Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

ΑΜΕΣΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!

"Χθες, η αποτίμηση των 4 μεγάλων τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς), 
έχει πέσει από τα €35,6δις στα €8(!) δις!!!"
 Τα τελευταία 2 χρόνια, οι εγγυήσεις που έχει δώσει το κράτος ανέρχονται σε 108δις!,
 
ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ "ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΞΙΑ", "ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ", ΠΟΥ "ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΝΟΥΝ" ΔΑΝΕΙΑ!
 
Εικόνα ευρύτατης αποσύνθεσης παρουσιάζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς τρία χρόνια μετά την έναρξη της καπιταλιστικής κρίσης, οι ελληνικές τράπεζες από κύριο παίκτη στη Νοτιαoνατολική Ευρώπη, μετατράπηκαν σε "σκιές".
Οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των τραπεζικών αυτών "σκιών" κατρακυλούν συνεχώς: απο το Σεπτέμβριο του 2008 έως σήμερα, η αποτίμηση των 4 μεγάλων τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς), έχει πέσει από τα €35,6δις στα €8(!) δις!!!
Φυσικά κανείς δεν θα περίμενε πως ένα τέτοιο τραπεζικό σύστημα θα συνέχιζε να λειτουργεί από μόνο του! Πράγματι, οι ελληνικές διατηρούνται εν ζωή με δημόσιο χρήμα. Αυτή η τεχνητή διατήρηση στη ζωή, γίνεται με τις εγγυήσεις του δημοσίου αλλά και την απεριόριστη ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ, με τα σκανδαλώδη επιτόκια του 1% και 1,5%.
Πλέον, το "κρατικό ταμείο" αποτελεί βασική πηγή ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι καταθέσεις εξαφανίζονται είτε για να καλύψουν βασικές ανάγκες των δοκιμαζόμενων λαϊκών στρωμάτων είτε για να καταλήξουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού. ...

Μόνο μέσα στο 2010, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, εξαερώθηκαν καταθέσεις αξίας €40 δις, ενώ στο 5μηνο του 2011, το αντίστοιχο νούμερο έφτανε τα €18 δις! Τα μεγέθη αυτά αντιστοιχούν σε μείωση κατά 24%(!) σε μόλις 17 μήνες!!!
Άμεσο επακόλουθο της εξαέρωσης των καταθέσεων, σε συνδυασμό φυσικά με την κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης στην ελληνική οικονομία, είναι και το πρωτοφανές στέγνωμα της αγοράς και ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από οποιαδήποτε μορφή τραπεζικής πίστωσης!
Παράλληλα τα υπάρχοντα χαρτοφυλάκια τραπεζικών δανείων, μπορούν να χαρακτηριστούν ως "τοξικά" καθώς το ποσοστό των "κόκκινων δανείων" φτάνει στα χαρτιά το 15% και στην πραγματικότητα περίπου το 30%. Η απόκλιση αυτή υπάρχει λόγω του "μασαζαρίσματος" των τραπεζικών ισολογισμών μόνο από τις αναδιαρθώσεις – επιμηκύνσεις των "κόκκινων" δανείων στις οποίες προβαίνουν μαζικά τράπεζες, δεσμεύοντας έτσι για ακόμα περισσότερα χρόνια τους δανειολήπτες!
Η παραπάνω εικόνα του τραπεζικού συστήματος, μπορεί να αλλάξει, μόνο στο βαθμό που υπάρξουν άμεσες κινήσεις, για την εθνικοποιήση – κοινωνικοποίηση του συνόλου των ελληνικών τραπεζών! Το εθνικοποιημένο αυτό τραπεζικό σύστημα, αποτελεί πλέον άμεση εθνική ανάγκη, καθώς μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό για την εφαρμογή μιας διαφορετικής χρηματοπιστωτικής πολιτικής η οποία βασικό στόχο δεν θα έχει τον πλουτισμό των μετόχων, αλλά την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας με ένα πραγματικά οικολογικό μάλιστα πρόσημο!
Η εφαρμογή τέτοιων πολιτικών δεν αποτελεί κάτι το ανέφικτο, όπως διατυμπανίζουν διάφοροι. Ήδη, οι τελευταίες επικαιροποιήσεις του μνημονίου, προβλέπουν πως το ελεγχόμενο από την τρόικα, "ανεξάρτητο" Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορεί να εξαγοράζει "κοψοχρονιά" (μέσω αγοράς νέων μετοχών με έκπτωση έως και 80% από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία) οποιοδήποτε τραπεζικό σαπάκι, "τροϊκανοποιώντας" το, με σκοπό την "εξυγίανση" και εν συνεχεία συγχώνευσή του με άλλες τράπεζες. Σκοπός αυτής της διαδικασίας δεν θα είναι φυσικά η δημιουργία ενός τραπεζικού συστήματος σαν αυτό το οποίο περιγράφει η Iskra, αλλά η δημιουργία ενός ακόμα πιο καρτελοποιημένου και επικίνδυνου για το λαό ιδιωτικού τραπεζικού συυστήματος!
Είναι λοιπόν προφανές, πως λύσεις που προάγουν το εθνικό συμφέρον, όπως η εθνικοποποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών, δεν μπορούν να προέλθουν ούτε από την Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου ούτε από καμία άλλη κυβέρνηση του αστικού πολιτικού κατεστημένου! Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις ούτε επιθυμούν ούτε μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε στοιχειώδεις κινήσεις, όπως ο έλεγχος των κινήσεων κεφαλαίων, ώστε να αποτραπεί η μαζική φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό, θεωρώντας "ιερή αγελάδα" το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, που διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση τους!
Με αυτήν την έννοια, τέτοιες κινήσεις, προς την εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών, μπορούν να γίνουν μόνο από μια Κυβέρνηση της συμπαραταγμένης Αριστεράς, από κοινού με δυναμικές πρωτοβουλίες τόσο για τη διαγραφή του συντριιπτικά μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους όσο και για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους (νοικοκυριά, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις).

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2015 ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ! 
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΠΑΝΙΚΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΒΑΤΕΡΛΩ ΑΠΟ ΤΟ ''ΠΕΤΑΓΜΑ'' ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ !
ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ FITCH!
Η κυβέρνηση πανικόβλητη από τις τραγικές εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα αποφάσισε να συγκρατήσει τις καταθέσεις επεκτείνοντας μέχρι το 2015 την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, ενώ η Fitch μετά τη νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, προχώρησε και σε νέα υποβάθμιση πέντε ελληνικών τραπεζών.

*** Ιδού σχετικά ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:

ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2015 Η ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΕΩΣ 100.000 ΕΥΡΩ
 
www.naftemporiki.gr
 
Την επέκταση μέχρι τις 31/12/2015 της εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων έως 100.000 ευρώ ανά καταθέτη μέχρι τα τέλη του 2015 αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.
 
Βάσει προηγούμενης απόφασης, οι εγγυήσεις για τις τραπεζικές καταθέσεις έληγαν στα τέλη του έτους.
Με βάση την απόφαση, οι καταθέσεις θα συνεχίσουν να προστατεύονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ). Το όριο των 100.000 ευρώ ισχύει ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος, στο οποίο τηρείται η κατάθεση. Το ΤΕΚΕ καλύπτει και όλους τους επενδυτές - πελάτες των συμμετεχόντων στο Σκέλος Κάλυψης Επενδύσεων του ΤΕΚΕ πιστωτικών ιδρυμάτων για τις επενδυτικές υπηρεσίες, έως ποσού 30.000 ευρώ και για το σύνολο των απαιτήσεων επενδυτή - πελάτη, ανεξάρτητα από τις επενδυτικές υπηρεσίες, αριθμού λογαριασμών, νομίσματος και τόπου παροχής της υπηρεσίας.
Όπως ορίζει ο ισχύων νόμος, το ΤΕΚΕ προχωρά σε αποζημιώσεις σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα, κάνοντας χρήση των άμεσα ρευστοποιήσιμων κεφαλαίων του, τα οποία στο τέλος του 2010 ανέρχονταν σε 1,4 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά, οι πόροι που διαχειρίζεται ανέρχονται σε 2,97 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση που τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΕΚΕ που προέρχονται από τακτικούς πόρους δεν επαρκούν για την καταβολή αποζημιώσεων στους καταθέτες πιστωτικού ιδρύματος που τελεί σε αδυναμία να επιστρέψει τις καταθέσεις, οι υπόλοιπες τράπεζες υποχρεούνται να καταβάλουν συμπληρωματική εισφορά, το ύψος της οποίας καθορίζεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΕΚΕ. Η συμπληρωματική εισφορά, πάντως δεν μπορεί να υπερβεί το τριπλάσιο της ετήσιας τακτικής εισφοράς.

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΤΗ FITCH
www.in.gr
Μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, ο οίκος Fitch επανήλθε υποβαθμίζοντας πέντε ελληνικές τράπεζες στο Β- από Β+ διατηρώντας παράλληλα τις αρνητικές προοπτικές στην αξιολόγησή τους (rating watch negative).
Πρόκειται για τις Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και ATEbank.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, το rating watch negative των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τον κίνδυνο περαιτέρω υποβάθμισής τους εάν υπάρξει νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.