Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

«Κοινός βηματισμός» Γαλλίας - Γερμανίας: «Οικονομική κυβέρνηση» προτείνουν Μέρκελ - Σαρκοζί


Σε μια σειρά προτάσεων για το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής των κρατών μελών της ευρωζώνης κατέληξαν η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωσή της έκτακτης συνάντησής του στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Στόχος των παρεμβάσεων είναι, όπως ειπώθηκε, να υπάρξει μια «αληθινή οικονομική κυβέρνηση της ευρωζώνης», η οποία θα αποτελείται από τους αρχηγούς των κρατών- μελών και θα συνέρχεται δύο φορές το χρόνο ή και πιο συχνά, εάν κριθεί αναγκαίο.
Θα προτείνουν επίσης στους εταίρους τους να αποκτήσει η ευρωζώνη ένα μόνιμο πρόεδρο με θητεία 2,5 ετών. Ως πρώτος επικεφαλής της ευρωζώνης προτείνεται ο νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
«Θέλουμε να εκφράσουμε την απόλυτη βούλησή μας να υπερασπιστούμε το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα , να αναλάβουμε, η Γερμανία και η Γαλλία, τις ευθύνες μας στην Ευρώπη και να έχουμε, σε όλα αυτά τα θέματα, πλήρη ταύτιση απόψεων», τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί.
«Χρυσός κανόνας» για χρέη και ελλείμματα:

Οπως εξήγησε η Αγκελα Μέρκελ, Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει διευθέτηση στο θέμα του χρέους. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουν, όπως σημείωσε, την υιοθέτηση ενός «χρυσού κανόνα» από τα 17 κράτη μέλη μέχρι τα μέσα του 2012, ο οποίος θα βάζει «φρένο» στο χρέος.
Πρόκειται για τον κανόνα που θα υποχρεώνει τα κράτη να στοχεύουν στην ισορροπία του ισολογισμού των ετήσιων προϋπολογισμών ώστε να επιτευχθεί η αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και κατ' επέκταση τη μείωση του χρέους. Πρότειναν μάλιστα η δέσμευση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς να ενταχθεί στα εθνικά συντάγματα.
Ο Νικολά Σαρκοζί ανέφερε την προσπάθεια που γίνεται αυτόν την καιρό από την γαλλική κυβέρνηση για την ένταξη του χρυσού κανόνα στο γαλλικό σύνταγμα, αφού έχει ήδη ψηφισθεί από το Κοινοβούλιο και τη Γερουσία. Δήλωσε ότι στοχεύει να καλέσει το Κογκρέσο για την τελική ψηφοφορία ένταξης μέσα στο Σεπτέμβριο.
Φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών
Στο πλαίσιο της συνάντησης διαμορθώθηκε παράλληλα μια κοινή γαλλογερμανική πρόταση για την φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
«Οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας θα καταθέσουν μια κοινή πρόταση τον επόμενο Σεπτέμβριο», επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος ότι ο φόρος αυτός αποτελεί «προφανή αναγκαιότητα».
«Ισως κάποια μέρα να υπάρξουν ευρωομόλογα»
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου η Μέρκελ σημείωσε πως δεν πιστεύει ότι «το (να εκδοθεί) ευρωομόλογο (είναι κάτι που) θα μας βοηθούσε σήμερα», ενώ ο Σαρκοζί δήλωσε πως «ίσως κάποια μέρα να υπάρξουν ευρωομόλογα αλλά θα είναι το πέρας μιας διαδικασίας ολοκλήρωσης και όχι η αρχή».
Ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε μάλιστα να εξηγήσει τον μηχανισμό που συνεπάγεται μια τέτοια έκδοση. «Τι σημαίνει ευρωομόλογο;» διερωτήθηκε. «Σημαίνει ότι εγγυώμεθα για το σύνολο του χρέους της ευρωζώνης χωρίς να έχουμε το λόγο ή δικαίωμα παρέμβασης για τις δαπάνες και τη δημιουργία του χρέους».
«Καταλαβαίνετε», εξήγησε, «ότι εάν ο καθένας έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί το χρέος που θέλει εντελώς ανεξάρτητα και στη συνέχεια έρχεται να ζητήσει από τις μεγάλες χώρες να εγγυηθούν γι΄ αυτόν, τι θα πούμε εμείς στους λαούς μας, αφού με το ισχύον καθεστώς στην ΕΕ δεν έχουμε το δικαίωμα να απαγορεύσουμε στις χώρες να δημιουργούν χρέος».
«Αυτοί προτείνουν πιεστικά την έκδοση των ευρωομολόγων μου θυμίζουν αυτούς που πρότειναν το κοινό νόμισμα χωρίς να προβλέψουν την εναρμόνιση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία μιας οικονομικής διακυβέρνησης», υπογράμμισε.
«Θεωρώ πολύ πιο παραγωγικό», πρόσθεσε, «αυτό που ζητήσαμε σήμερα, μια οικονομική διακυβέρνηση, την εναρμόνιση των οικονομιών, την καλυτέρευση της ανταγωνιστικότητας ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη, την εγγραφή του χρυσού κανόνα στα συντάγματα για τη μείωση των ελλειμμάτων και τη ρύθμιση του χρέους, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».
«Η απάντησή μας δεν είναι ιδεολογική, είναι συγκεκριμένη και πρακτική», κατέληξε ο Σαρκοζί.
«Επαρκείς» οι πόροι του EFSF
Οι δύο ηγέτες απέρριψαν εξάλλου την πιθανότητα να αυξηθούν οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) χαρακτηρίζοντάς τους «επαρκείς».
«Κοινός βηματισμός» Γαλλίας - Γερμανίας
Η αρχή της στενότερης συνεργασίας στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, όπως ανέφεραν οι δύο ηγέτες, θα γίνει από τον «κοινό βηματισμό» της Γαλλίας και της Γερμανίας σε μια σειρά από ζητήματα.
Όπως σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, οι δύο ηγέτες ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών τους να προετοιμάσουν προτάσεις που θα υποβληθούν αρχές του 2012 ώστε από το 2013 να μπορούν Γάλλοι και Γερμανοί να επιβάλουν ένα κοινό φόρο στις επιχειρήσεις. Επιπλέον, στις αρχές κάθε εξαμήνου οι ΥΠΟΙΚ θα έχουν μια κοινή συζήτηση πριν από την υποβολή του προϋπολογισμού ώστε οι προτάσεις να είναι ίδιες, πρόσθεσε ο Σαρκοζί.
Τι λένε κύκλοι του ΥΠΟΙΚ
Κύκλοι προσκείμενοι στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, δήλωσαν πως «η θετική όψη του μηνύματος» που έστειλαν η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος είναι «πρώτον, η εμμονή στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και άρα στον διευρυμένο ρόλο του EFSF, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά την Ευρωζώνη». «Μπορεί», όπως σημείωσαν, «η συζήτηση για το ευρωομόλογο να μην έχει ωριμάσει, αλλά ο νέος ρόλος του EFSF είναι κάτι πολύ σημαντικό, πρακτικό και συγκεκριμένο».
Δεύτερον, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, θετικά κρίνεται «η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενίσχυση των θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης, που δεν αρκεί να υπάρχει σε ευρωπαϊκό, αλλά απαιτείται να υπάρξει και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί που αναφέρονται σε λαούς και πραγματικούς ανθρώπους πρέπει αναμφίβολα να έχουν την ευθύνη των εξελίξεων».
Επεσήμαναν ακόμη ότι «η συνταγματική κατοχύρωση του δημοσιονομικού κανόνα, ούτως ή άλλως, κατ’ αποτέλεσμα, υφίσταται ήδη, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 28 του ελληνικού Συντάγματος, οι σχετικοί κανόνες του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου υπερισχύουν της εθνικής νομοθεσίας».
Αλλωστε, όπως είπαν, «όλο το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, σε αυτό στοχεύει: στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας μας, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης».
Εξέφρασαν τέλος την ελπίδα ότι «οι ανακοινώσεις που σχετίζονται με τους ενιαίους κανόνες φορολογίας των επιχειρήσεων και των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα λειτουργήσουν θετικά, ώστε με την πρώτη ρύθμιση να αποφεύγονται φαινόμενα φορολογικού dumping στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και με τη δεύτερη ρύθμιση να υπάρξουν επαρκείς ίδιοι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορούν εν δυνάμει να στηρίξουν την δημοσιονομική προσαρμογή προς όφελος του κοινού νομίσματος και άρα όλων των χωρών-μελών».
ΣΥΝ: Στρώνουν το χαλί για νέα ''πάρτι'' των κερδοσκόπων
«Με την εμμονή τους να απορρίπτουν την έκδοση ευρωομολόγου, το οποίο ούτως ή άλλως δεν συνιστά από μόνο του πανάκεια οι δύο ηγέτες δεν δίνουν ελπίδα διεξόδου από την κρίση στις κοινωνίες: στρώνουν το χαλί για νέα ''πάρτι'' των κερδοσκόπων και των αγορών», σχολίασε η υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ Ρένα Δούρου.
Σημείωσε ακόμη ότι «Μέρκελ και Σαρκοζί, με στραμμένη την προσοχή τους στη μικροπολιτική των χωρών τους, απέδειξαν για πολλοστή φορά ότι παραμένουν με τη θέλησή τους, εγκλωβισμένοι στη χρεοκοπημένη πολιτική της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, αιχμάλωτοι των αγορών, δηλώνοντας ότι εμμένουν στη λάθος, όπως έχει εμπράκτως αποδειχθεί, πολιτική του “Συμφώνου του Ευρώ”, όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο».
Σύμφωνα με την κ. Δούρου, «εκείνο που χρειάζεται είναι η συνολική αλλαγή πορείας της ευρωζώνης, με νέο ρόλο και αποστολή της ΕΚΤ, που πρέπει να απορροφήσει επειγόντως μέρος των εθνικών χρεών και να χρηματοδοτήσει δραστηριότητες που θα παράξουν απασχόληση, με δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου για την κοινωνική ανάπτυξη και την αλληλεγγύη, και άλλα μέτρα που ο Συνασπισμός και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προτείνουν εδώ και καιρό. Εις ώτα μη ακουόντων. Δυστυχώς».
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.