Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Το ΠΑΣΟΚ ξυπνάει από το λήθαργο της νεοφιλελεύθερης κλίκας του νέου ΠΑΣΟΚ...


Χθες πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η πρώτη αυτοοργανωμένη συνάντηση μελών ΠΑΣΟΚ.
Συμμετείχαν πάνω από 100 σύντροφοι και συντρόφισσες, αριθμός αρκετά μεγάλος για αυτήν την περίοδο εάν λάβει κανείς υπόψη ότι σε ολομέλειες τριών και τεσσάρων δημοτικών οργανώσεων μαζί, δεν μαζεύονται πάνω από 25-30 μέλη. Το κλίμα ήταν πολιτικά φορτισμένο απέναντι στην κυβέρνηση (πολύ επιεικής όρος).
Στις 14 Ιούνη ως συνέχεια της χθεσινής σύσκεψης, οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη Εκδήλωση-Συζήτηση με τους Νίκο Κοτζιά, Βαγγέλη Παπαχρήστο και Άρι Καζάκο.
Ακολουθεί το κείμενο συμπερασμάτων από τη χθεσινή αυτοοργανωμένη συνάντηση.
Πολιτικά Συμπεράσματα της 1ης αυτό- οργανωμένης, διαρκούς συνέλευσης μελών ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης
• Αφετηρία και βάση για την προσπάθεια συγκρότησης του εν λόγω ρεύματος σκέψης και δράσης, με κινηματικά χαρακτηριστικά αποτέλεσε το συλλογικό ενυπόγραφο κείμενο που κατατέθηκε στην τελευταία σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ.
• Άμεση επαναδιαπραγμάτευση του χρέους μας με τους βασικούς πιστωτές μας, με στόχο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνολικού χρέους, τη γενναία μείωση των επιτοκίων και το «κούρεμα» του χρέους, με μεθόδους που έχουν προταθεί και δεν πλήττουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε οδηγούν σε...
κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
• Συμμαχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εκ βάθρων αλλαγή των θεμελίων του ευρώ από τη μονεταριστική, υφεσιακή βάση του σε μια αναπτυξιακή κατεύθυνση με κοινωνικό χαρακτήρα. Έκδοση αναπτυξιακού ευρωομολόγου, που θα δώσει τη δυνατότητα αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας στις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης.
• Δεν συμφωνούμε με την προωθούμενη γενική εκποίηση όλων των κομβικών τομέων της εθνικής οικονομίας, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Με αυτήν την πολιτική το δημόσιο θα στερηθεί μερικών εκ των σημαντικότερων αναπτυξιακών εργαλείων του, σε πολλές περιπτώσεις μονίμων πηγών εσόδων, της δυνατότητας πραγματικής παρέμβασης στην αγορά και φυσικά της προοπτικής του όποιου ουσιαστικού, δημοκρατικού σχεδιασμού για την εθνική οικονομία.
• Οι τελευταίες κυβερνητικές ανακοινώσεις και σε ό, τι αφορά την πόλη μας ξεπερνούν κάθε όριο. Οι πωλήσεις της ΕΥΑΘ και του ΟΛΘ δε γίνονται αποδεκτές. Θα συνταχθούμε με τους εργαζομένους απέναντι στην συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή πλήρους ιδιωτικοποίησής τους. Δεν εκχωρούμε τις ιδέες μας και την πολιτική μας αξιοπρέπεια. Και αποστασιοποιούμαστε από την κυβερνητική πολιτική των γενικευμένων «αποκρατικοποιήσεων».
• Αναπτυξιακή αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Στην υπηρεσία μας μπορούν να τεθούν σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω μορφών leasing και εταιρειών holding οι οποίες θα μας επιτρέψουν την άμεση εκμετάλλευση, αποδίδοντας όμως ένα σημαντικό κοινωνικό μέρισμα .
• Στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αναστροφή των περικοπών μισθών και συντάξεων, κοινωνικός μισθός, μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και των φόρων στα καύσιμα, διατίμηση σε προϊόντα που υπάρχει αποδεδειγμένα κερδοσκοπία. Επιπλέον στήριξη μέσω της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και των παροχών του.
• Την έλλειψη ανταγωνιστικότητας οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε με την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της αγοράς και της ύπαρξης καρτέλ και ολιγοπωλίων σε όλους τους κομβικούς τομείς της οικονομίας που λειτουργούν με υψηλά περιθώρια κέρδους. Με ενίσχυση της παραγωγικότητας που συνιστά κατά βάση ευθύνη και επένδυση του εργοδότη. Όχι με περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, με συρρίκνωση των κοινωνικών και εργατικών τους δικαιωμάτων ή με την προώθηση ανασφαλούς και κακοπληρωμένης εργασίας, ανεξαρτήτως ηλικίας των εργαζομένων.
• Αναδιοργάνωση και εξυγίανση των προβληματικών ΔΕΚΟ με διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα των στρατηγικών τομέων της εθνικής οικονομίας. Πολιτικές ενίσχυσης των παραγωγικών και αποδοτικών ΔΕΚΟ με δυναμική διείσδυσή τους σε νέες αγορές, προς όφελος του ελληνικού δημοσίου και των καταναλωτών.
• Επανασχεδιασμός του δημοσίου τομέα όχι στη βάση μείωσης εισοδημάτων, απολύσεων και συκοφάντησης των δημοσίων υπαλλήλων. Εθνικός- κοινωνικός διάλογος σχετικά με το ποιες υπηρεσίες πρέπει να παρέχει το δημόσιο, σε ποιο κόστος και με ποιους αποδέκτες. Δημόσιο με ρυθμιστικό, κοινωφελή και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Σύγχρονο μάνατζμεντ και ταχύτατη προώθηση της μηχανοργάνωσης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
• Δημιουργία ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα και αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του με αναπτυξιακή κατεύθυνση , δίνοντας άμεσες «ανάσες» ρευστότητας στην αγορά.
• Αναδιάταξη του πρωτογενούς τομέα στη βάση αγροτικών, συνεταιριστικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας και ποιότητας.
• Συνολικό στρατηγικό σχέδιο για το δευτερογενή τομέα, με εξειδίκευση κατά κλάδο με ταυτόχρονη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Ακόμα και προσπάθειες όπως η σύνδεση πράσινης οικονομίας με την εγχώρια παραγωγή δείχνουν να έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως.
• Ισχυρά κίνητρα για την αναδιάταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι συχνά- όχι πάντα- πολύ μικρές και παρωχημένες για να επιβιώσουν.
• Συνολικά, έξοδος από την πολιτική του μνημονίου Ι και του επερχόμενου μνημονίου προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης, κοινωνικής δικαιοσύνης, εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας.
• Το σχέδιο εξόδου από την κρίση, η εκπόνηση και η εξέλιξή του, αποτελεί θεσμική, και συλλογική ευθύνη του ΠΑΣΟΚ στο σύνολό του.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.