Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, η ΠΡΟΤΑΣΗ της ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ και ο ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΧΑΡΤΗΣ

                                                                            - Ι - 
Το ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ δραστηριοποιείται ενεργά πολυδιάστατα και σε τρεις βασικούς  τομείς:

Α. Στον διεθνή τομέα με την πρόταση τομή της «Ενωσης των Λαών της Μεσογείου», η οποία ακολουθεί στο κείμενο και δίνει την δυνατότητα αλλαγής του ρου της ιστορίας της ανθρωπότητας. Φυσικά το ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, δεν αρκείται στα εδαφικά πλαίσια της Μεσογείου, αλλά με την ρηξικέλευθη φιλοσοφία του και τις καινοτόμες πολιτικές του εκφράζει τους λαούς όλου του πλανήτη και τους δίνει τις λύσεις για το μέλλον τους, το μέλλον της ανθρωπότητας. 

Β. Στον εσωτερικό πολιτικό τομέα και σε σχέση με την εξουσία, επιδιώκοντας την διαμόρφωση των συνθηκών, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τις προτάσεις του. Αυτό δεν σημαίνει ότι ως πολιτική συλλογικότητα δημιουργεί κόμμα. Η λέξη και η έννοια ανήκει στην συστημική λογική. Τα κόμματα αποτέλεσαν τελικά μηχανισμούς διαχωρισμού, διακρίσεων, φαυλοκρατίας, συστημικής αναπαραγωγής και σήμερα αποτελούν μετόχους του μετατραπέντος σε ανώνυμη εταιρεία νεοελληνικού κράτους. Το Λαϊκό Κίνημα έχει ήδη βρει τον καινοτόμο ελεύθερο αυτοθεσμιζόμενο τρόπο έκφρασης των ανθρώπων και των αναγκών τους, μέσα από την διαρκή ελεύθερη αυτοθέσμιση των οργανωτικών διαδικασιών του, ώστε να αποτελέσει κινηματικό φορέα διεκδίκησης της εξουσίας να απαλλαγμένο από την συστημική ταμπέλλα του κόμματος. Εάν θέλετε, το ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ αποτελεί ήδη κινηματικό φορέα διεκδίκησης της πολιτικής εξουσίας με στόχο το μετασχηματισμό της ίδιας και της έννοιας πολιτική εξουσία και την απόδοσή της στον λαό. Διεκδικούμε την πολιτική εξουσία ως δημοκρατικό κίνημα της κοινωνίας και του λαού για να την αποδώσουμε στον ίδιο τον λαό και να υλοποιήσουμε τις σωτήριες προτάσεις μας. Δεν είμαστε ούτε παρέα στοχαστών, ούτε φιλανθρωπικός σύλλογος κυριών … . Είμαστε μία μεγάλη πολιτική συλλογικότητα που ολοένα και πλαταίνει αριθμητικά και ουσιαστικά και θα βαδίσουμε όλοι μαζί, πιασμένοι χέρι – χέρι, σαν μια αποφασισμένη και ελεύθερα αυτοθεσμιζόμενη συλλογικότητα, με στόχο τον πραγματικό κοινωνικό μετασχηματισμό, την πραγματική αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών δεδομένων της χώρας.

Γ. Στον άμεσο κοινωνικό τομέα, το ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ενεργοποιείται με την υλοποίηση των προτάσεών του από μέλη και φίλους του. Είναι η απόπειρα που αποδεικνύει την βασιμότητα και τις δυνατότητες των προτάσεων για όλο τον ελληνικό λαό. ...
                                                                         - ΙΙ -
Παραθέτουμε την πρόταση για την «Ενωση των Λαών της Μεσογείου» με τις πολιτικές λειτουργικές αρχές που την ενσαρκώνουν και καθορίζουν τον χαρακτήρα της και ζητούμε την συμμετοχή σας στην υλοποίησή της

                                              ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Ως λαοί, γνωριζόμαστε πολλές εκατοντάδες χρόνια, μερικοί και χιλιάδες.
Αυτή η θάλασσα και η γη γύρω της γέννησε τους πολιτισμούς των λαών μας.
Στους τόπους μας γεννήθηκαν οι μεγαλύτεροι και πιο λαμπροί πολιτισμοί της ανθρώπινης ιστορίας.
Στο διάβα των αιώνων μας χώρισαν πολλά, μας έκαναν να πολεμήσουμε, να μισηθούμε αλλά και να συμμαχήσουμε και να αγαπηθούμε.

                                                         ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΟΙΝΑ
                                                                        και
                            ΟΣΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ

Μας ενώνει η ανθρώπινη υπόσταση, η ανάγκη για κοινωνίες με κέντρο τους τον άνθρωπο, η ανάγκη για ισότητα και πραγματική δημοκρατία, η ανάγκη για αλληλοσεβασμό, για ενότητα, για αλληλοβοήθεια και κατανόηση.
Η Μεσόγειος, από τις άκρες της Μαύρης Θάλασσας έως τον βράχο του Γιβραλτάρ, από τις ακτές της Ευρώπης ως αυτές απέναντι της Αφρικής είναι η θάλασσά μας, είναι αυτή που μας δημιουργεί και μας ενώνει. Ενώνει τους τόπους μας, ενώνει τις ψυχές μας.
Η δημιουργία μιας πραγματικής και ουσιαστικής ενότητας των λαών της Μεσογείου είναι πλέον μια αναγκαιότητα.
Μια αναγκαιότητα που θα δικαιώσει τους λαούς μας και τους πολιτισμούς μας.
Η δημιουργία της δικής μας ενότητας είναι η απάντηση σε όσα συμβαίνουν στον πλανήτη και η μόνη διέξοδος για την δημιουργία δημοκρατικών κοινωνιών με κέντρο τον άνθρωπο.
Μόνο η δημιουργία της δικής μας ενότητας μπορεί να φέρει πραγματική ειρήνη και πρόοδο των κοινωνιών και των λαών μας.
Είναι το όνειρο το δικό μας, το όνειρο των λαών της Μεσογείου για να δημιουργήσουν ένα άξιο σήμερα και να χτίσουν ένα πραγματικό αύριο για τα παιδιά τους.

Δημιουργήσαμε και προτείνουμε σε όλους για συζήτηση, προσθήκες και συμφωνία τον κατωτέρω συντακτικό χάρτη της Ενωσης των Λαών της Μεσογείου.

                                    ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Εμείς οι λαοί της Μεσογείου με ελεύθερο, ακηδεμόνευτο και αδέσμευτο δημοψήφισμα αποφασίσαμε να ενώσουμε τις φωνές μας και να επιβάλλουμε την θέλησή μας για μια Μεσόγειο των  λαών της των ίδιων, για μια Μεσόγειο που εκφράζει τα δικά μας οράματα και τον σεβασμό του ενός στον άλλο.

1.         Ιδρύεται με την παρούσα κοινή απόφασή μας πολιτειακό μόρφωμα που αποκαλείται «Ενωση των Λαών της Μεσογείου» και «Μεσογειακή Ενωση».

2.         Η ένωση των λαών της Μεσογείου είναι η αυτόβουλη προσχώρηση των λαών των κρατών της Μεσογείου σε μία συνθήκη αρχών που πρέπει να διέπουν την λειτουργία των επιμέρους κρατών μελών.
Η προσχώρηση στην ένωση γίνεται με δημοψήφισμα.
Στην ένωση μπορούν να μετάσχουν οι λαοί και τα κράτη τους που βρέχονται από την Μεσόγειο Θάλασσα. Ως Μεσόγειος Θάλασσα εννοείται και η Μαύρη Θάλασσα. Επίσης στην ένωση λόγω ιστορικής πολιτισμικής ενότητας μπορούν να μετάσχουν οι λαοί της Πορτογαλίας και της Ουγγαρίας, καθώς και κάθε άλλος λαός που διαπιστώνει ο ίδιος με δημοψήφισμα την πολιτιστική και πολιτική του ταύτιση με τις κατωτέρω αρχές. 

3.         Σκοπός της ένωσης είναι η ανάπτυξη του αλληλοσεβασμού, της σύμπνοιας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών της Μεσογείου και σε κάθε ουσιαστικό και τυπικό επίπεδο προς το συμφέρον των λαών και των κοινωνιών τους για την δημιουργία κοινωνιών με κέντρο τον άνθρωπο. Σκοπός της ένωσης δεν είναι η δημιουργία αγορών και άλλων επεκτατικών μορφωματών.

4.         Η ένωση και τα όργανά της εκφράζουν τους λαούς της Μεσογείου, τον σεβασμό στην αξία του ανθρώπου και στην κοινή κοινωνική συλλογική προσπάθεια για την καλυτέρευση της ίδιας του της ζωής.

5.         Η ισότητα κάθε ανθρώπου και η απόλαυση πλήρων των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων από όλους είναι ο κύριος σκοπός της ένωσης μας.
Κανείς στην Μεσόγειο των λαών δεν μπορεί να έχει λιγότερα ή περισσότερα δικαιώματα από κάποιον άλλο.

6.         Κάθε πολιτική ή κοινωνική μορφή κρατικής συγκρότησης και κάθε δημοκρατικά εκπεφρασμένη άποψη των λαών είναι σεβαστή. Το ίδιο σεβαστό και αναφαίρετο είναι το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να πιστεύει ελεύθερα σε κάθε πολιτική, κοινωνική ή άλλη θεωρία και να πιστεύει σε κάθε θρησκευτικό δόγμα.

7.         Ο σεβασμός στην ιδιαιτερότητα, στις παραδόσεις και στις αξίες κάθε λαού της Ευρώπης αποτελεί αναπόσπαστη αξία της Ενωσης των Λαών της Μεσογείου.
Κάθε λαός διατηρεί το δικαίωμα να ορίζει ο ίδιος τις τύχες του και να πραγματοποιεί τις πολιτικές και κοινωνικές επιλογές του, εφόσον σέβονται τις θεμελιώσεις αρχές και αξίες της Ενωσης.

8.         Το πολίτευμα των κρατών μελών της Μεσογειακής Ενωσης είναι η δημοκρατία σε όποια μορφή επιλέγουν ελεύθερα και ανόθευτα οι ίδιοι οι λαοί με στόχο την πραγμάτωση της δυνατότητας κάθε ανθρώπου – πολίτη να προτείνει και να αποφασίζει δεσμευτικά για κάθε θέμα που τον αφορά.
Η πορεία της Ενωσης των Λαών της Μεσογείου πρέπει να έχει ως σκοπό την ολοένα και ευρύτερη δημοκρατική έκφραση και την κοινή ευημερία όλων των πολιτών. Παρεκκλίσεις από τον στόχο αυτό δεν είναι αποδεκτές.

9.         Διατυπώνεται η αρχή της πολιτικής ανεξαρτησίας των κρατών. Κάθε κράτος απολαμβάνει της πλήρους εθνικής ανεξαρτησίας και της νομικής του αυτοτέλειας.
          Ουδεμία κρατική εξουσία εκχωρείται και σε κανένα όργανο της ένωσης.

10.       Οργανα της ένωσης είναι το κοινοβούλιο, οι επιτροπές, ο πρόεδρος της και τα συμβούλια κορυφής και υπουργών. Απαντα τα όργανα της ένωσης (πλην των συμβουλίων κορυφής και υπουργών) εκλέγονται με άμεση καθολική ψηφοφορία.

11.       Κάθε κράτος και λαός διατηρούν το δικαίωμα να ορίζουν οι ίδιοι την κοινωνική τους οργάνωση, την οικονομία τους και τις δομές της με στόχο την ικανοποίηση των βιοτικών (υλικών και ψυχικών) αναγκών κάθε ανθρώπου. Κάθε λαός έχει το δικαίωμα να παράγει τα αναγκαία για την διαβίωση του βασικά αγαθά, χωρίς κανένα περιορισμό ή ποσόστωση.

12.       Η συλλογική κοινωνική προσπάθεια αποτελεί αρχή της ένωσης, οι λαοί της Μεσογείου οφείλουν να συνεργάζονται προκειμένου να επιτύχουν το καλύτερο κοινό αποτέλεσμα για όλους. Σε περιπτώσεις παραγωγικής σύγκρουσης τα όργανα της Ενωσης, με 1η την αρμοδιότητα των λαών  αποφασίζουν, για την επίλυση των διαφορών και την επιλογή της παραγωγικής ακολουθίας.

13.       Η παραγωγική διαδικασία δεν μπορεί να κινείται αντίθετα στον άνθρωπο, στις ανάγκες του και στις αποφάσεις των λαών.

14.       Ο άνθρωπος αποτελεί το κεντρικό στοιχείο και αξία της κοινωνικής οργάνωσης και υπερτερεί κάθε οικονομικής σκοπιμότητας.

15.       Οι επιμέρους σκοποί της ένωσης αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ των λαών. Τις αποφάσεις λαμβάνουν οι λαοί της Μεσογείου με δημοψήφισμα. Οι σκοποί της ένωσης δύνανται να μεταβάλλονται κατά τον αυτό τρόπο. Πρόταση μη ψηφιζόμενη από τα 2/3 των πολιτών ενός κράτους μέλους του δίδει την δυνατότητα να ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας (VETO) ως προς τον συγκεκριμένο σκοπό και να μην μετάσχει στην επίτευξή του. Η συνεχής άσκηση του δικαιώματος αρνησικυρίας από ένα κράτος μέλος της ένωσης, έχουσα ως αποτέλεσμα να υφίσταται ψυχική και νομική απόσπαση από τους σκοπούς της ένωσης και η δράση ενάντια στους σκοπούς της ένωσης μπορεί  να επιφέρει την μεσογειακού δημοψηφίσματος αποκοπή του από το σώμα της ένωσης. Η απόφαση αυτή πρέπει να βρίσκει σύμφωνα τα 2/3 του μεσογειακού εκλογικού σώματος.

16.       Οι λαοί της Μεσογείου είναι το κυρίαρχο όργανο αυτής και αποφασίζουν με ανοικτή ψηφοφορία για κάθε θέμα που κοινά τους αφορά. Η ισχύς των αποφάσεων των οργάνων είναι αντίστοιχη του αριθμού των μετεχόντων στο όργανο αυτό. 

17.       Κάθε ρύθμιση που αφορά την γενική χάραξη πολιτικής οφείλει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των Λαών της Μεσογείου και εφαρμόζεται ανά κράτος μόνο εφόσον εγκριθεί από τους πολίτες με δημοψήφισμα.

18.       Οι πολίτες της Μεσογειακής Ενωσης έχουν το δικαίωμα να προκαλούν:
α. Με την δήλωση 3.000.000 πολιτών, δημοψήφισμα σε Πανμεσογειακό  επίπεδο, επί προδεδομένης προτάσεως.
β. Με την δήλωση του 1/20 του πληθυσμού κάθε χώρας, ενδοκρατικό δημοψήφισμα περί εφαρμογής συγκεκριμένης πολιτικής.
Δικαίωμα να προκαλούν δημοψήφισμα έχουν και τα ανωτέρω όργανα με απόφαση (επί των πολυμελών) της πλειοψηφίας του όλου αριθμού των μελών τους.

19.       Τα αντιπροσωπευτικά όργανα της ένωσης έχουν ως καθήκον τους να επεξεργάζονται πολιτικές προτάσεις προς τους λαούς της Μεσογείου. Το Κοινοβούλιο των Λαών της Μεσογείου, όπου του δίδεται η σχετική αρμοδιότητα δια προηγηθέντος δημοψηφίσματος διαμορφώνει τις διατάξεις τις αναγκαίες για την εφαρμογή των πολιτικών και νομικών εντολών που έχουν ψηφιστεί.

20.       Οι λαοί της Μεσογείου και οι πολίτες είναι μεταξύ τους ίσοι. Οποιαδήποτε απόπειρα διαμόρφωσης ηγεμονίας ή συνθηκών ανισότητας απαγορεύεται και είναι αντίθετη με τον σκοπό της ένωσης.

21.       Οι λαοί που μετέχουν στην ένωση έχουν την υποχρέωση συνδρομής ο ένας προς τον άλλο, σε κάθε θέμα που τους αφορά.

22.       Κάθε Λαός της Μεσογείου οφείλει να θέσει και να προτείνει προς τους άλλους τις προτεραιότητές τις οποίες θέτει, αλλά και την συνδρομή που μπορεί να παράσχει αυτός στους άλλους λαούς. Τα κοινά προγράμματα που εκπονούνται κατόπιν των διαδικασιών αυτών, προκειμένου να εφαρμοστούν λαμβάνουν έγκριση με δημοψήφισμα, αφού οι προτάσεις οριστικοποιηθούν μέσα από τα υπόλοιπα όργανα της ένωσης.

Η ομάδα πρωτοβουλίας
 
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.