευτικό, στο οποίο αναφέρεται στην ομιλία του Υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου, στην Βουλή, στην οποία παρουσιάζει την στρατηγική που θα ακολουθήσει στο υπουργείο, την άποψη του για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και την μεταρρύθμιση που θέλει να κάνει στον στρατό. Ο πρέσβης σχολιάζει τον Βενιζέλο σαν εύγλωττο ομιλητή, καυστικό και χωρίς στρατιωτική εμπειρία.
Ολόκληρο το τηλεγράφημα.
Μέρος 23ο. 09ATHENS1587 - Μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, η πρεσβεία της Αθήνας στέλνει το τηλεγράφημα 09ATHENS1587 στο οποίο περιγράφει πως διαμορφώνεται το σκηνικό στη ΝΔ και ποιοι είναι οι νέοι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος. Ο πρέσβης δίνει τα βιογραφικά στοιχεία αλλά και σχολιάζει τον Αντώνη Σαμαρά, την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.
Ολόκληρο το τηλεγράφημα.
Μέρος 22ο. 09STATE61209 - Τηλεγράφημα του State Department τον Ιούνιο του 2006 ζητά από τις πρεσβείας των ΗΠΑ σε Αθήνα και Άγκυρα να προβούν σε διαβήματα προς Ελλάδα και Τουρκία για τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο και συγκεκριμένα πάνω από τα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι. Από το τηλεγράφημα φαίνεται καθαρά ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν ότι η ένταση στην περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε μία «τραγωδία», ενώ θεωρούν ότι οι Ελληνικές αρχές προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες, παρότι από το τηλεγράφημα φαίνεται ξεκάθαρα ότι στους Τούρκους επιρρίπτεται η κύρια ευθύνη.
Ολόκληρο το τηλεγράφημα.

Μέρος 21ο. Στο τηλεγράφημα 07ATHENS638 περιγράφεται το αίτημα της αμερικανικής πρεσβεία στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2007 στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για να δεχθεί την μετεγκατάσταση ενός φυλακισμένου από το Γκουαντάναμο σε ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα της Αμερικανικής πρεσβείας η τότε ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη, μέσω του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου απαντά ότι θα ήθελε να απαντήσει «βοηθητικά» στο αμερικανικό αίτημα. Στο τέλος του τηλεγραφήματος ο Γενικός Γραμματέας λέει στον πρέσβη ότι «θα εξυπηρετούσε το ΥΠΕΞ αν το άτομο, που θα σταλεί, έχει παρουσιαστικό που θα δικαιολογούνταν στην Ελλάδα», δίνοντας ως παράδειγμα Αιγύπτιους ή Ουζμπέκους.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε σημείο του κειμένου εμφανίζεται η παρένθεση (redacted by SKAI-KATHIMERINI) που αναφέρεται σε αφαίρεση κειμένου κατ' επιλογή της συντακτικής ομάδας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει αφαιρεθεί όνομα διπλωματικού υπαλλήλου με χαμηλότερο του πρέσβη βαθμό αλλά έχει διατηρηθεί η ένδειξη της θέσης του.

Διαβάστε αναλυτικά.

Μέρος 20ο.Δύο μέρες πριν την επίσημη επίσκεψη του τότε Αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στην Αμερική, ο στενός συναργάτης του πρωθυπουργού συναντιέται με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, για να τον προετοιμάσει για την συνάντηση του με την ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον. Ο Αμερικάνος πρέσβης προτρέπει τον υπουργό να δείξει αποφασισμένος ότι είναι έτοιμος να πάρει σοβαρές αποφάσεις για τα μεγάλα θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Διαβάστε αναλυτικά.

Μέρος 19ο. Τηλεγράφημα του 2009 που περιγράφει την δεύτερη κατά σειρά συνάντηση του υπουργού Άμυνας Ε. Βενιζέλου με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα για την επίλυση προβλήματος 60 F16 της «Lockheed Martin» που αγοράστηκαν επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου προς 2 δισεκατομμύρια δολάρια από την Ελλάδα και παρέμεναν «τυφλά» - χωρίς να λειτουργεί δηλαδή το σύστημα αυτοπροστασίας τους που είχε ανατεθεί στην εταιρία Raytheon - 9 χρόνια αργότερα. Στο τηλεγράφημα φαίνεται η ανησυχία του Αμερικανού πρέσβη για δημοσιεύματα της εποχής που φέρουν την κυβέρνηση κοντά σε μία νέα προμήθεια Ευρωπαϊκών - αντί αμερικανικών - μαχητικών αεροσκαφών, καθώς και το σχόλιο του ίδιου που σημειώνει ότι η διένεξη αυτή μεταξύ Reytheon και υπουργείου μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Ελληνική πλευρά και ως δικαιολογία για αγορά Eurofighter.
Διαβάστε αναλυτικά.

Μέρος 18ο. «Βγήκαν τα μαχαίρια στο ΠΑΣΟΚ» τιτλοφορείται το εμπιστευτικό τηλεγράφημα που αποστέλει η πρεσβεία της Αθήνας στο State Department τον Οκτώβριο του 2007, στο μεσοδιάστημα δηλαδή μεταξύ εθνικών εκλογών και επανεκλογής του σημερινού πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην προεδρία του κόμματος. Μεταξύ άλλων, ο ακόλουθος της πρεσβείας σημειώνει στο τηλεγράφημα ότι ακόμη και στην περίπτωση που ο Παπανδρέου κερδίσει, υποστηρικτές του πιστεύουν πως το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται αλλαγή στην ηγεσία, αλλά και ότι οι καλύτεροι υποψήφιοι για το χρίσμα δεν συμμετέχουν στην κούρσα διαδοχής.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μέσα στο κείμενο εμφανίζεται η παρένθεση (redacted by SKAI-Kathimerini), που αναφέρεται σε αφαίρεση κειμένου κατ' επιλογή της συντακτικής ομάδας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει αφαιρεθεί όνομα διπλωματικού υπαλλήλου με χαμηλότερο του πρέσβη βαθμό αλλά έχει διατηρηθεί η ένδειξη της θέσης του.
Διαβάστε αναλυτικά.

Μέρος 17ο.07ATHENS1659 - Στις 13 Νοεμβρίου του 2007, δύο ημέρες μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ μεταξύ του σημερινού πρωθυπουργού Παπανδρέου και του τότε διεκδικητή του χρίσματος Ευάγγελου Βενιζέλου, ο ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα προβαίνει σε διαπιστώσεις για το αποτέλεσμα τοποθετώντας τον Γιώργο Παπανδρέου σε δύσκολη θέση ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες μέσα στο κόμμα: στους «βαρόνους» που πολιτεύθηκαν με τον πατέρα του, στην δική του «ακολουθία συμβούλων» και στους «τεχνοκράτες του Σημίτη».
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μέσα στο κείμενο εμφανίζεται η παρένθεση (redacted by SKAI-Kathimerini), που αναφέρεται σε αφαίρεση κειμένου κατ' επιλογή της συντακτικής ομάδας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει αφαιρεθεί όνομα διπλωματικού υπαλλήλου με χαμηλότερο του πρέσβη βαθμό αλλά έχει διατηρηθεί η ένδειξη της θέσης του.

Διαβάστε αναλυτικά.

Μέρος 16ο. Εμπιστευτικό τηλεγράφημα του 2007 με χαρακτηριστικό τίτλο «Ημικρανία στο Αιγαίο» που αποκαλύπτει το παρασκήνιο της απόφασης του ΝΑΤΟ να ματαιώσει την συμμετοχή του στην άσκηση Τολμηρός Τοξότης τον Φεβρουάριο του 2007 μετά από διαμαρτυρίες των Τούρκων για τον Αγ. Ευστράτιο αλλά και τις υποψίες των Αμερικανών ότι για την ματαίωση μπορεί να ευθύνεται εν μέρει και η Αθήνα.
Διαβάστε αναλυτικά.

Μέρος 15ο.07ATHENS1659 - Το τηλεγράφημα που προκάλεσε μεγάλη συζήτηση και δηλώσεις από Μπακογιάννη και Μολυβιάτη. Ως κοντινότερη χαρακτηρίζει την σχέση Καραμανλή-Μολυβιάτη από αυτή με την τότε ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2007. Στο τηλεγράφημα περιγράφεται συνάντηση του «ανεπίσημου συμβούλου» Μολυβιάτη - όπως χαρακτηρίζεται στην έγγραφο - με τον επιτετραμμένο της πρεσβείας.
Διαβάστε αναλυτικά.

Μέρος 14ο. Στις 3 Οκτωβρίου του 2008 η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα φαίνεται να ανησυχεί για τη σκανδαλολογία γύρω από την κυβέρνηση Καραμανλή αλλά και την επισφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της στην Βουλή. Ο τότε πρέσβης Σπέκχαρντ χαρακτηρίζει τον τότε πρωθυπουργό Καραμανλή «Βούδα» της ελληνικής πολιτικής γιατί δεν αποκαλύπτει τις σκέψεις του στο σχόλιο του τηλεγραφήματος που στέλνει μεταξύ άλλων στο υπουργείο Εμπορίου και στο υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσιγκτον σημειώνοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά «προκειμένου ο Βούδας να ισχυροποιήσει την θέση του».
Διαβάστε αναλυτικά.

Μέρος 13ο. Σε αποκαλυπτικό τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ των ΗΠΑ στα Σκόπια, δύο μήνες πριν από το Ελληνικό βέτο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι που προσφεύγει αυτές τις ημέρες στην Χάγη εναντίον της Ελλάδας, εξομολογείται ότι «αν ήμουν ο Καραμανλής και δεν ασκούσα βέτο στο Βουκουρέστι, θα υπέβαλα την παραίτησή μου».
Διαβάστε αναλυτικά.

Μέρος 12ο. 09ATHENS1717- Η μυστική διπλωματία του πρωθυπουργού. Περιγραφή συνάντησης της Πωλίνας Λάμψα, γραμματέος του ΠΑΣΟΚ για διεθνής σχέσεις και «άτυπης συμβούλου» του πρωθυπουργού Παπανδρέου με αξιωματούχους της Αμερικάνικης Πρεσβείας τον Δεκέμβριο του 2009 και ενόσω ο ίδιος εκτελούσε χρέη ΥΠΕΞ. Η Λάμψα, παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν περιθώρια για σύγχυση στις επικοινωνίες του ΥΠΕΞ, εκφράζοντας ανησυχία για το γεγονός ότι υπάρχει πάρα πολλή «μυστική διπλωματία» μέσα στην κυβέρνηση και πως πολλοί άνθρωποι σε υπηρεσιακό επίπεδο στο ΥΠΕΞ δεν λαμβάνουν πληροφορίες για ευαίσθητα θέματα.
Διαβάστε αναλυτικά.

Μέρος 11ο. 009ATHENS1349- H επιτυχημένη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας για την σύλληψη και την απέλαση του Ιρακινού Αμπού Σατζάντ για τον οποίο είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την Ιρακινή ΙΝΤΕΡΠΟΛ, με την κατηγορία του τρομοκράτη. Η ΕΛΑΣ σε συνεργασία με Ιρακινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους κατάφεραν να τον συλλάβουν και να τον στείλουν πίσω στο Ιρακ. Ο Σατζάντ βρέθηκε στην Ελλάδα μέσα από τα μονοπάτια της λαθρομετανάστευσης που φέρνουν χιλιάδες παράνομους μετανάστες στην χώρα μας κάθε χρόνο.
Διαβάστε αναλυτικά.

Μέρος 10ο. 08ATHENS1205- Ακόμη και το 2008 το Νο2 της πρεσβείας στην Αθήνα, Deborah Maccarthy πιστεύει ότι΄η 17Ν δεν έχει τελειώσει. Στέλνει μάλιστα την εκτίμησή της αυτή σε μυστικό τηλεγράφημα προς τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, όπου σημειώνει μεταξύ άλλων ότι τα «λάβαρα» της οργάνωσης περιμένουν τη συνέχεια της οργάνωσης ή αυτούς που η ίδια θα χρίσει συνεχιστές της.
Διαβάστε αναλυτικά.

Μέρος 9ο. Διαπλοκή στα Ελληνικά Media: Τον Ιούλιο του 2006 ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τσαρλς Ρις αποστέλλει στο State Separtment ένα αποκαλυπτικό τηλεγράφημα για την διαπλοκή στα Ελληνικά media.
Διαβάστε αναλυτικά.

Μέρος 8ο. Ο Θ. Πάγκαλος μιλά στον αμερικανό πρέσβη: Στις 15 Φεβρουαρίου 2008 ο Θεόδωρος Πάγκαλος συναντά τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα. Ο σημερινός Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλά «αιχμηρά» και ανοιχτά στον πρέσβη Σπέκχαρντ για το θέμα των Σκοπίων λέγοντας ότι οι Μακεδόνες θα έπρεπε να χρησιμοποιούν όποιο όνομα θέλουν, ενώ συμπληρώνει αντίθετα με την τότε πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ότι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια πρέπει να αναγνωριστούν.
Διαβάστε αναλυτικά.

Μέρος 7ο. Στις 17 Φεβρουαρίου 2006, λίγο μετά τον διορισμό της Ντόρας Μπακογιάννη ως ΥΠΕΞ, η αμερικανική πρεσβεία στην Λευκωσία προβαίνει σε γύρο επαφών και τηλεφωνημάτων με στελέχη των κομμάτων στην Κύπρο και καταγράφει τις ενδιαφέρουσες αντιδράσεις. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε ορισμένα σημεία του κειμένου εμφανίζεται η παρένθεση (retracted by SKAI-Kathimerini), που αναφέρεται σε αφαίρεση κειμένου κατ' επιλογή της συντακτικής ομάδας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει αφαιρεθεί όνομα διπλωματικού υπαλλήλου με χαμηλότερο του πρέσβη βαθμό αλλά έχει διατηρηθεί η ένδειξη της θέσης του.
Διαβάστε αναλυτικά.

Μέρος 6ο. Στις 10 Σεπτεμβρίου ο τότε ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης συναντά τον αμερικανό πρέσβη στο περιθώριο της ομιλίας του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και αποστέλλει ακριβώς την επόμενη ημέρα τηλεγράφημα που περιγράφει λεπτομερώς την συνομιλία τους για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αλλά και τις περίπλοκες σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας.
Διαβάστε αναλυτικά.

Μέρος 5ο. Στις 18 Δεκεμβρίου του 2008 ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα αποστέλλει στο State Department τηλεγράφημα που περιγράφει τι συνέβη στην Αθήνα μετά την δολοφονία Γρηγορόπουλου, πώς κρίνεται η στάση της κυβέρνησης Καραμανλή, ποιες οι προβλέψεις για το πολιτικό της μέλλον αλλά και πώς επηρεάζονται από τα γεγονότα τα αμερικανικά συμφέροντα στην Αθήνα. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ορισμένοι χαρακτήρες του τηλεγραφήματος εμφανίζονται μη κανονικά, λόγω προβλήματος που υπάρχει στην βάση δεδομένων.
Διαβάστε αναλυτικά.

Μέρος 4ο. Το Νοέμβριο του 2009, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα στέλνει στο State Department το εμπιστευτικό τηλεγράφημα με κωδικό 09ATHENS1661, στο οποίο σχολιάζει τις πρώτες επτά εβδομάδες της κυβέρνησης Παπανδρέου. Σχολιάζεται ο μηχανισμός του πρωθυπουργικού γραφείου, οι κυβερνητικές πολιτικές που δεν προχώρησαν αλλά και η διχοτόμηση ανάμεσα στην πολιτική κουλτούρα των στελεχών στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Διαβάστε αναλυτικά.

Μέρος 3ο. Τον Ιανουάριο του 2008 ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Σπέκχαρντ περνάει για πρώτη φορά την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Η συνάντησή τους περιλαμβάνει το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, το Κόσσοβο, τις σχέσεις με την Μόσχα. Ο πρώην πρωθυπουργός δίνει τέλος συμβουλές στον Σπέκχαρντ για το πόστο του.
Διαβάστε αναλυτικά.

Μέρος 2ο. Στο τέλος Ιουνίου του 2008 ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ στέλνει στο State Department την δική του εκτίμηση για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και τα πιθανά οφέλη της κατάστασης για την ΝΔ. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στον σημερινό πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον αντίπαλό του στην μάχη της διαδοχής Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη κ.ά.
Διαβάστε αναλυτικά.

Μέρος 1ο. «Μπορείτε να επισκεφθείτε το Οσλο και να δουλέψετε πάνω στα τηλεγραφήματα. Για λόγους ασφαλείας θα πρέπει να έρθετε εδώ και να εργαστείτε με τον εξοπλισμό μας». Με αυτές τις σχετικά λίγες λέξεις ο επικεφαλής ερευνητής της νορβηγικής εφημερίδας AftenPosten παραχωρούσε πριν από μερικές ημέρες στην «Κ» και τον ΣΚΑΪ αποκλειστική πρόσβαση σε πάνω από 250 χιλιάδες αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα. Διαβάστε αναλυτικά.
H δημοσίευση εγγράφων συνεχίζεται

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.